Ιατρική

Χορτοφαγία. Το μυστικό της μακροζωίας ή ένα ακόμη trend;

Συντάκτης  | 

ΧορτοφαγίαΤο τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές συζητήσεις γύρω από τη χορτοφαγία και τα οφέλη της. Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για το άπαχο κρέας και τους κακούς υδατάνθρακες αναιρούνται με βάση το νέο βιβλίο «Proteinaholic» (μτφ: Εθισμένος στην πρωτεΐνη) του Αμερικανού Ιατρού–Χειρούργου παχυσαρκίας Γκαρθ Ντέιβις.

Ο Δρ. Ντέιβις αθωώνει τους υδατάνθρακες, ενώ ενοχοποιεί τις ζωικές πρωτεΐνες για διάφορα προβλήματα υγείας, ακόμη και για την… πρόωρη γήρανση. Οι περισσότερες δίαιτες που ακολουθούνται από την πλειοψηφία του πληθυσμού έχουν να κάνουν με μειωμένη ποσότητα υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά) και μεγάλες ποσότητες άπαχου κρέατος όπως κοτόπουλο, κατεργασμένου κρέατος (σαλάμι/λουκάνικα/πάριζα γαλοπούλας) ή άλλων κατεργασμένων τροφών (μπάρες δημητριακών ή επιδόρπια γιαουρτιού). Όλα αυτά μπορεί να μας δίνουν λίγες θερμίδες αλλά μακροχρόνια επιβαρύνουν τον οργανισμό μας με βλαβερές ουσίες που οδηγούν σε καρκινικές παθήσεις.

Η σύσταση να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας δεν είναι βέβαια καινούργια, αυτό όμως που λέει η έρευνα του Δρ. Ντέιβις είναι ότι όλα τα κρέατα είναι βλαβερά, ακόμη και το αθώο, άπαχο στήθος κοτόπουλου που καταναλώνουμε χωρίς τύψεις σε κάθε μας δίαιτα.

Το κρέας που καταναλώνουμε μας παχαίνει για τους εξής λόγους:
1. Συνήθως συνοδεύεται από υψηλές ποσότητες λίπους.
2. Είναι φορτωμένο με αντιβιοτικές ουσίες που εξολοθρεύουν την ωφέλιμη χλωρίδα του εντέρου διαταράσσοντας το μεταβολισμό.
3. Περιέχει αμινοξέα που ενδεχομένως να πυροδοτούν χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία αλλά και με διάφορες παθήσεις.

Συνδέει το κρέας με τα καρδιαγγειακά νοσήματα γιατί, μεταξύ άλλων, ενδέχεται να παρεμποδίζουν το μεταβολισμό της αργινίνης, ενός αμινοξέος που περιέχεται σε πολλά τρόφιμα και το οποίο διαστέλλει τις αρτηρίες μας διασφαλίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Το σχετίζει ακόμη με πολλές μορφές καρκίνου, μέσα από διάφορους μηχανισμούς, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες, χημικές ενώσεις που σχηματίζονται στο κρέας κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, έχουν συνδεθεί μέσα από μελέτες με διάφορους τύπους κακοήθειας, όπως ο καρκίνος του μαστού. Ενώ ο ινσουλινομιμητικός αυξητικός παράγοντας (IGF1), τον οποίο επίσης περιέχουν, π.χ., τα αγαπημένα μας παϊδάκια και οι φτερούγες κοτόπουλου, αν και σε συγκεκριμένες ποσότητες είναι απαραίτητος για το σχηματισμό νέων ιστών, σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα, όταν ξεπερνά τα αναγκαία επίπεδα, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Το μυστικό επομένως αν θέλουμε να ζήσουμε πολλά και υγιή χρόνια πρέπει να κόψουμε το κρέας; Εν μέρει ναι, απαντά ο Δρ. Ντέιβις. Το πρόβλημα δεν είναι η κατανάλωση αλλά η υπερκατανάλωση. Ακόμη και ο IGF1 ή ο αιμικός σίδηρος (όπως ονομάζεται αυτός που περιέχει το κρέας), όταν υπερκαταναλώνονται ενδεχομένως να επιταχύνουν την ίδια τη διαδικασία της γήρανσης, π.χ. επισπεύδοντας την απόπτωση, δηλαδή το θάνατο των κυττάρων. Οφείλουμε να καταναλώνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση πρωτεΐνης, δηλαδή στα 0,8 γρ. ανά κιλό άλιπης μάζας σώματος ή κατά μέσο όρο για τις γυναίκες στα 47 γρ. την ημέρα. Ενδεικτικά, μια μπριζόλα 170 γρ. δίνει περίπου 70 γρ. πρωτεΐνης, ενώ δύο μεγάλα αυγά 12 γρ.

Συνιστά ακόμη να επενδύσουμε στις φυτικές πηγές της πρωτεΐνης, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, ενώ αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε ζωικές πρωτεΐνες να προτιμάμε τις πιο υγιεινές εκδοχές τους, για παράδειγμα τα πλούσια σε Ω-3 λιπαρά ψάρια ανοιχτής θάλασσας.

Editor: Κατερίνα Παπαθανασίου

 

 

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *