Λαχανικά & Όσπρια
Καροτόσουπα βελουτέ (+ video)
H καροτόσουπα βελουτέ είναι μια εύκολη σούπα με καρότο που έχει βελούδινη υφή και είναι πεντανόστιμη.
Σερβίρετέ την καροτόσουπα βελουτέ με γιαούρτι και απολαύστε μια σούπα ζεστή και αχνιστή με εξαιρετική γεύση.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
7-8 μέτρια τρυφερά καρότα (700 γραµ.)
1 γλυκοπατάτα κόκκινη (ή μια μεγάλη πατάτα)
1 μικρό κρεμμύδι
1 τρυφερό πράσο
1 κλωνάρι σέλερι
1 lt ζωμό κότας (ή λαχανικών για vegan πιάτο)
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
1 πρέζα/ες κύμινο
1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
1 φλούδα πορτοκαλιού (μικρό κομμάτι)
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σχοινόπρασο (λίγο) για το σερβίρισμα
Δοκιμάστε κι άλλες υπέροχες σούπες
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μία μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο να ζεσταθεί.
Σοτάρουμε τo ψιλοκομμένα πράσο, το κρεμμύδι και το σέλερυ, για 3 λεπτά.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τη γλυκοπατάτα και τα καρότα σε μικρά καρέ και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό.
Αφήνουμε την καροτόσουπα να βράσει για 25 λεπτά.
Βγάζουμε τη σούπα από τη φωτιά αφού μαλακώσουν τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ.
Έτσι, γίνεται η καροτόσουπα βελουτέ.
Ξαναβάζουμε την καροτόσουπα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά.
Αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού, προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκάλι και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αλατοπιπερόνουμε επιπλέον εάν χρειαστεί.
Σερβίρουμε την καροτόσουπα με κρουτόν και λίγο γιαούρτι ή ταχίνι για μια vegan εκδοχή.
Μυστικά
– Καλό είναι στη βελουτέ σούπα να είναι όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα για να βράζουν στον ίδιο χρόνο.
– Για πιο λεία και βελούδινη βελουτέ, περνάμε τη σούπα από ένα λεπτό σουρωτήρι σινουά, για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα έχει μέσα κομματάκια λαχανικών.
– Πιέστε με μία κουτάλα τα υλικά στο σινουά και ρίξτε λίγο ζωμό ή νερό πιέζοντας, ώστε να βοηθήσετε τον πολτό να αραιώσει και να περάσει εύκολα από τη σίτα.
– Η σούπα εύκολα πυκνώνει με λίγο βρασμό επιπλέον μετά την πολτοποίηση και εύκολα αραιώνει με την προσθήκη ζωμού μετά την πολτοποίηση. Εξαρτάται καθαρά από εσάς πώς την προτιμάτε.
