Ψάρια & Θαλασσινά

Μπακαλιάρος τηγανιτός με σκορδαλιά

Συντάκτης  | 

Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου. Βέβαια, καθώς είναι πολλοί οι λάτρεις του συγκεκριμένου φαγητού το τιμούν όλο το χρόνο.

Ο τηγανιτός μπακαλιάρος και κατά προτίμηση με σκορδαλιά, είναι ένα φαγητό που το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Δείτε πως μπορείτε να το φτιάξετε.

Από την Χριστίνα Κέμου / xristina cook 

Υλικά

Για τον μπακαλιάρο 

Ένα φύλο (ή περισσότερα) μπακαλιάρος κομμένος σε κομμάτια (έτοιμος ξαρμυρισμένος ή μπακαλιάρος που τον ξαρμυρίζουμε εμείς)

Για το χυλό (κουρκούτι)

2 κούπες αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

Αλάτι (λίγο)

Νερό παγωμένο

* Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Μπακαλιάρος 

Μπορούμε  να  πάρουμε   έτοιμο  “ξαρμυρισμένο”  μπακαλιάρο  για  ευκολία. Στην  περίπτωση  που  πάρουμε  όμως τον κλασικό αλατισμένο πρέπει να τον ξαρμυρίζουμε.

Πως ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Τον πλένουμε ώστε να φύγει από πάνω του το χοντρό αλάτι που έχει απ’  έξω.

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και τοποθετούμε σ’ αυτήν τα κομμάτια του μπακαλιάρου.

Κάθε τέσσερις ώρες και για περίπου μια ημέρα, αλλάζουμε το νερό και παρακολουθούμε τον μπακαλιάρο δοκιμάζοντας λίγο από τη ψίχα του. Μέχρι να ξαρμυρίσει στο σημείο που θέλουμε.

Tip
Εάν θέλετε να τον ξαρμυρίσετε πολύ πιο γρήγορα, μπορείτε να βάλετε στον πάτο της κατσαρόλας εφημερίδα. Ακολουθώντας βέβαια την υπόλοιπη διαδικασία. Θα ξαρμυρίσει έτσι είδη μέσα σε 5-6 ώρες.

Προσέχουμε να μην χάσει εντελώς την γεύση του και χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον αλάτι….

Τον αφήνουμε να στραγγίσει σε ένα τρυπητό και κατόπιν τον αφήνουμε να στεγνώσει σε ένα απορροφητικό  χαρτί.

Παρασκεύη του Χυλού (κουρκούτι)

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με κρύο νερό και προσθέτουμε ένα κουταλάκι σόδα και λίγο αλάτι. Το νερό πρέπει να είναι τόσο ώστε το μείγμα μας να γίνει ένας πηχτός χυλός (το λεγόμενο κουρκούτι).

Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και από τις δύο πλευρές στο κουρκούτι.

Παρασκευή του Μπακαλιάρου

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το καλαμποκέλαιο να κάψει και όταν αυτό κάψει καλά προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ξεκινάμε με δυνατή φωτιά ώστε να γίνει η εξωτερική κρούστα του μπακαλιάρου, αλλά στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να ψηθεί το ψάρι και από μέσα. Δεν χρειάζεται έτσι κι αλλιώς αρκετή ώρα το τηγάνισμα. Μόλις πάρει χρώμα το ψάρι και από τις δύο μεριές, βγάζουμε τον μπακαλιάρο σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι που έχει απορροφήσει. Ο μπακαλιάρος μας είναι έτοιμος.

Για την σκορδαλιά

Υλικά

Ψίχα ψωμιού (μπαγιάτικου)

5 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες και στουμπισμένες με λίγο αλάτι)

* Ανάλογα εάν θέλουμε βαριά ή πιο ελαφριά την σκορδαλιά μας, προσθέτουμε ή αφαιρούμε σκόρδο.

Αλάτι – πιπέρι

½ κούπα τσαγιού, ελαιόλαδο – καλαμποκέλαιο (μείγμα)

Ξύδι κατά βούληση

Εκτέλεση 

Τρίβουμε την ψίχα του ψωμιού με τα χέρια ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και το ξύδι. Αν τη θέλουμε πιο  αραιή, προσθέτουμε πολύ λίγο νερό.

Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους και η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!