Ζυμαρικά & Ζύμες

Ψωμί εύκολο και χωρίς ζύμωμα – Δεν χρειάζεται γάστρα (+video)

Συντάκτης  | 

Εδώ θα σας δείξω πως μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα ένα θεϊκό, αφράτο ψωμί! Χωρίς να χρειαστεί να ζυμώσετε ή να χρησιμοποιήσετε γάστρα.

Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε δει αρκετούς τρόπους για να παρασκευάσετε ψωμί, στο διαδίκτυο ή το YouTube. Αλλά εμείς, το κάνουμε χωρίς γάστρα και γίνεται εξίσου ωραίο, λαχταριστό και πολύ εύκολα.

Αυτό το ψωμί μπορείτε να συνοδεύει το κύριο φαγητό σας σε καθημερινή βάση, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά!

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 γρ. μαγιά ξηρή

400 ml χλιαρό νερό

5-10 γρ. αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη


Μπορείτε να το δοκιμάσετε και με την «Νηστίσιμη Πραλίνα σοκολάτας»!


Εκτέλεση

Η παρασκευή του ψωμιού είναι πολύ εύκολη, αλλά παρακάτω σας έχω και πολλά μυστικά για να το κάνετε απλά τέλειο!

Για να κάνουμε την ζύμη

Παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και την ξηρή μαγιά. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή κουτάλι. Προσθέτουμε το αλάτι. (Μπορείτε να βάλετε και λιγότερο από αυτό που αναγράφεται, εάν δεν τρώτε πολύ αλάτι. Δεν μπορείτε όμως να το παραλείψετε τελείως.) Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πάλι. Προσθέτουμε το νερό, χλιαρό (όχι καυτό, ούτε κρύο).

* Προσοχή, εάν ρίξετε καυτό νερό θα καεί η μαγιά.

Τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί με το κουτάλι μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη μας. Μόλις δημιουργηθεί η ζύμη, την σκεπάζουμε καλά με διάφανη μεμβράνη.

Βάζουμε το μπολ σε μια γωνία του πάγκου και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για περίπου 16 ώρες. Δεν μετακινούμε ή χτυπάμε το μπολ γιατί το ζυμάρι μας ΔΕΝ θα φουσκώσει και θα κάτσει.

* Για να έχετε φρέσκο και ζεστό ψωμί κάθε μέρα, πρέπει να προετοιμάσετε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ!

Για να το προετοιμάσουμε για ψήσιμο

Την επόμενη μέρα, παίρνουμε λίγο αλεύρι, το πασπαλίζουμε στον πάγκο ή επάνω σε ξύλο και ρίχνουμε επάνω το ζυμάρι. Αρχίζουμε να το μαζεύουμε ζυμώνοντας πολύ απαλά. Το μαζεύουμε σε μπαλάκι βάζοντας τις άκρες του από το κάτω μέρος, ώστε στο επάνω να είναι λείο. Το αφήνουμε πάλι επάνω στο αλεύρι του πάγκου και το περιστρέφουμε με τα χέρια μας δημιουργώντας μια τέλεια μπάλα.

Tip
Μπορείτε να προσθέσετε έξω ή και μέσα στη ζύμη καθαρισμένους σπόρους δημητριακών όπως βρώμη, ηλιόσπορο, παπαρουνόσπορο ή ότι άλλο αγαπάτε!

Παίρνουμε ένα φύλο λαδόκολλα και πασπαλίζουμε επάνω αλεύρι. Τοποθετούμε επάνω το ψωμί. Βάζουμε από επάνω άλλο ένα φύλλο λαδόκολλα. Τα καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε άλλη μισή ώρα να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς με αέρα.

Πολύ σημαντικό…
Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος!

Για να ψήσουμε το ψωμί

Τοποθετούμε στην δεύτερη θέση από κάτω το ρηχό ταψί. Αφήνουμε μια θέση κενή (την θέση που φυσάει ο ανεμιστήρας του φούρνου). Στην πάρα πάνω θέση, βάζουμε το βαθύ ταψί του φούρνου ανάποδα. Με αυτόν τον τρόπο θα εγκλωβιστεί στο κεντρικό μέρος ο αέρας και η υγρασία που χρειαζόμαστε ώστε να ψηθεί σωστά το ψωμί.

* Το βαθύ ταψί δεν πρέπει με το πάνω μέρος του να ακουμπάει το φως, πρέπει να έχει κενό.

Όταν περάσει η αναμονή του ψωμιού, της μισής ώρας, και έχει ζεσταθεί καλά ο φούρνος, παίρνουμε το καυτό ταψί και το βάζουμε επάνω στο ξύλο. Παίρνουμε το ψωμί με τις λαδόκολλες και το τοποθετούμε μέσα στο καυτό ταψί, γυρίζοντας προσεκτικά το πάνω μέρος κάτω.

* Τώρα, οι άκρες του ψωμιού που ήταν από κάτω είναι στο επάνω μέρος.

Βάζουμε γρήγορα πάλι το ταψί στον φούρνο για να μην κρυώσει. Το αφήνουμε να ψηθεί.

Χρόνος ψησίματος

Ψήνουμε για 1 ώρα (30’ στους 230 βαθμούς + 30’ – 40’ στους 200 βαθμούς).

Το πρώτο μησάωρο ψήνουμε στους 230 βαθμούς. Το δεύτερο μησάωρο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και ψήνουμε στους 200 βαθμούς. Με αυτόν τον τρόπο το ψωμί μας θα ψηθεί εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.

Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Το κόβουμε και το απολαμβάνουμε!!!

Δείτε όλα τα μυστικά μου στο βίντεο!

Καλή επιτυχία!

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!