Τρικαλινή Παράδοση
 

Πίτες

Ρυζόπιτα

Συντάκτης  | 

Μιας και η προσωρινή κατάσταση δε μας επιτρέπει να βγαίνουμε εκτός σπιτιού, μάλλον είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε τις μαγειρικές μας ικανότητες. Γι αυτό το λόγο σας προτείνουμε μια γευστικότατη ρυζόπιτα από τον σεφ Γιώργο Τσούλη.

#tsoulotip: Ξεπλένουμε καλά το ρύζι για να φύγει όλο το άμυλο, ώστε να μην κολλάει όταν το αφήσουμε να κρυώσει.

ΥΛΙΚΑ

•9 φύλλα κρούστας

•340 γρ. ρύζι, γλασέ

•160 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα

•160 γρ. σταφίδες σουλτανίνα

•160 γρ. αμύγδαλο, θρυμματισμένο

•500 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

•2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη

•½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

•100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλειμμα

•850 ml νερό, χλιαρό

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, το ρύζι και το ελαιόλαδο και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά.

2.Έπειτα, ρίχνουμε 200 γρ. από τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να βράσει το ρύζι. Ανακατεύοντας συχνά με μία ξύλινη κουτάλα για να μη μας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

3.Ύστερα, αφαιρούμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Παράλληλα, σε ένα μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη.

4.Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα καρύδια, το αμύγδαλο και τις σταφίδες. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

5.Αμέσως μετά, παίρνουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου διαστάσεων 32Χ25εκ., και το λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο. Απλώνουμε ένα λαδωμένο φύλλο στον πάτο του και το πασπαλίζουμε με το μείγμα της ζάχαρης. Ακριβώς από πάνω, απλώνουμε ένα λαδωμένο φύλλο ακόμα και το πασπαλίζουμε και αυτό με το μείγμα της ζάχαρης.

6.Στη συνέχεια, απλώνουμε στην πάνω πλευρά του ταψιού ένα λαδωμένο φύλλο, έτσι ώστε να προεξέχει το μισό εκτός του ταψιού και το πασπαλίζουμε και αυτό με το μείγμα της ζάχαρης. Αμέσως μετά, απλώνουμε στην κάτω πλευρά του ταψιού ένα λαδωμένο φύλλο ακόμα. Έτσι ώστε να προεξέχει το μισό εκτός του ταψιού και το πασπαλίζουμε με το μείγμα της ζάχαρης. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλα 2 φύλλα, ένα για την αριστερή πλευρά και ένα για τη δεξιά.

7.Έπειτα, ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα λίγο από το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς. Απλώνουμε από πάνω το μισό μείγμα ρυζιού ώστε να πάει παντού. Καλύπτουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών.

8.Ύστερα, απλώνουμε άλλο ένα λαδωμένο φύλλο ζύμης πάνω από την πίτα, το οποίο και πασπαλίζουμε με το μείγμα με τη ζάχαρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για άλλο ένα λαδωμένο φύλλο.

9.Αμέσως μετά, ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα λίγο από το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς, απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα ρυζιού ώστε να πάει παντού και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα των ξηρών καρπών.

10.Μαζεύουμε προς τα μέσα τα περισσεύματα από τα φύλλα, τα λαδώνουμε πολύ καλά και πασπαλίζουμε ξανά με τη ζάχαρη και την κανέλα.

11.Στη συνέχεια, απλώνουμε από πάνω το τελευταίο λαδωμένο φύλλο, το πασπαλίζουμε και αυτό με το μείγμα με τη ζάχαρη, χαράσσουμε την πίτα με ένα ίσιο μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 1 ώρα.

12.Τέλος, αφήνουμε τη ρυζόπιτα να κρυώσει για 10 λεπτά, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.