Ιατρική

Συμβουλές για υγιείς διακοπές

Συντάκτης  | 

Πατούσες στην άμμοΘερμοπληξία, τσιμπήματα εντόμων, ηλίαση, εγκαύματα είναι από τα πιο συχνά φαινόμενα που μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν στις καλοκαιρινές μας διακοπές. Αφού έχουμε ετοιμάσει τις βαλίτσες μας και έχουμε βάλει μέσα όλα τα απαραίτητα για την παραλία και τις εξόδους μας, πρέπει να λάβουμε όμως υπ’ όψιν και όλα όσα χρειαζόμαστε για να περάσουμε ασφαλείς διακοπές.

Κίνδυνος πνιγμού
Το ακούμε συνεχώς αλλά το παραβλέπουμε. Δε βουτάμε ΠΟΤΕ με γεμάτο στομάχι ή υπό την επήρεια αλκοόλ. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε, προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως ένα φρούτο ή μια σαλάτα.
Μεγάλη προσοχή στις άγνωστες θάλασσες. Απότομα βαθιά νερά και ρεύματα μπορούν να μετατρέψουν τη θέλησή σας για εξερεύνηση σε εφιάλτη.
Προσοχή στο νυχτερινό μπάνιο. Εγκυμονεί κινδύνους κυρίως λόγω της περιορισμένης ορατότητας.

Κίνδυνοι απ’ τον ήλιο
Χρησιμοποιείστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη ακόμη και όταν δεν είστε στην παραλία. Καθίστε κάτω απ’ την ομπρέλα τις επικίνδυνες ώρες 12 με 3 το μεσημέρι.
Φοράτε καπέλο αν παίζετε στην παραλία (ρακέτες, βόλεϊ ή ποδόσφαιρο) για να αποφύγετε τον κίνδυνο ηλίασης.
Τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι: ζεστό και κόκκινο δέρμα, έντονος πονοκέφαλος, ναυτία, ατονία, εξάντληση, τάση για λιποθυμία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία και κράμπες. Αν αισθανθείτε κάποια από αυτά, σταματήστε ό,τι κάνετε και καθίστε κάτω από τη σκιά ή ακόμη καλύτερα είναι να βρείτε κλιματιζόμενο χώρο. Όταν γυρίσετε στο δωμάτιο κάντε ένα χλιαρό ντους και πιείτε άφθονο νερό με κάποιο ηλεκτρολυτικό ποτό (lucozade κλπ), προτιμήστε ένα ελαφρύ και μικρό γεύμα με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Τσιμπήματα
Σφήκες, μέλισσες, κουνούπια, μύγες, ψύλλοι, αλλά και τσούχτρες, σκορπιοί και φίδια μπορεί να σας ενοχλήσουν.
Αποφύγετε λιμνάζοντα νερά, κήπους, δέντρα και λουλούδια στην ανθοφορία τους.
Οι εστίες σκουπιδιών αποτελούν συνήθως και εστίες κινδύνου εκτός από εστίες εντόμων. Τα έντομα έλκονται επίσης από τα έντονα αρώματα.
Για τα τσιμπήματα κουνουπιών, ψύλλων και κοριών ενδείκνυται η επάλειψη με λοσιόν καλαμίνης, ενώ αν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα βρέξτε ένα πανί με κρύο νερό και πιέστε το επάνω στην περιοχή του τσιμπήματος για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο. Αν η φαγούρα είναι έντονη, πιθανόν ο ιατρός να σας υποδείξει κάποια αλοιφή κορτιζόνης ή κάποιο αντιϊσταμινικό σκεύασμα.
Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια, όχι με γυμνά χέρια αλλά γεμίζοντας τη χούφτα σας με άμμο και τρίβοντας το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες και αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό).

Τι να πάρω μαζί μου
Ιώδιο, βαμβάκι, τσιρότα, παυσίπονα, θερμόμετρο, αλοιφή για τα τσιμπήματα, αντικουνουπικό και κρέμα για τα εγκαύματα.
Σας φαίνονται πολλά; Σίγουρα όχι αν σκεφτείτε πόσα μπορείτε να γλιτώσετε χωρίς να χρειαστεί να τρέχετε τελευταία στιγμή στο φαρμακείο.

Editor: Κατερίνα Παπαθανασίου

 

 

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *