Διατροφή

Tips για να υποδεχθείτε τη νέα χρονιά με δυνατό οργανισμό

Συντάκτης  | 

δυνατό οργανισμό

Υποδεχθείτε τη νέα χρονιά με δυνατό οργανισμό. Η μεγάλη κατανάλωση φαγητού εκτός από το επιπλέον βάρος μπορεί να μας προκαλέσει και αίσθημα ενοχής.

Καθώς η υπερκατανάλωση τροφής, γλυκών και αλκοόλ κατά τη διάρκεια των εορτών είναι αναπόφευκτες, επιλέξτε να υποδεχθείτε το νέο έτος με δυνατό οργανισμό!

Είναι πολύ εύκολο να καταναλώσει κανείς μεγάλες ποσότητες τροφής και γλυκών, παρεκκλίνοντας από τις καλές του συνήθειες παρά τις καλύτερες προθέσεις. Όλη αυτή η περίσσεια τροφής, εκτός από επιπλέον βάρος μπορεί να προκαλέσει και το αίσθημα της ενοχής.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να υιοθετήσετε ξανά γρήγορα τις υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες. Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για να ανακτήσετε τον έλεγχο και μην αφήσετε μια στιγμή αδυναμίας να καταστρέψει τη διατροφική σας πρόοδο.

Από τι φαγητά πρέπει να απαλλαγείτε

Αρχικά απαλλαγείτε από όλα τα εορταστικά περισσεύματα τροφίμων που δεν αποτελούν μέρος του σχεδίου υγιεινής διατροφής σας.

Γεμίστε ξανά τα ντουλάπια και το ψυγείο σας με υγιεινές επιλογές, όπως προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη (ψάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών), ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Επιστρέψτε στην κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα. Αποφύγετε τα μεγάλα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων, καθώς οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα (υπερφαγία).

Προσπαθήστε πάλι να τηρήσετε ένα πρόγραμμα με γεύματα ή σνακ ανά 2 ½ -3 ώρες. Συχνά, κατά τη διάρκεια των γιορτών, το μοτίβο αυτό καταπατείται τείνοντας να καταναλώνουμε ένα ή δύο μεγάλα γεύματα μέσα στη μέρα.

Τα συχνά γεύματα θα περιορίσουν το αίσθημα της πείνας, ενώ οι μικρότερες ποσότητες θα συμβάλουν σε καλύτερο έλεγχο του βάρους.

Καταναλώστε πρωινό γεύμα.

Η συνήθεια αυτή αποτελεί βασικό κανόνα για τον έλεγχο του βάρους ενεργοποιώντας τις καύσεις του οργανισμού μετά τη νηστεία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κρατήσετε το πρωινό σας ελαφρύ.

Επιλέξτε ένα πρωινό με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (ολικής άλεσης δημητριακά ή ψωμί) και φρέσκα φρούτα.

Ένα υγιεινό πρωινό μπορεί επίσης να σας οδηγήσει στη σωστή νοοτροπία που θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής σας.

Ποιο είναι το καλύτερο συνοδευτικό για το φαγητό σας

Συνοδέψτε όλα σας τα κύρια γεύματα με σαλάτες. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα λαχανικά βοηθούν στην αύξηση του αισθήματος του κορεσμού, αλλά και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου αίματος καθώς και της χοληστερόλης.

Περιορίστε το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη. Προτιμήστε το νερό για την ενυδάτωσή σας.

Περιορίστε τα γλυκά. Σε περίπτωση που υπάρχει επιθυμία για κάτι γλυκό, επιλέξτε κάτι σπιτικό σε μικρή ποσότητα (π.χ. κέικ, γλυκό του κουταλιού) ή ακόμα καλύτερα φτιάξτε μια φρουτοσαλάτα με λίγο μέλι ή κάποιο smoothie με ώριμα φρέσκα φρούτα.

Συχνά η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού δεν αποτελεί από μόνη της τον εχθρό, όσο η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Στοχεύστε στο να έχετε κάποιο είδος δραστηριότητας μέτριας έντασης για 150 λεπτά ανά εβδομάδα. Συμβουλευθείτε και το γιατρό σας αν έχετε κάποια αμφιβολία.

Πηγή πληροφοριών: iatronet.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!