Γλυκά & Παγωτά

Τσουρέκι Babka, με σοκολάτα και σιρόπι (+video)

Συντάκτης  | 

To Babka είναι ένα εκπληκτικό τσουρέκι με σοκολάτα και σιρόπι και είναι μια συνταγή σαν από άλλο πλανήτη!!! Είναι εβραϊκό τσουρέκι με καταγωγή από την Πολωνία, όμως είναι πολύ δημοφιλής και στο Ισραήλ.

Αυτό το φανταστικό τσουρέκι με σιρόπι και στρώσεις σοκολάτας, είναι το γνωστό Babka. Σε αυτή τη συνταγή δεν σας έχω βίντεο, αλλά εάν ακολουθήσετε τα βήματα πιστά το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο!

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ αλεύρι για τσουρέκι

100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

2 μεγάλα αυγά

1 πρέζα αλάτι

150 γρ γάλα

150 γρ βούτυρο σε θ.δ.

Για την κρέμα σοκολάτας 

60 γρ βούτυρο

60 γρ άχνη

2 κ.γλ κανέλα

100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

Σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)

Για το σιρόπι 

100 γρ νερό

100 γρ ζάχαρη

Εκτέλεση 

Για τη ζύμη

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, την μαγιά και την ζάχαρη.

Τοποθετούμε το εργαλείο του γάντζου στο μίξερ.

Ανάβουμε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά.

Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και με ένα πιρούνι τα διαλύουμε να γίνουν ένα μείγμα.

Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στο μίξερ. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε το βούτυρο κυβάκι κυβάκι. Ταυτόχρονα, χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.

Χτυπάμε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να ξεκολλήσει εντελώς από τα τοιχώματα και να έχουμε ένα  πολύ ωραίο, απαλό και αφράτο ζυμαράκι.

Πιάνουμε το ζυμαράκι με τα χέρια μας και το δουλεύουμε λίγο κυκλικά, για να μαζευτούν όλες οι άκρες από κάτω.

Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη πολύ καλά, ώστε να μην παίρνει αέρα από πουθενά.

Αφήνουμε το ζυμάρι στο ψυγείο για ένα βράδυ, 8-10 ώρες.

Αφού περάσουν αυτές οι ώρες ξεκινάμε να φτιάξουμε την γέμιση.

Για τη γέμιση σοκολάτας

Σε ένα κατσαρόλακι βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία πάστα σοκολάτας.

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο.

Πάνω στον πάγκο ρίχνουμε αλεύρι για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την ζύμη. Μπορούμε να ανοίξουμε δύο πιο μικρά φύλλα η ένα μεγάλο.

Βάζουμε και λίγο αλεύρι σε όλη την επιφάνεια του πλάστη. Τινάζουμε τον πλάστη να φύγει το περιττό αλεύρι.

Ανοίγουμε την ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο, πάχους 1 mm.

Στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια την κρέμα σοκολάτας και πασπαλίζουμε με τις σταγόνες σοκολάτας.

Αρχίζουμε από την μεγάλη πλευρά να γυρνάμε σε ρόλο.

Κόβουμε στα δύο το ρολό, έτσι ώστε να έχουμε δυο μικρότερα ρολά.

Έπειτα κόβουμε το κάθε ρολό κάθετα, έτσι ώστε να έχουμε δυο ημικύκλια.

Ενώνουμε τις δυο άκρες και τις μπλέκουμε μεταξύ τους, ώστε να έχουμε μια πλεξούδα.

Προσέχουμε η πλευρά με τις στρώσεις σοκολάτας πάντα να κοιτάει προς τα πάνω.

Τοποθετούμε την κάθε πλεξούδα σε βουτυρωμένη φόρμα 24*10*7

Σκεπάζουμε με πετσέτες και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το ποσό ζεστό ή κρύο, αντίστοιχα, είναι το σπίτι μας).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις επάνω και κάτω. Ψήνουμε στην κάτω θέση για περίπου 45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και την ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Μόλις πάρει το νερό βράση, αποσύρουμε από την φωτιά.

Μόλις βγουν τα τσουρέκια μας από τον φούρνο, τα αλειφτούμε με το σιρόπι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.


Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε τη ζύμη από τα τσουρέκια σε φόρμα και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Πρέπει όμως να τυλίξετε πολύ καλά την φόρμα με μεμβράνη, ώστε να μην παίρνουν από πουθενά αέρα.

Όταν θέλετε να την ψήσετε βγάζετε την Babka από τον φούρνο και την αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να φουσκώσει.


Επίσης, είναι σημαντικό να μην έχετε εκτεθειμένο το τσουρέκι Babka μετά το ψήσιμο. Πρέπει να το τυλίξετε καλά με διάφανη μεμβράνη αφού ψηθεί, γιατί διαφορετικά θα ξεραθεί όπως και το κλασικό τσουρέκι.

 

 

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!