Γλυκά & Παγωτά
Λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας
Η συνταγή για αυτή την ζουμερή λεμονόπιτα είναι πολύ εύκολη και μπορεί να τη φτιάξει ο καθένας!
Αυτή την λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας πρέπει να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε αν σου αρέσουν τα δροσερά γλυκά με λεμόνι.
Από τον Γιάννο Βαλιάνο
Υλικά
Για το σιρόπι
450 γρ ζάχαρη
350 ml νερό
Φλούδα λεμονιού
50 ml χυμό λεμονιού
Για την πίτα
1 συσκευασία φρέσκα φύλλα κρούστας
300 γρ γιαούρτι στραγγιστό
250 ml γάλα
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
150 ml χυμό λεμονιού
100 γρ ηλιέλαιο
20 γρ. baking powder
4 αυγά
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Στήσιμο
Λίγο παγωτό ή λίγη κρέμα λεμονιού
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το σιρόπι, γιατί θέλουμε να είναι κρύο όταν θα σιροπιάσουμε τα φύλλα.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την φλούδα και το χυμό λεμονιού. Ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση το σιρόπι.
Όταν πάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Αν το μέγιστο σας είναι το 9 τότε το βάζετε στο 4-5. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για περίπου 7-8 λεπτά.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Στεγνώνουμε τα φύλλα
Ανοίγουμε μια συσκευασία με φρέσκα φύλλα κρούστας και κόβουμε τα φύλλα στα δύο.
Τα τυλίγουμε σε δυο ρολά και τα κόβουμε στρογγυλές φέτες πάχους 2 εκ. Έπειτα, κόβουμε τις φέτες/λωρίδες σε μικρότερα κομμάτια. Απλώνουμε καλά τα κομμάτια του φύλλου σε ένα ή δυο ταψιά. Τα θέλουμε απλωμένα καλά ώστε να ξεραθούν πιο εύκολα.
Βάζουμε τα φύλλα στον φούρνο, στους 100 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ξεραθούν. Στα 15 λεπτά ανοίγουμε τον φούρνο και με τα χέρια μας ανακατεύουμε τα κομμάτια των φύλλων ώστε να φέρουμε τα κάτω επάνω.
Συνεχίζουμε το στέγνωμα για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ξεραθούν καλά και τα φύλα πο υβρισκόταν από την κάτω μεριά.
Βγάζουμε τα φύλλα από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, μόνο για 5 λεπτά.
Έπειτα, ανεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς, στον αέρα, και τον αφήνουμε να προθερμανθεί για να ψήσουμε, στην μεσαία σχάρα, το γλυκό.
Συνθέτουμε την πίτα
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, το γάλα, τον χυμό, την ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, το γιαούρτι και την baking powder. Ανακατεύουμε με το σύρμα καλά και τελειώνουμε προσθέτοντας τα αυγά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Σπάμε τα ξεραμένα φύλλα πάνω από το μπολ με τα υγρά με τα χέρια μας και ανακατεύουμε πολύ καλά για να πάει η υγρασία σε όλα και να βρεχτούν καλά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί μεγέθους 32*25 εκ. περίπου και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα φύλλα.
Παίρνουμε δύο πιρούνια και αρχίζουμε να ξεχωρίζουμε τα φύλλα, απλώνοντας τα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Πρέπει να βλέπουμε πως υπάρχουν παντού και δεν είναι περισσότερο μαζεμένα σε κάποιο σημείο.
Δεν θέλουμε σε κάποια σημεία να έχουμε μόνο το ρευστό μείγμα και σε άλλα μεγάλες μπάλες φύλλου με μείγμα. Πρέπει να τα απλώσουμε ομοιόμορφα.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, στη μεσαία θέση. Ψήνουμε το γλυκό για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει ομοιόμορφα.
Σιροπιάζουμε την ζεστή λεμονόπιτα με το κρύο σιρόπι
Μόλις βγάλουμε την πίτα μας από τον φούρνο την τρυπάμε κατευθείαν με μια οδοντογλυφίδα σε όλη την επιφάνεια της. Κυρίως περιμετρικά όπου είναι πιο ξεροψημένη.
Κατευθείαν, παίρνουμε μια βαθιά κουτάλα και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε την λεμονόπιτα να κρυώσει εντελώς και την σερβίρουμε!
- Εάν δεν σερβίρετε όλο το γλυκό, μπορείτε να το σκεπάσετε με μεμβράνη και να το διατηρήσετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.