Σνάκ

Κροκ μαντάμ (Croque Madame)

Συντάκτης  | 

C

Τα Croque Madam & Croque Monesieur είναι δύο αχτύπητα γαλλικά σάντουιτς για brunch και σνακ.

Η Croque Madam, η “τραγανή κυρία” των Γάλλων είναι η… θηλυκή εκδοχή του Croque Monsieur, “στολισμένη” με επιπλέον απόλαυση.

Η διαφορά είναι μία και σημαντική, στο τέλος σερβίρετε με ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή ενός Croque Monsieur!

Ένα αχτύπητο και πολύ δυναμωτικό brunch και σνακ που θαλατρέψετε.

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Για το Croque Madame, ακολουθείτε βήμα βήμα την εκτέλεση της συνταγής για Croque Monsieur, όπως θα την δείτε παρακάτω και προσθέτετε στο τέλος και το αυγό.

Υλικά

Για το croque monsieur

8 φέτες ψωμί του τοστ
8 φέτες ζαμπόν
1 ½ φλ. τριμμένη γραβιέρα
λίγο πιπέρι
λίγο βούτυρο για το ψωμί

Για την κρέμα

300 γραμ. γάλα
50 γραμ. βούτυρο
60 γραμ. αλεύρι
4 κουταλιές γραβιέρα
πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι

Επιπλέον

4 αυγά

Λάδι ή μαργαρίνη για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Για την κρέμα

Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη.

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με σύρμα, για να ψηθεί για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το ζεστό γάλα λίγο λίγο σταδιακά, ανακατεύοντας με το σύρμα να γίνει πυκνή και λεία η κρέμα.

Αλατίζουμε και προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και τη γραβιέρα.

Αφήνουμε στην άκρη.

Για το Croque Monsieur

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα.

Βάζουμε 4 φέτες ψωμί του τοστ σε ταψί, αλείφουμε με λίγο βουτυρο και βάζουμε 2 φέτες ζαμπόν σε κάθε ψωμι.

Κάνουμε λεπτή στρώση κρέμα πάνω στο ζαμπόν και πασπαλίζουμε λίγη γραβιέρα.

Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες.

Αλείφουμε λίγο βούτυρο στην επιφάνεια και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά για να λιώσουν τα τυριά και να κάνει κρούστα.

Σύνθεση

Λίγο πριν βγάλουμε το Croque Monsieur από τον φούρνο, τηγανίζουμε ένα αυγό “μάτι”.

Αφού λιώσουν καλά τα τυριά και δημιουργηθεί κρούστα στο σάντουιτς, το βγάζουμε από τον φούρνο. Το τοποθετούμε επάνω σε ένα πιάτο και βάζουμε από επάνω το τηγανητό αυγό.

Ουσιαστικά, η διαφορά του Croque Madame σας είναι αφού φτιάξουμε το Croque Monsieur, στο τέλος το σερβίρετε με ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή του!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!