Fitness
Πρωτεΐνη και “φουσκώνεις” μόνος σου;
Δυστυχώς αυτή είναι μια ιδιαίτερη σχέση μόνο ανάμεσα στο αλεύρι και το κέικ! Όπως διαβάσαμε, ο γιατρός Chris Van Tulleken αναφέρει ότι δε χρειάζεστε σκόνη από πρωτεΐνη για να κάνετε μυς. Την χρειάζεστε μόνο αν κάνετε bodybuilding! Κάνετε;
Από την Όλγα Δέδε/ medNutrition
Τότε που δε του έδινε κανείς σημασία, ο ορός γάλακτος ήταν τροφή για ζώα. Στην πορεία μετατράπηκε σε σκόνη και χρησιμοποιήθηκε πολύ από άτομα που έκαναν bodybuliding σαν μια οικονομική λύση στις αυξημένες ανάγκες τους σε πρωτεΐνες. Πλέον δεν είναι τόσο οικονομική λύση. Πάνω της στήθηκε μια ολόκληρη “καλογυμνασμένη” βιομηχανία.
Πώς δουλεύουν όμως οι πρωτεΐνες;
Όταν κατά τη γυμναστική δημιουργούνται σχισμές πάνω στους μυς, οι πρωτεΐνες πάνε και “κάθονται” μέσα σ’αυτό το κενό με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος τους. Αν γυμνάζεστε 3-4 φορές την εβδομάδα σίγουρα μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες -υπολογίζοντας και τις ανάγκες των μυών σας- και από τη διατροφή. Σκεφτείτε, ότι ο μέσος άνθρωπος παίρνει κάθε μέρα 30-35% περισσότερες πρωτεΐνες από αυτές που χρειάζεται. Αυτή η περίσσεια δεν αυξάνει τους μυς αλλά αποβάλλεται με τα ούρα. Κάτι που δε θέλετε.
Τι είναι και ποιους αφορά η σκόνη πρωτεϊνών;
Η σκόνη πρωτεϊνών είναι μια συμπυκνωμένη μορφή πρωτεΐνης. Είναι μια καλή λύση για άτομα που ασχολούνται εντατικά με τον αθλητισμό ή για άτομα που λόγω παθολογικών καταστάσεων δε μπορούν να καταναλώσουν την απαραίτητη ποσότητα τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποσιτίζονται. Όμως οι ανάγκες ενός ατόμου με ελαφριά δραστηριότητα είναι 0,8g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Ένα άτομο 80 κιλών θα χρειαστεί 64g τα οποία μπορεί να πάρει από ένα ποτήρι γάλα, μια μπριζόλα, ένα γιαούρτι, συν τις πρωτεΐνες που περιέχονται στα αμυλούχα τρόφιμα.
Στο bodybuilding όμως οι ανάγκες μπορεί να είναι μέχρι και 2g ανά κιλό (ή και 3g σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες). Η διπλάσια ποσότητα δηλαδή και σίγουρα σε πολύ μεγαλύτερο σωματικό βάρος. Αντιστοιχούν δηλαδή σε ποσότητες φαγητού που είναι δύσκολο να καταναλωθούν. Κι όσον αφορά την ποιότητα μεταξύ των πρωτεϊνών, έρευνες έδειξαν ότι τα άπαχα γαλακτοκομικά μπορούν να βοηθήσουν ακριβώς το ίδιο στην αύξηση της μυικής μάζας.
Κλείνοντας
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι για να συμπληρώνουν αυτά που δε μπορούμε να καλύψουμε μέσω της διατροφής. Άρα πρώτος στόχος είναι να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες μέσα απ’ αυτή, άλλωστε με τόση ποικιλία τροφίμων δεν είναι κάτι ακατόρθωτο!