Ζυμαρικά & Ζύμες
Λαζάνια: Κλασική συνταγή
Τα λαζάνια μια εύκολη και νοστιμότατη ιταλική συνταγή με ζυμαρικά, που θα γλύφεται τα δάχτυλά σας.
Τα λαζάνια μπορούν να γίνουν με πολλούς τρόπους, η παρακάτω συνταγή όμως που σας παρουσιάζουμε είναι η κλασική ιταλική συνταγή!
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
8 φύλλα λαζάνια (άβραστα)
500 γρ. κιμάς (ανάμικτος)
2 κονσέρβες κον καρνέ (ψιλοκομμένες τομάτες)
250 γρ. μοτσαρέλα
50 γρ. παρμεζάνα
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
½ ποτήρι κρασί (κόκκινο)
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. μαϊντανό φρέσκο
1 κ.γ. βασιλικό φρέσκο ή ξερό (προαιρετικό)
Λίγο ζάχαρη
1 πακέτο σάλτσα μπεσαμέλ
Γάλα και βούτυρο (για την μπεσαμέλ)
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μέσα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και το σοτάρουμε καλά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις τομάτες. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μαϊντανό, βασιλικό και μια πρέζα ζάχαρη. Τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο όλα μαζί.
- Φτιάχνουμε την σάλτσα μπεσαμέλ βάση οδηγιών.
Tip
Εάν δεν σας αρέσει η έτοιμη σάλτσα μπεσαμέλ μπορείτε να την φτιάξετε φρέσκια μόνοι σας.
- Ψιλοκόβουμε σε μικρούς κύβους την μοτσαρέλα και τρίβουμε την παρμεζάνα.
- Παίρνουμε ένα τετράγωνο πυρέξ (περίπου 20 x 20 εκατοστά). Το λαδώνουμε ή το βουτυρώνουμε με 1 κουταλιά της σούπας. Ρίχνουμε περίπου 4 κουταλιές από το μείγμα του κιμά και το απλώνουμε στην βάση του πυρέξ. Τοποθετούμε από πάνω 2 φύλα λαζάνια. Ρίχνουμε από πάνω άλλο ¼ από το μείγμα του κιμά και περίπου το ¼ της σάλτσας μπεσαμέλ. Απλώνουμε από πάνω μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Συνεχίζουμε έτσι έως ότου τελειώσουν όλα μας τα υλικά.
Tip
Σε κάποιες εκδοχές στα λαζάνια προστίθενται και αρακάς ή καλαμπόκι.
- Εάν σας αρέσουν αυτά τα λαχανικά και θέλετε να τα προσθέσετε μπορείτε να τα πάρετε έτοιμα σε κονσέρβα και να στραγγίσετε καλά.
- Εάν τα θέλετε φρέσκα πρέπει να τα βράσετε για λίγη ώρα σε αλατόνερο για να μαλακώσουν.
Τα προσθέτετε κάθε φορά κάτω από τη σάλτσα μπεσαμέλ.
- Ψήνουμε τα λαζάνια μας σε προθερμασμένο φούρνο (κατά προτίμηση στον αέρα) στους 180 βαθμούς, στην μεσαία θέση, για περίπου 30 λεπτά. Όταν ροδίσουν από πάνω είναι έτοιμα.
Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να ηρεμήσουν, κόβουμε και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!