Διατροφή

10 + 1 διατροφικές συμβουλές για τις μέρες του Πάσχα

Συντάκτης  | 

Οι διατροφικές συμβουλές για τις μέρες του Πάσχα είναι πάντα απαραίτητες, καθώς είναι πολύ εύκολες οι ατασθαλίες αυτές τις μέρες.

Οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές του Πάσχα, θα σας βοηθήσουν να μην  επιβαρύνεται ούτε το στομάχι, ούτε την διάθεση και κυρίως ούτε την υγεία σας! Η διατροφική ευχή μας και για αυτό το Πάσχα είναι “Απολαύστε τις ημέρες και το φαγητό του Πάσχα δίχως προβλήματα!”

Από την Γεωργία Ρουσινού

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα συνοδεύονται από πολλές παραδόσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Τις ημέρες αυτές, και συγκεκριμένα το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα, πολύ συχνά το παρακάνουμε με τα λουκούλλεια γεύματα και τα πασχαλινά εδέσματα.

Το βράδυ του Πάσχα και το πρωινό της Δευτέρας

Ως αποτέλεσμα, το βράδυ του Πάσχα και το πρωινό της Δευτέρας του Πάσχα, πολλοί  άνθρωποι υποφέρουν από βαρύ στομάχι και γαστρεντερικά προβλήματα.

Για όσους μάλιστα έχουν τηρήσει με ευλάβεια τη νηστεία των προηγούμενων ημερών, ο κίνδυνος της δυσπεψίας είναι μεγαλύτερος. Λόγω της απότομης πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων των παραδοσιακών τροφών του πασχαλινού τραπεζιού.

Καθώς, μετά τη λιτή διατροφή της νηστείας, επιβαρύνει εξαιρετικά το πεπτικό σύστημα.

Στη συνέχεια, σας παραθέτουμε, κάποιες διατροφικές συμβουλές. Ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις παραδοσιακές σας συνήθειες. Αλλά και να απολαύσετε τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα χωρίς προβλήματα.

10 + 1 διατροφικές συμβουλές για το Πάσχα

1. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα

Η παράδοση προστάζει μαγειρίτσα ως το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο από τη νηστεία στα φαγητά του Πάσχα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης θα ήταν καλό να περιοριστείτε στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας. Συνοδέψτε την μόνο με σαλάτα και ψωμί.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φτιάξετε μια πιο light μαγειρίτσα. Μπορείτε να αφαιρέσετε μερικούς ή όλους τους κρόκους των αυγών από το αυγολέμονο. Εμπλουτίστε την με λαχανικά, εις βάρος της αναλογίας των κρεατικών. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια χορτοφαγική εκδοχή της, με μανιτάρια.

2. Τήρηση όλων των γευμάτων

Την ημέρα του Πάσχα, ο οργανισμός δεν έχει ανάγκη από τίποτα διαφορετικό. Γι’ αυτό πρώτα από όλα προσπαθήστε να τηρήσετε όλα τα γεύματα της ημέρας. Πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

3. Πλούσιο πρωινό

Μην παραλείψετε το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα. Φροντίστε όμως να μην είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Προτιμάτε κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες ημέρες;

Τότε  προτιμήστε ένα ποτήρι γάλα, με μια μικρή ποσότητα πασχαλινά κουλουράκια ή μια φέτα τσουρέκι. Μέχρι το μεσημέρι, αποφύγετε το τσιμπολόγημα και περιοριστείτε στην κατανάλωση κάποιου φρούτου.

4. Περιορίστε το τσιμπολόγημα

Στο τραπέζι της Λαμπρής, γεμίστε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Εάν καθίσετε για πολύ ώρα στο τραπέζι, γιορτάζοντας με συγγενείς και φίλους, προσπαθήστε να μην συνεχίσετε να τρώτε.

Γιατί τελικά θα καταναλώσετε συνολικά υπερβολική ποσότητα τροφής. Εναλλακτικά, περιορίστε το τσιμπολόγημά σας σε σαλάτες λαχανικών.

5. Εκμεταλλευτείτε τα λαχανικά και τις σαλάτες

Τόσο στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής όσο και στο βραδινό δείπνο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Αφού θα μετριάσουν την όρεξή σας και θα σας βοηθήσουν να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα τροφής.

6. Κατσικάκι vs αρνί

Προτιμήστε να ψήσετε κατσικάκι, παρά αρνί. Θυμηθείτε πως και τα δύο είναι νεαρά ζώα. Άρα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, που δημιουργούν πρόβλημα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, βάλτε μια λογική μερίδα στο πιάτο σας. Αφαιρέστε το ορατό λίπος και μην τσιμπολογάτε πολύ όρθιοι πάνω από τη σούβλα. Γιατί έτσι κινδυνεύετε να φάτε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα.

7. Αποφύγετε τα «κρίσιμα» διατροφικά κομμάτια

Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τελείως τα συκώτια, τα εντόσθια και το κοκορέτσι. Αυτά  αποτελούν το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού.

Είναι πηγές πολύ πλούσιες σε χοληστερόλη και λίπος. Αν σας φαίνεται αδύνατο να αντισταθείτε, φάτε μόνο μια μπουκιά!

8. Τσουγκρίστε το κόκκινο αυγό για το καλό

Αν το έχετε παρακάνει με τα κρεατικά της ημέρας, μην φάτε αυγά. Κάθε αυγό περιέχει 230mg χοληστερόλης. Σχεδόν όση η επιτρεπτή ποσότητα πρόσληψης για υγιείς ανθρώπους.

Η κατανάλωση των κρεατικών του πασχαλινού τραπεζιού θα αυξήσει πολύ παραπάνω την πρόσληψη της χοληστερόλης σας. Κρατήστε τα αυγά από τα τσουγκρίσματα και χρησιμοποιήστε τα σε σαλάτες και σάντουιτς τις επόμενες ημέρες.

9. Τι γλυκό να επιλέξετε;

Ολοκληρώστε το γεύμα σας με φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτα με γιαούρτι. Έχετε τσιμπολογήσει τσουρέκι ή πασχαλινά κουλούρια στη διάρκεια της ημέρας; Τότε καλύτερα να μην τα προσθέσετε και στο γεύμα σας.

10. «Φάτε κάτι πριν, για να πεινάτε λιγότερο»

Εάν παρευρεθείτε σε συγκεντρώσεις συγγενών ή φίλων, μην πάτε με άδειο στομάχι. Η μέθοδος «τρώω κάτι πριν, για να πεινάω λιγότερο» θα σας βοηθήσει να μην παρεκτραπείτε.

Πριν φύγετε από το σπίτι, δοκιμάστε να έχετε ένα ελαφρύ σνακ ή ένα-δύο φρούτα.

+1. Προσοχή στο αλκοόλ

Την Κυριακή του Πάσχα, τα τσουγκρίσματα ποτηριών με φίλους και τα κεράσματα ξεκινούν από το πρωί. Έτσι μπορεί να σας οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Αποφύγετε τα αποστάγματα όπως τσίπουρο, ούζο κ.α. Γιατί συμβάλλουν στο ακατάσχετο τσιμπολόγημα. Προτιμήστε 1-2 ποτήρια κρασί.

Το κρασί, χάρη της αντιοξειδωτικής του δράσης προστατεύει την καρδιά. Εφόσον βέβαια το καταναλώσετε σε μέτριες ποσότητες.

Εάν έχετε πρόβλημα με την πίεσή σας, δείξτε μεγαλύτερη εγκράτεια. Προτιμήστε περισσότερο σόδα, νερό ή light αναψυκτικό.

Καλή Ανάσταση!

Mednutrition Team

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!