Σνάκ
Κροκ μεσιέ (Croque Monsieur)
Τα Croque Madam & Croque Monesieur είναι δύο αχτύπητα γαλλικά σάντουιτς για brunch και σνακ.
Το Croque Monesieur είναι ο “τραγανός κύριος των Γάλλων, είναι πολύ δημοφιλή είδος σάντουιτς με φέτες ψωμιού βουτηγμένες σε κρέμα και ψημένες. Το ψωμί παρασκευάζεται σχεδόν όπως οι δικές μας αυγόφετες ώστε να συνοδεύσει γευστικά το σάντουιτς. Είναι ένα νοστιμότατο και πολύ χορταστικό σνακ!
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Η Croque Madame είναι η “τραγανή κυρία” των Γάλλων και είναι ουσιαστικά η… θηλυκή εκδοχή του Croque Monsieur. Αυτή όμως, σε αντίθεση με τον αυστηρό της κύριο, φοράει… “καπέλο”, ένα αυγό στην κορυφή της!
Οι Γάλλοι λατρεύουν τον “τραγανό κύριο” και τον σερβίρουν στα καφέ τους για brunch, αλλά και στο σπίτι τους. Ένα γρήγορο, εύκολο και οικονομικό σνακ, που θα σας τρελάνει με τη γεύση του!
Υλικά
Για το croque monsieur
8 φέτες ψωμί του τοστ
8 φέτες ζαμπόν
1 ½ φλ. τριμμένη γραβιέρα
λίγο πιπέρι
λίγο βούτυρο για το ψωμί
Για την κρέμα
300 γραμ. γάλα
50 γραμ. βούτυρο
60 γραμ. αλεύρι
4 κουταλιές γραβιέρα
πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το γαλλικό Croque Monsieur, πρώτα συγκεντρώνουμε τα υλικά μας. Για το κροκ μεσιέ ξεκινάμε με την κρέμα.
Για την κρέμα
Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι για να το ροδίσουμε.
Ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με σύρμα, για να ψηθεί για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζεστό γάλα λίγο λίγο σταδιακά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα, έτσι ώστε να γίνει μια πυκνή και λεία η κρέμα.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη γραβιέρα.
Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη.
Για το croque monsieur
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα.
Βάζουμε 4 φέτες ψωμί του τοστ σε ταψί, αλείφουμε με λίγο βούτυρο και βάζουμε 2 φέτες ζαμπόν σε κάθε ψωμί.
Κάνουμε μια λεπτή στρώση με την κρέμα πάνω στο ζαμπόν και πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα.
Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες 4 φέτες του φωμιού.
Αλείφουμε λίγο βούτυρο στην επιφάνεια και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε το κροκ μεσιέ για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να κάνει μια τραγανή κρούστα.
Δείτε την συνταγή και του Croque Madame!