Κρέας

Χοιρινό κότσι με μπύρα και λαχανικά

Συντάκτης  | 

 

χοιρινό κότσι με λαχανικά

Πώς θα φτιάξετε χοιρινό κότσι με μπύρα και λαχανικά για ένα ιδιαίτερο ή πιο… επίσημο τραπέζι!

 

Το χοιρινό κότσι με μπύρα και λαχανικά, είναι μια συνταγή όπου οι γεύσεις και οι μυρωδιές μας συνεπαίρνουν σε ένα γευστικό ταξίδι.

Από τον Chef Χρήστο Ζήντρο

Για αυτό το πιάτο θα χρειαστούμε:

Υλικά

Χοιρινό κότσι με δέρμα και οστό, ολόκληρο

330 ml μπύρα

2 μέτρια κρεμμύδια ξερά σε χοντρές φέτες

5-6 σκελίδες σκόρδο

2 κ.σ. βούτυρο τύπου φυτίνη

3 πράσα κομμένα σε ροδέλες

4 μικρά κολοκυθάκια

2-3 μεγάλα καρότα

2-3 πράσινες καυτερές πιπεριές (προαιρετικά εάν σας αρέσουν τα καυτερά, διαφορετικά παραλείψτε τις)

7-8 μεγάλα μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια τετράγωνα ή φέτες χοντρές

2 κ.σ. θυμάρι

1-2 κ.σ. ρίγανη

1/2 κ.γ. κύμινο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την προετοιμασία με μαρινάρισμα από το προηγούμενο βράδυ.

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας μας και το αφήνουμε λίγο να στραγγίσει. Κόβουμε σε λωρίδες το σκόρδο αφού το καθαρίσουμε και το πλύνουμε, το βάζουμε σε ένα μπολάκι με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε τομές στο κρέας και τοποθετούμε από μία λωρίδα σκόρδο μέσα σε κάθε σχισμή. Συνεχίζουμε περιμετρικά σε όλο το κότσι έως ότου τελειώσουν οι λωρίδες του σκόρδου.
Σε άλλο μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα μυρωδικά μας με λίγο αλάτι και πασπαλίζουμε το κρέας  με το μείγμα. Το αλείφουμε με το βούτυρο καλύπτοντας όλο το χοιρινό.
Τοποθετούμε το κότσι στη γάστρα ή αν δεν έχουμε το σκεύος το βάζουμε σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε τη μπύρα και το σκεπάζουμε με το καπάκι ή με μεμβράνη. Το αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο.

Το επόμενο πρωί, βγάζουμε το σκεύος από το ψυγείο, κόβουμε τα λαχανικά μας σε μεγάλα κομμάτια, τα πράσα χωρίς τα πράσινα μέρη του και ψήνουμε τα βάζουμε όλα μαζί να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς, για περίπου 2 1/2 ώρες.
Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε άλλο σκεύος εκτός από γάστρα, πρέπει να σκεπάσουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο.
Αφού ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος, αφαιρούμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε περίπου 20 λεπτά ώστε να πάρει χρώμα το φαγητό μας. Στη συνέχεια αφαιρούμε το χοιρινό κότσι και τα λαχανικά τοποθετώντας τα σε μια πιατέλα ή ταψάκι και τα διατηρούμε ζεστά.
Μεταφέρουμε το ζουμί σε ένα σκεύος και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά στο μάτι της κουζίνας έως ότου δέσει η σάλτσα μας.

Για την ετοιμασία της σάλτσας

Μπορούμε να προσθέσουμε σε λίγο ζωμό 1-2 κουταλιές νισεστέ για να δέσουμε τη σάλτσα και να προσθέσουμε λίγο δενδρολίβανο και 1-2 κουταλιές μουστάρδα ή κρέμα γάλακτος αναλόγως τις γευστικές μας προτιμήσεις.
Σερβίρουμε περιχύνοντας το κρέας και τα λαχανικά με τη σάλτσα.
Μπορούμε να το συνοδέψουμε με μια υπέροχη πράσινη σαλάτα!

 

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *