Γλυκά & Παγωτά
Τα μελομακάρονα της Μαρινέλας
Τα μελομακάρονα της Μαρινέλας είναι αρωματικά, υπέροχα μελωμένα και τόσο τραγανά που απλά θα τα λατρέψετε! Άλλωστε, ποιος δεν λαχταράει τα μελομακάρονα με το που έρχεται ο Δεκέμβρης;
Έχετε ακούσει για τα μελομακάρονα της Μαρινέλας; Μπορείτε να να φτιάξετε πολύ εύκολα και να κάνετε όλους να μελετάνε τις ζαχαροπλαστικές σας ικανότητες!
Από τον σεφ Γιώργο Λέκκα
Τα χριστουγεννιάτικα πρωινά αποκτούν ιδιαίτερο νόημα με τα εποχιακά γλυκά και φαγητά. Τα σπίτια αρχίζουν να μυρίζουν αρώματα κανέλας και γαρίφαλου, ενώ παλιά κάθε γειτονιά ήθελε να δοκιμάσει αυτά τα πεντανόστημα σπιτικά μελομακάρονα της Μαρινέλας!
Αυτή η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη από πάρα πολλές νοικοκυρές. Το μυστικό είναι τα αγνά, καλά υλικά και πάνω απ΄όλα η αγάπη.
Καλή επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι θα τα λατρέψετε!
Τεμάχια: 80
Χρόνος προετοιμασίας: περ. 20΄
Χρόνος Ψησίματος: 25΄
Υλικά
Για τη ζύμη
• 250 γρ. σπορέλαιο
• 250 γρ. ελαιόλαδο
• 60 γρ. κονιάκ
• 340 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
• 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
• 100 γρ. ζάχαρη άχνη
• 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
• 2 κ.γλ. κανέλα
• ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
• Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• 50 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
• 200 γρ. αλεύρι μαλακό
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
• 500 γρ. ζάχαρη
• 500 γρ. νερό
• 300 γρ. μέλι θυμαρίσιο
• 2 φλούδες πορτοκάλι
• 1 φλούδα λεμόνι
• 1 ξύλο κανέλας
Για το πασπάλισμα
Καρύδι τριμμένο
Εκτέλεση
Για την ζύμη
Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ.
Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού.
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι και την ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι.
Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην γίνει πολύ σφιχτή η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα). Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε λαμαρίνες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 25-30′ στους 175o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4΄ λεπτά και αποσύρουμε.
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Βουτάμε με τρυπητή κουτάλα τα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε ταψί.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε πάλι με καρύδι.