Διατροφή
Σούσι: Τι είναι, ποια είδη υπάρχουν και τι πρέπει να προσέχουμε
Το σούσι θεωρείτε από πολλούς μια θρεπτική και υγιεινή επιλογή, ακόμη και στα πλαίσια της μείωσης του βάρους! Τι είναι όμως το σούσι και τι πρέπει να προσέχουμε;
Το σούσι (sushi) είναι ουσιαστικά μικρές ολοκληρωμένες μερίδες φαγητού. Είναι μικρά ρολάκια που αποτελούνται από φρέσκο ωμό ψάρι ή άλλα θαλασσινά. Συνδυασμένα με βρασμένο ρύζι, διάφορα ωμά λαχανικά και τυλιγμένα τις περισσότερες φορές με αποξηραμένα φύκια. Είναι ένα πολύ γευστικό Ιαπωνικό φαγητό που τα τελευταία χρόνια έχει ενταχτεί πλήρως στη δυτική κουλτούρα. Στη χώρα μας οι λάτρεις του συνεχώς αυξάνονται, απομυθοποιώντας τον όρο… ωμό.
Στην Ευρωπαϊκή κουζίνα αρκετά από τα είδη σούσι έχουν τροποποιηθεί γευστικά, πλησιάζοντας περισσότερο στις δικές μας γεύσεις. Έτσι, για τους δυτικούς το συγκεκριμένο είδος έχει γίνει πιο μοντέρνο, σύγχρονο, ελκυστικό και για εμάς γευστικό.
Πλέον, έχει γίνει μια must συνήθεια κάθε εβδομάδα για αρκετούς.
Εάν είσαι από τους λάτρεις (ή θέλεις να γίνεις) και αναρωτιέσαι παράλληλα κατά πόσο το σούσι είναι μια θρεπτική, υγιεινή επιλογή δεν έχεις παρά να διαβάσεις τα παρακάτω στοιχεία. Μπορείς να δεις επίσης κατά πόσο συνδράμει στα πλαίσια μείωσης του βάρους.
Διατροφική αξία
Για να έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για τη διατροφική του αξία, πρέπει να γνωρίζουμε πάνω απ’ όλα τα υλικά που περιέχει κάθε ρολάκι. Σύμφωνα με τον διαιτολόγο – διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου, είναι γνωστό πως τα περισσότερα ρολά με sushi περιέχουν ψάρι. Έτσι, προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ περιέχουν 9 βασικά αμινοξέα. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ψαριών και των θαλασσινών είναι ότι οι πρωτεΐνες τους είναι εύπεπτες. Αυτό, καθώς ο οργανισμός μας τους διασπά και τους απορροφά ευκολότερα από κρέας.
Περιέχουν καλή πηγή λιπαρών, χάρης το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Τα καλά λιπαρά οξέα έχουν ιδιαίτερες αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Μέσα από επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύεται, πως η σωστή και ταυτόχρονα ορθή κατανάλωση λιπαρών οξέων, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
Άλλο ένα θρεπτικό συστατικό που λαμβάνουμε από την κατανάλωση σούσι είναι οι απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες. Αυτοί λαμβάνονται από το ρύζι, τα λαχανικά και από ζάχαρη που προστίθεται κατά την παρασκευή ρυζιού. Όλα αυτά με τη σειρά τους προσφέρουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα στον οργανισμό μας.
Το φύκι που χρησιμοποιείται για το τύλιγμα ονομάζεται nori και είναι ένα από τα κύρια συστατικά. Προσδίδει ιδιαίτερη θρεπτική αξία στο πιάτο, καθώς περιέχει βιοενεργά πεπτίδια, τα οποία είναι μια μορφή πρωτεΐνης. Σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη δυσλιπιδαιμία.
Από άποψη μικροστοιχείων είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α,D,Ε,Κ), κυρίως λόγω των λιπαρών ψαριών. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Β, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ιώδιο.
Ποια είναι τα είδη σούσι και τι πρέπει να προσέχουμε
Τα περισσότερα είδη σούσι περιλαμβάνουν κυρίως ψάρια σε ωμή μορφή, αλλά χρησιμοποιούνται και ψημένα, τηγανιτά ή στον ατμό.
Τα πιο συχνά ψάρια και θαλασσινά που χρησιμοποιούνται είναι:
- Σολομός
- Τόνος
- Σκουμπρί
- Λαβράκι
- Χέλι
- Καβούρι
- Γαρίδες κ.α.
Ποια είναι τα είδη…
SASHIMI
Είναι ωμό ψάρι, κομμένο σε λεπτές φέτες που σερβίρεται με σάλτσα σόγιας, wasabi και (συχνά) με φρέσκα βότανα.
NIGIRI
Περιλαμβάνει ωμό ψάρι σε λεπτή φέτα, αλλά εδώ τοποθετείται πάνω από ρύζι. Ενδιάμεσα περιέχει μια μικρή ποσότητα από wasabi. Συνδυάζεται με σάλτσα σόγιας και συχνά χρησιμοποιείται τόνος, σολομός, χέλι και γαρίδα.
MAKI
Είναι το πιο κλασικό και γνωστό σε όλους με τη μορφή ρολού. Περιέχει ρύζι, ψαρί και λαχανικό, τυλιγμένο με φύκι νόρι. Η Ευρωπαϊκή εκδοχή του είναι το inside out. Αυτό περιλαμβάνει λαχανικά και συνδυασμούς που είναι πιο κοντά στις δικές μας γεύσεις σε αντίθεση με την Ασιατική κουζίνα.
Θερμιδική αξία
Για πολλούς θεωρείται ένα υγιεινό και με λίγες θερμίδες γεύμα. Αρχικά, υπάρχουν αρκετές επιλογές πιάτων με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Όμως, δεν είναι λίγα τα πιάτα που μπορούν να ανεβούν πολύ σε θερμίδες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όσο πιο σύνθετο είναι το sushi, τόσο περισσότερες θερμίδες έχει.
Sashimi
Ανά τεμάχιο περιέχει 30 – 85 θερμίδες.
Όμως εδώ συνήθως συναντάμε τεμάχια των 6-8, με τα πιο δημοφιλή είδη να είναι:
Nigiri: 150-200 θερμίδες.
Maki roll: 135 – 510 θερμίδες.
Avocado roll: 140 θερμίδες.
Kappa Maki: 135 θερμίδες.
Tuna Roll: 184 θερμίδες.
California roll: 255 θερμίδες.
Spicy tuna roll: 290 θερμίδες.
Salmon & Avocado roll: 304 θερμίδες.
Shrimp Tempura roll: 508 θερμίδες.
Επίσης, υπάρχουν και υλικά που μπορούν πολύ εύκολα να αυξήσουν κατακόρυφα το θερμιδικό περιεχόμενο ενός πιάτου. Επομένως, εάν θέλουμε να προσέξουμε τη διατροφή μας καλό είναι να αποφεύγουμε τα παρακάτω:
- Τηγανητό ρύζι.
- Rolls με τυρί κρέμα.
- Shrimp tempura roll.
- Οτιδήποτε tempura ή τηγανητό πιάτο.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων, αναφέρει πως έγκυες και παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση σούσι, ειδικά όταν αυτό περιέχει ωμό ψάρι, θαλασσινά και πολύ μεγάλα ψάρια. Αυτά τα ψάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως υδράργυρο. Μπορεί λοιπόν να προκαλέσει πρόβλημα στο νευρικό συστήματα του παιδιού και του εμβρύου.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΤΕ
Η κατανάλωση σούσι θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Φυσικά και σαν τροφή μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή μας, με στόχο τη διαχείριση βάρους. Αλλά οι επιλογές μας τότε πρέπει να είναι πιο διαιτητικές!
Πηγή πληροφοριών: in.gr