Γλυκά & Παγωτά
Αμυγδαλωτά Λέσβου
Τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά της Λέσβου θεωρούνται από τα καλύτερα αμυγδαλωτά της Ελλάδας. Φτιάχνονται μόνο με τέσσερα υλικά και είναι ιδιαίτερα γευστικά.
Στην Ελλάδα τα αμυγδαλωτά, όπως και της Λέσβου, είναι ένα γλυκό συνδεδεμένο με τη χαρά. Παραδοσιακά, στα νησιά του Αιγαίου αυτά τα κεράσματα προσφέρονται σε γιορτές και τα συναντάμε σε πολλές εκδοχές τους. Χαρακτιριστικά είναι και τα αμυγδαλωτά Σίφνου.
Στη Λέσβο όμως, οι νοικοκυρές δημιουργούν με την αμυγδαλόπαστα και υπέροχα σχέδια!
Αυτά τα παραδοσιακά γλυκά, που είναι μικρά έργα τέχνης, προσφέρονται από παλιά κυρίως σε αρραβώνες, αλλά και σε γάμους και βαπτίσεις, γι’ αυτό και είναι λευκά.
Υλικά
1 κιλό αμύγδαλα
800 γρ. ζάχαρη
1 ½ ποτήρι νερό
2-3 κ. σούπας ροδόνερο
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την αμυγδαλόψιχα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει.
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
Βγάζουμε τα αμύγδαλα από το νερό και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
Αφαιρούμε την φλούδα τους, τα ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ και τα αλέθουμε.
Βάζουμε την αλεσμένη ψίχα σε ένα μεγάλο ταψί και την απλώνουμε.
Την σκεπάζουμε με ένα τούλι ή με πετσέτα (να μην είναι πλυμμένη με μαλακτικό) και την αφήνουμε για 2 μέρες.
Μετά από δύο μέρες βάζουμε την αμυγδαλόψιχα πάλι στο μπλέντερ και την αλέθουμε πάλι καλά.
Φτιάχνουμε το σιρόπι
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το 1 ½ ποτήρι νερό και τα 3 ποτήρια ζάχαρη. Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει.
Για να δείτε εάν είναι έτοιμο πάρτε λίγο με ένα κουτάλι και ρίξτε το σε ένα πιατάκι. Όταν το σιρόπι πέφτει σταγόνα-σταγόνα από το κουτάλι είναι έτοιμο.
Τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.
Κρατάμε ένα φλιτζάνι του καφέ (περίπου) σιρόπι στην άκρη.
Φτιάχνουμε την αμυγδαλόπαστα
Ρίχνουμε την αμυγδαλόψιχα μέσα στο σιρόπι και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το ροδόνερο.
Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα (να μην είναι πλυμμένη με μαλακτικό).
Τοποθετούμε πάνω από την πετσέτα και το καπάκι της κατσαρόλας.
Αφήνουμε το μείγμα να ηρεμήσει για 10-15 λεπτά.
Φτιάχνουμε τα αμυγδαλωτά
Πασπαλίζουμε τον πάγκο ή ένα μεγάλο ξύλο κοπής με άχνη ζάχαρη.
Παίρνουμε κομμάτια από την αμυγδαλόπαστα και την πλάθουμε σαν μικρό αχλαδάκι ή σε σχέδια.
Για να φτιάξουμε τα σχέδια για τα αμυγδαλωτά της Λέσβου δουλεύουμε το μείγμα σαν να δημιουργούμε με πλαστελίνη.
Προσοχή!
Όταν πλάθουμε την αμυγδαλόπαστα δεν πρέπει να αργήσουμε πολύ, γιατί το μείγμα θα σφίξει όσο περνάει η ώρα.
Σε περίπτωση όμως που σφίξει, προσθέστε το σιρόπι που έχετε κρατήσει στην άκρη.
Αυτός είναι ο λόγος που το κρατάμε… 😉
Ανακατέψτε πάλι καλά την αμυγδαλόπαστα και συνεχίστε να πλάθετε.
Όταν τελειώσετε όλο το μείγμα πασπαλίστε ότι φτιάξατε με ζάχαρη άχνη. Εάν κάνετε μικρά αχλαδάκια μπορείτε και να τα ρολάρετε επάνω σε ένα πιάτο με άχνη ζάχαρη.