Fitness

Πώς θα διατηρήσω το βάρος μου στις γιορτές

Συντάκτης  | 

Πως θα διατηρήσω το βάρος μου στις γιορτές όταν η ατμόσφαιρα «μυρίζει» Χριστούγεννα και τα πάντα γυρνούν γύρο από το φαγητό;

Μπορώ να διατηρήσω το βάρος μου στις γιορτές όταν όλα τα ζαχαροπλαστεία στολίζουν τις βιτρίνες τους με μελομακάρονα και κουραμπιέδες;

Από την Παρασκευή Κουστουράκη

Αναπόσπαστο κομμάτι των ημερών αυτών είναι και οι συζητήσεις που αφορούν τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Η αυξημένη συχνότητα των συνεστιάσεων αυτής της περιόδου και τα ιδιαίτερα γεύματα που συνήθως τις χαρακτηρίζουν αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερου προβληματισμού. Άλλωστε, η ποικιλία των εδεσμάτων που ετοιμάζονται, τα πυκνοθερμιδικά τρόφιμα που χρησιμοποιούνται, οι “μεγαλύτερες” μερίδες που καταναλώνονται, καθώς και το “χαλαρό” κλίμα των ημερών αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν κάποια παραπανίσια κιλά στο τέλος της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να αποφύγει αυτή την πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους;

Αναμφισβήτητα, η σωστή διατροφική διαχείριση των εορταστικών ημερών είναι εξαιρετικά σημαντική. Εκτός όμως από τις συμβουλές που θα σας δοθούν για τις ημέρες αυτές, υπάρχουν και κάποια χαρακτηριστικά που εάν τα έχετε ή τα αποκτήσετε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να μείνετε αλώβητοι αυτές τις ημέρες.

Οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να σας προφυλάξουν ή να σας επιβαρύνουν

Η συστηματική ύπαρξη μικρών και συχνών γευμάτων, για παράδειγμα, σας διασφαλίσει καλύτερη ρύθμιση των αισθημάτων του κορεσμού και της πείνας, αισθήματα πολύ σημαντικά για τη διαχείριση των «λουκούλλειων γευμάτων στα οποία θα παραβρεθείτε. Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η σωστή ενυδάτωση του σώματός σας και η επαρκής φυσική δραστηριότητα είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσουν σε καλύτερες διατροφικές επιλογές. Άλλωστε, παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα  εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αυξήσουν σημαντικά το βάρος τους κατά τη διάρκεια των εορτών.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος σκέψης

Ο τρόπος σκέψης σας μπορεί, επίσης, να διαδραματίσει και αυτός το δικό του σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια σας. Το κλίμα τις ημέρες αυτές είναι ιδιαίτερα “χαλαρό” και η αντίληψη ότι η “χαλάρωση” επέρχεται με την κατανάλωση απεριόριστης ποσότητας φαγητού και ποτού “κερδίζει” έδαφος. Η υιοθέτηση λοιπόν μιας τέτοιας σκέψης, χωρίς αμφιβολία, θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού, αυξάνοντας την πιθανότητα να προστεθούν κιλά στο σώμα σας. Αν αντίθετα εστιάσετε στην απόλαυση της παρέας αγαπημένων φίλων και συγγενών, είναι πολύ πιθανό να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού, οπότε και να περιορίσετε  την πιθανότητα να αυξήσετε το σωματικό σας βάρος. Αυτή, και πολλές άλλες παρόμοιες σκέψεις, μπορούν να σας βοηθήσουν ή να δυσκολέψουν την προσπάθειάς σας. Ξεκινήστε λοιπόν από τώρα να τις “αλλάζετε”.

Η σημασία του χρονικού διαστήματος πριν την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου

Πριν περάσουμε στις διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση των “τραπεζιών” που θα υπάρξουν τις ημέρες αυτές, είναι σημαντικό να τονίσω και τη σημασία που έχει το χρονικό διάστημα πριν από την επίσημη έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Το φθινόπωρο η θερμιδική πρόσληψη είναι αυξημένη συγκρινόμενη με εκείνη της άνοιξης και του καλοκαιριού. Επιπλέον, ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του φθινοπώρου που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού σε σχέση με το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Τι θα συμβεί λοιπόν αν το “φορτωμένο” φθινόπωρο το ακολουθήσουν τα εορταστικά γεύματα των Χριστουγέννων; Πώς θα μπορέσετε να ελέγξετε τις ποσότητές σας εάν ήδη έχετε συνηθίσει την αυξημένη κατανάλωση φαγητού; Εστιάστε λοιπόν στο φθινόπωρο και δώστε τη σημασία που αξίζετε, τόσο εσείς, όσο και το σώμα σας.

Πολύτιμες διατροφικές συμβουλές

Φτάνει λοιπόν η πολυπόθητη και πολυσυζητημένη ημέρα των Χριστουγέννων. Οι συμβουλές που θα ακολουθήσουν θα σας θωρακίσουν απέναντι στην αλόγιστη κατανάλωση φαγητού και ποτού που συνήθως χαρακτηρίζει αυτή την ημέρα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Med NutritionTeam

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!