Συνταγές

Στρούντελ με μήλο! Από τον Ευτύχη Μπλέτσα

Συντάκτης  | 

Μηλόπιτα - ΜπλέτσαςΣτρούντελ! Λαχταριστό στρούντελ το οποίο είναι γερμανικό πασίγνωστο γλυκό. Το συγκεκριμένο γλυκό έχει πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Τα πιο γνωστά είδη στρούντελ είναι εκείνα με μήλο (Apfelstrudel), με κρέμα γάλακτος (Millirahmstrudel) και με… γλυκό μαλακό τυρί (Topfenstrudel). Άλλοι τύποι στρούντελ μπορεί να περιλαμβάνουν βύσσινο (Weichselstrudel), κερασιά, γεμιστά καρυδιά (Nussstrudel) και βερύκοκο. Πάμε να δούμε την δική μας φανταστική εκδοχή με μήλα.

Για την ζύμη:
• 1/4 κιλό αλεύρι για κάθε χρήση ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ
• 1 αυγό
• 150 ml γάλα
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο ARISTON
• 1 κουταλιά λευκό ξηρό κρασί
• 1/4 κουταλάκι αλάτι Ιμαλάϊων SALTIC
• λίγο έξτρα αλεύρι για το ζύμωμα

Για την γέμιση:
• 60 γρ. τριμμένη φρυγανιά
• 150 γρ. ζάχαρη
• 100 γρ. βούτυρο
• 2 μήλα KIKU
• 1 λεμόνι
• 1 σφηνάκι κονιακ
• ½ κουταλάκι κανέλα ΜΠΑΧΑΡ
• 1 μπολ άχνη ζάχαρη ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

Βάζεις αλεύρι, αλάτι, κρασί και το αυγό σε ένα μπολ  και ανακατεύεις. Ρίχνεις το γάλα , ανακατεύεις και αφήνεις να ξεκουραστεί αφού το σκεπάσεις με μία πετσέτα.
Για τη γέμιση: Καθαρίζεις και κόβεις τα μήλα. Τα βάζεις σε ένα μπολ και ρίχνεις χυμό λεμονιού ( για να  μη μαυρίσουν) , κανέλα, κονιάκ και τα 2/3 ζάχαρης. Λιώνεις το βούτυρο . Στο μισό ρίχνεις τη φρυγανιά και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανοίγεις το ζυμάρι και το απλώνεις στην πετσέτα αφού ρίξεις πρώτα λίγο αλεύρι. Το ανοίγεις λίγο ακόμα στην πετσέτα μέχρι και τις άκρες ( να είναι λεπτές) και απλώνεις το υπόλοιπο βούτυρο με ένα πινέλο. Απλώνεις στο φύλλο τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και από πάνω το μήλο με το λικέρ χωρίς τα υγρά. Διπλώνεις λίγο τις τρεις από τις τέσσερις πλευρές και χρησιμοποιώντας την πετσέτα το τυλίγεις. Το βάζεις σε ταψί με λαδόκολλα, το αλείφεις με λιωμένο βούτυρο. Ψήνεις στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά σε χαμηλή θέση στο φούρνο. Αφού ψηθεί, πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Μηλόπιτα - Μπλέτσας
INFO:

• Η παλαιότερη συνταγή στρούντελ χρονολογείται από το 1696, σε ένα χειρόγραφο στη Βιβλιοθήκη της Βιέννης.
• Σύμφωνα με το μύθο ένας τελειομανής μάγειρας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας έλεγε πως η ζύμη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτή ώστε κάποιος να μπορεί να διαβάσει ένα ερωτικό γράμμα αγάπης μέσα από αυτή.
• Το Strudel στα γερμανικά σημαίνει δίνη.
• Το ζεστό στρούντελ θα έκανε πολύ καλή παρέα σε μια μπάλα παγωτό και έτσι θα ήταν το τέλειο επιδόρπιο σε ένα επίσημο γεύμα.
• Ο καλύτερος τρόπος για να σερβίρουμε τα στρούντελ είναι ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
• Η ποσότητα ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από το πόσο γλυκό το θέλεις αλλά και από το πόσο ώριμα και γλυκά είναι τα μήλα.
• Το πόση κανέλα θα βάλεις εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο στο αν σου αρέσει η γεύση της.
• Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πριν του ρίξουμε μπόλικη άχνη και κανέλα.
• Για να κλείσει καλύτερα το στρούντελ αλευρώνεις την πετσέτα για να έχει αντίσταση -και να μην κλείνει το ζυμάρι-, βάζεις επάνω το ζυμάρι και το ανοίγεις με τα δάχτυλά σου.  Έπειτα βάζεις μέσα την γέμιση και τυλίγεις.

Editor: Ευτύχης Μπλέτσας

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *