Σαλάτες & Ορεκτικά

Σκορδόψομο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο  

Συντάκτης  | 

Το σκορδόψομο είναι ένα ορεκτικό που το σερβίρουν σε πάρα πολλά εστιατόρια. Μπορούμε όμως πολύ εύκολα να το φτιάξουμε και στο σπίτι μας. Μπορούμε να το σερβίρουμε σε ένα εορταστικό ή πιο επίσημο τραπέζι, αλλά και καθημερινά.

Το σκορδόψομο μπορούμε να το δημιουργήσουμε σε ατομικές μερίδες ή με λίγη φαντασία, όπως σε αυτή τη συνταγή, σαν χριστουγεννιάτικο δεντράκι. Το συγκεκριμένο είναι πολύ εντυπωσιακό για να τοποθετηθεί στο κέντρο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Παράλληλα είναι και πρακτικό, καθώς κάθε ένας μπορεί να «τσιμπάει» το δικό του ψωμάκι για να το απολαύσει!

Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple

Στα μεγάλα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια συνήθως η λαχτάρα για την γαλοπούλα ή το χοιρινό χτυπάει κόκκινο. Όλοι περιμένουμε να έρθει ο μεγάλος πρωταγωνιστής της μέρας. Συνήθως είναι μια συνταγή της γιαγιάς ή της μαμάς και την απολαμβάνουμε μόνο μια φορά το χρόνο γεμάτοι λαχτάρα.  Όμως τι κάνεις μέχρι να σερβιριστεί το κυρίως γεύμα; Τι είναι αυτό  που τσιμπολογάς μέχρι να έρθει το φαγητό;

Αυτή είναι και η σημερινή μας πρόταση/συνταγή. Ένα εύκολο και γρήγορο ψωμάκι, σε σχήμα χριστουγεννιάτικο δέντρο λόγω των ημερών, που σερβίρεται ζεστό και έχει τα αρώματα του σκόρδου και της πάπρικας.

Πως θα το φτιάξετε…

Υλικά

(για 12 ψωμάκια)

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ

200 ml ζεστό νερό

7 γρ. μαγιά

5 γρ. ζάχαρη

50 γρ. ελαιόλαδο

5 γρ. αλάτι

50 γρ. βούτυρο

Σκόνη σκόρδου

Για επικάλυψη

Μαυροσούσαμο

Λευκό σουσάμι

Κόκκινη πάπρικα (σκόνη)

Εκτέλεση

• Σε ένα σκεύος διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε ελαφρώς και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο για 10-15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

• Μεταφέρουμε το μίγμα μαγιάς σε μια λεκανίτσα, όπου προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι.

• Τέλος, προσθέτουμε και το αλεύρι μας και ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια εύπλαστη ζύμη.

• Αφήνουμε σε ζεστό μέρος με μια πετσέτα σκεπασμένο για 60-90 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί.

• Όταν πια η ζύμη μας είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη/μπαλάκια. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για τριάντα λεπτά ακόμα σε ζεστό μέρος. Ώστε να φουσκώσουν ξανά και να πάρουν το νέο τους σχήμα.

• Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα μπαλάκια ζύμης.

Για το χριστουγεννιάτικο δέντρο ως εξής:

Στο πάνω μέρος τοποθετούμε ένα μπαλάκι. 2η σειρά, από κάτω τοποθετούμε 2 μπαλάκια, δεξιά και αριστερά του πρώτου. Στη 3η σειρά τρία μπαλάκια και στην 4η σειρά πέντε μπαλάκια. Τέλος, το δωδέκατο κομμάτι της ζύμης το σχηματίζουμε σε μακρόστενο φραντζολάκι. Για να το  τοποθετήσουμε ως κορμό.

  • Αφού τοποθετήσουμε τα ψωμάκια στη λαδόκολλα, λιώνουμε το βούτυρό σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε τη σκόνη του σκόρδου, ανακατεύουμε καλά και περνάμε με αυτό το μείγμα όλα τα μπαλάκια ζύμης. Εναλλάξ, ρίχνουμε μαύρο ή λευκό σουσάμι και πάπρικα.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στη μεσαία θέση. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη μας.

Τα σερβίρουμε ζεστά και τα απολαμβάνουμε!

Tips

  • Μπορείτε να έχετε έτοιμα στο ταψί τα ψωμάκια και υπολογίζοντας τον χρόνο σας, να τα βάλετε να ψηθούν περίπου 1 ώρα πριν σερβίρετε το φαγητό.

  • Εάν δεν θέλετε τα ψωμάκια να έχουν γεύση σκόρδου και να τα κάνετε απλά ή με άλλη γεύση, μπορείτε να παραλείψετε τη σκόνη σκόρδου. Προσθέστε ψιλοκομμένες ελιές ή μπαχαρικά σε σκόνη.

  • Μπορείτε να σερβίρετε τα ψωμάκια ζεστά με πεντανόστιμο βούτυρο μπαχαρικών για μεγαλύτερη απόλαυση.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!