Fitness

5 λόγοι για να ξεκινήσεις το τρέξιμο

Συντάκτης  | 

Το τρέξιμο είναι από αυτά τα πράγματα στη ζωή που είτε μας αρέσει πολύ, είτε το μισούμε. Είναι εξαντλητικό και πολλές φορές βαρετό, αν το κάνεις μόνος σου ή χωρίς μουσική.

Παρ’ όλα αυτά, το τρέξιμο είναι μία εξαιρετική μορφή άσκησης. Ειδικά αν δεν είσαι πολύ αθλητικός τύπος, είναι η τέλεια μορφή άσκησης για αρχάριους. Ποιοι είναι, όμως, οι 5 πιο κύριοι λόγοι για να ξεκινήσεις το τρέξιμο;

Με το τρέξιμο καις πολλές θερμίδες

Αυτός ίσως είναι ο νούμερο 1 λόγος για τον οποίο πολλοί ξεκινούν να τρέχουν. Οι θερμίδες που θα κάψεις αν δεν αναπληρωθούν, θα σε βοηθήσουν στο να μπεις σε ένα θερμιδικό έλλειμμα. Και έτσι θα αρχίσεις να αδυνατίζεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι άμα θέλεις να αυξήσεις το βάρος σου θα πρέπει να αποφεύγεις το τρέξιμο. Απλά θα χρειαστείς λίγο επιπλέον φαγητό για να καλύψεις τις έξτρα ανάγκες που σου δημιουργεί.

Κάνει καλό στη καρδιά

Τι ξέρει η καρδιά σου; Ότι το τρέξιμο βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική υγεία σου. Προλαμβάνει κινδύνους από καρδιακές νόσους και θάνατο από στεφανιαία νόσο. Ναι, όλα αυτά δεν πείθουν εύκολα κανένα. Είναι λίγο αόριστα πράγματα και δεν μπορεί εύκολα κάποιος να τα συλλάβει.

Αν όμως βαρέθηκες να λαχανιάζεις με 5 σκαλάκια που θα ανέβεις ή θέλεις καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις, τότε πρέπει να αναθεωρήσεις. Μήπως καπνίζεις ή έχεις άσθμα; Ξεκίνα να τρέχεις. Η καρδία σου θα σε ευγνωμονεί. Γιατί; Η καρδιά είναι ένας μυς και χρειάζεται εκγύμναση και ένας τρόπος είναι το τρέξιμο.

Το τρέξιμο είναι τζάμπα

Πολλές φορές αφήνουμε πίσω μας πολλά από τα “θέλω” μας, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Το τρέξιμο δεν έχει κάποιο κόστος, αφού δε χρειάζεται εξοπλισμό ούτε συνδρομή. Για αυτό, βάλε τα αθλητικά σου και γέμισε το κινητό σου με τραγούδια. Και τώρα, άσε το δρόμο να σε βγάλει όπου θέλει.

Θα σου ανεβάσει τη ψυχολογία

Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό στη ζωή όλων μας είναι η καλή ψυχική υγεία. Το τρέξιμο βοηθάει να αποβάλλεις το άγχος σου. Η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ευτυχία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και περιπτώσεις κατάθλιψης. Κάτα την διάρκεια του τρεξίματος το μυαλό μπορεί να καθαρίσει από σκέψεις και να σκεφτεί πιο καθαρά για λύσεις σε προβλήματα. Είναι μία μορφή διαλογισμού για τον εγκέφαλο.

Αυτή η ψυχική ηρεμία και χαλάρωση που έρχεται στο τέλος της προπόνησης μπορεί να σε στέλνει σπίτι με ένα αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας.

Σε φέρνει σε επαφή με τη φύση

Θέλεις να πας μία βόλτα; Μπορείς να κάνεις παράλληλα και τη γυμναστική σου και να δεις και λίγο πράσινο. Μπορείς να πας σε ένα πάρκο, στο βουνό ή σε ένα δάσος για ένα χαλαρό τρεξιματάκι. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να πεις και κάποιον φίλο σου να έρθει για παρέα. Αρκεί να μην επιβραβεύσετε τους εαυτούς σας με κοκορέτσια και πιτόγυρα.

Η κάθε περιοχή έχει τις δικές της ομορφιές, που μπορείς να ανακαλύψεις. Παραθαλάσσια σημεία για τρέξιμο και ωραία δάση για περίπατο είναι μία καλή εναλλακτική. Ειδικά το καλοκαίρι, το τρέξιμο στην παραλία, δίπλα ακριβώς στα κύματα είναι πολύ αναζωογονητικό.

Καλά είναι αυτά, αλλά εγώ δε μπορώ να τρέξω

Σίγουρα δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Μπορεί να μην είσαι σε φόρμα. Μπορεί να χρειάζεσαι το χρόνο σου ή να μη μπορείς να τρέξεις λόγω κάποιου προβλήματος. Όπως και να έχει, ποτέ δεν είναι αργά για μια αρχή.

Μπορείς να ξεκινήσεις με 10 λεπτά περπάτημα μέρα παρά μέρα. Μετά από 1 βδομάδα αύξησε το σε 15 λεπτά ή κάθε μέρα. Την επόμενη βδομάδα πρόσθεσε κι άλλο χρόνο. Σιγά σιγά θα φτάσεις με το καιρό να μπορείς να περπατάς για μία ώρα. Στη συνέχεια, μπορείς να προσθέσεις κάποια διαστήματα χαλαρού τρεξίματος.

Απλά να θυμάσαι ότι η Ρώμη δε χτίστηκε σε μία μέρα.

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η αρχή, οπότε άμα καταφέρεις και ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο, να είσαι σίγουρος ότι έκανες το μεγαλύτερο βήμα.

 

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!