Λαχανικά & Όσπρια
Χειμωνιάτικο μπριάμ κατσαρόλας
Το χειμωνιάτικο μπριάμ είναι ένα χορτοφαγικό/vegan λαδερό φαγητό, πολύ θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες. Εδώ κάνουμε το μπριάμ αλλιώς!
Το χειμωνιάτικο μπριάμ παρασκευάζεται σαν το κλασικό, αλλά διαφέρει στο είδος των λαχανικών που περιέχει.
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | Foodouple
Το μπριάμ είναι ένα πολύ νόστιμο χορτοφαγικό φαγητό. Βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα λαχανικά και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Στη κλασική του έκδοση αποτελείται συνήθως από μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια και αρωματικά βότανα. Στην Ελλάδα, είθισται αυτή την εκδοχή να την φτιάχνουμε κυρίως το καλοκαίρι.
Το μπριάμ μοιάζει με το γαλλικό «ρατατούι», και μπορεί να μαγειρευτεί στο ταψί ή στην κατσαρόλα. Ωστόσο, υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και το βρίσκει κάποιος σε πολλές παραλλαγές.
Εμείς σε αυτή τη συνταγή φτιάξαμε το μπριάμ στην κατσαρόλα, αλλά με λαχανικά πολύ βιταμινούχα και προσαρμοσμένα στον Χειμώνα.
Υλικά
- 1 μπρόκολο
- 1 κουνουπίδι
- 1 καρότο
- 1 πατάτα
- 1 γλυκοπατάτα
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 200 ml χυμός ντομάτας
- Ελαιόλαδο
- Νερό (περίπου 1,5 λίτρο)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Η προετοιμασία
Αρχικά προετοιμάζουμε (πλένουμε/κόβουμε) τα λαχανικά πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα και τα τοποθετούμε ανά είδος.
Κόβουμε τις φούντες από το μπρόκολο, χωρίζοντάς τες από τα κοτσάνια. Αν θέλουμε τα κοτσάνια μπορούμε να τα βράσουμε σε νερό και να φτιάξουμε ένα ωραίο ζωμό. Για το μπριάμ χρειαζόμαστε μόνο τις φουντίτσες.
Το ίδιο κάνουμε και με το κουνουπίδι.
Κόβουμε με την βοήθεια ενός μαντολίνου το καρότο σε χοντρές φέτες.
Συνεχίζουμε με τις πατάτες, τις οποίες κόβουμε σε κομμάτια. Όχι σε πολύ μεγάλο μέγεθος.
Το μαγείρεμα
Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο για να ζεσταθεί.
Αφού ζεσταθεί λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1-2 περίπου λεπτά, ώστε να πάρει άρωμα το λάδι.
Ρίχνουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε και αυτά για λίγο.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο ακόμη ελαιόλαδο, χυμό ντομάτας, νερό και ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει το φαγητό να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά.
Αφήνουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν για περίπου 20 έως 30 λεπτά.
Ελέγχουμε αν έχουν μαγειρευτεί η πατάτα και το καρότο με ένα πιρούνι (είναι αυτά που χρειάζονται περισσότερη ώρα για να βράσουν).
Εάν έχουν μαλακώσει και έχει αρχίσει να πήζει ελαφρά η σάλτσα του φαγητού το αποσύρουμε από την φωτιά.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε το μπριάμ ζεστό και το συνοδεύουμε (ιδανικά) με άφθονη φέτα ή γιαούρτι!