Ζυμαρικά & Ζύμες
Φέτα σε χωριάτικο φύλλο με σουσάμι και μέλι
Η φέτα τυλιγμένη σε χωριάτικο φύλλο και νοστιμισμένη με μέλι και σουσάμι είναι ένα ορεκτικό που το λατρεύουν όλοι!
Η τηγανισμένη φέτα, κοινώς σαγανάκι, όταν είναι τυλιγμένη σε χωριάτικο φύλλο αποκτάει μια ιδιαίτερη, μοναδική γεύση, που απλά λατρεύεται.
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Ο συνδυασμός τυριού και μελιού είναι πανάρχαιος και συχνά, μαζί με το κρασί και τα φρούτα, τον βρίσκουμε σε αρχαίες γραφές. Αυτό το γεγονός καθιστά αυτό το έδεσμα εξολοκλήρου ελληνικό.
Το φύλλο, η πίτα και γενικώς αυτού του είδους τα ορεκτικά συνοδεύουν την ελληνική κουζίνα και ιστορία εδώ και αιώνες. Οπότε ήταν μονόδρομος να αποφασίσουμε να παρουσιάσουμε ένα τέτοιο πιάτο. Μυρίζει απόλυτα Ελλάδα και είναι πάντα έτοιμο να συνοδεύσει κάθε γεύμα μας.
Η φέτα είναι Π.Ο.Π προϊόν κατοχυρωμένο παγκοσμίως και παράγεται μόνο στην ελληνική ύπαιθρο. Εκτός όμως από την ηπειρωτική Ελλάδα την συναντάμε και στη Λέσβο. Εκεί δημιουργείται από γάλα συγκεκριμένης φυλής αιγοπροβάτων.
Η φέτα φέτος κλείνει τα 20 χρόνια αναγνώρισης και έτσι της αξίζει μια μεγάλη αναφορά.
Σε αυτή τη συνταγή είναι η πρωταγωνίστρια, με συμπρωταγωνιστή ένα άλλο απόλυτα ελληνικό προιόν… το χωριάτικο φύλλο.
Αυτός είναι πραγματικά ένας τρόπος σερβιρίσματος που της αξίζει!
Υλικά
100 γρ (2 τεμ) χωριάτικο φύλλο
100 γρ φέτα
20 γρ μέλι
1 κτγ μαυροσούσαμο
Αλάτι ημίχοντρο
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ανοίγουμε 2 φύλλα χωριάτικα -μπορείτε να τα πάρετε και σε έτοιμη συσκευασία- και τα τοποθετούμε το ένα επάνω στο άλλο.
Στο κέντρο τοποθετούμε την φέτα. Η φέτα μπορεί να κοπεί σε ένα τετράγωνο κομμάτι για να μας δώσει και τετράγωνο ορεκτικό.
Σε περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο, μπορούμε να το κόψουμε και σε μικρότερα ισοπαχή κομμάτια. Τα τοποθετούμε έπειτα σε τετράγωνο σχήμα, με την μέθοδο του παζλ.
Μόλις τοποθετήσουμε την φέτα στο κέντρο τα λαδώνουμε ελαφρώς.
Κλείνουμε τα φύλλα, πρώτα κατά μήκος και στην συνέχεια προς το κέντρο σαν να διπλώνουμε το ένα φύλλο περιτυλίγματος.
Βάζουμε σε τηγάνι το ηλιέλαιο να κάψει.
Μόλις το λάδι κάψει καλά, τοποθετούμε μέσα την φέτα με μια μεγάλη κουτάλα και την τηγανίζουμε.
Τηγανίζουμε σε μεσαία φωτιά και από τις δύο μεριές, μέχρι το φύλλο να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Αφαιρούμε το φαγητό από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το πολύ λάδι.
Σερβίρουμε την φέτα περιχύνοντας από πάνω λίγο μέλι και πασπαλίζοντας με μαυροσούσαμο.
Προαιρετικά, αλατίζουμε στο τέλος ελαφρά, για να δημιουργήσουμε επιπλέον αντίθεση.
Σερβίρουμε την φέτα ζεστή.
Εάν δεν θέλετε να τηγανίσετε…
Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε την φέτα με το φύλλο στον φούρνο.
Μόλις ολοκληρώσουμε το δίπλωμα του φύλλου γύρο από την φέτα, με ένα πινέλο το αλείφουμε περιμετρικά με το λάδι.
Τοποθετούμε τη φέτα επάνω σε λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου είκοσι λεπτά. Μέχρι το φύλλο μας να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Καλή όρεξη!