Συνταγές
Χοιρινό καρέ με κρούστα (για 6 άτομα)
Από τα λίγα περιποιημένα πιάτα που φτιάχνω και παραδόξως το πετυχαίνω πολύ. Το χοιρινό καρέ είναι από τα καλύτερα κομμάτια του χοιρινό κρέατος που μπορεί να γίνει πολύ ζουμερό και μαλακό. Για την επιλογή του καλύτερου κομματιού, τον πρώτο ρόλο τον έχει ο… κρεοπώλης μας που τον εμπιστευόμαστε για το κρέας που μας δίνει. Για την συγκεκριμένη συνταγή θα σας προτείνω ολόκληρο το χοιρινό καρέ, που βγαίνει περίπου 2 κιλά. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να καθαρίσει τις άκρες του, 3-4 εκ., ώσπου να φανούν τα κόκαλα. Δεν χρειάζεται πολλά και δύσκολα υλικά, απλά λίγη προσοχή στο ψήσιμο.
Υλικά
• 1 ολόκληρο (περίπου 2 κιλά) χοιρινό καρέ
• 1/2 φραντζόλα ψωμί 2-3 ημερών
• 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
• 3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το καρέ σε λαμαρίνα, το αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε για 15΄ στους 220οC, να ροδίσει ελαφρά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Στο μεταξύ τρίβουμε στο μίξερ το μπαγιάτικο ψωμί να γίνει ψίχουλα και το βάζουμε σε ένα μπολ όπου ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μαϊντανό, το σκόρδο και λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνουμε καλά.
Με ένα πινέλο αλείφουμε τη μουστάρδα στο μισοψημένο καρέ και με τα χεράκια μας κολλάμε επάνω στο κρέας την κρούστα ψωμιού και την πατάμε καλά, για να κολλήσει και να στερεωθεί.
Ξαναψήνουμε το καρέ για περίπου 1 ώρα και 15΄ σε μέτριο φούρνο.
Για τους λάτρεις του design μπορείτε να το ψήσετε σε σχήμα κορόνας. Για να γίνει αυτό σηκώνουμε το καρέ όρθιο και ενώνουμε τις δύο άκρες του, σχηματίζοντας κορώνα, το δένουμε με διπλό σπάγκο γύρω-γύρω και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις ψηθεί και πριν το σερβίρουμε δεν ξεχνάμε να αφαιρέσουμε τον σπάγκο. Το τελικό σχέδιο θα σας βγει όπως στη παρακάτω φωτογραφία.