Επιχειρήσεις • Οικονομία Εκπαίδευση • Κοινωνία

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη νομική δομή για την επιχείρησή σας

Συντάκτης  | 

Η επιλογή της σωστής νομικής δομής είναι απαραίτητο μέρος της λειτουργίας μιας επιχείρησης. Είτε μόλις έχετε οδηγηθεί στην έναρξή της, είτε η επιχείρησή σας αναπτύσσεται, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις επιλογές που σας δίνονται.

Η επιλογή της σωστής νομικής δομής για την επιχείρησή σας ξεκινά με την ανάλυση των στόχων της εταιρείας σας και την εξέταση των τοπικών και εγχώριων νόμων.

Καθορίζοντας τους στόχους σας, μπορείτε να επιλέξετε τη νομική δομή που ταιριάζει καλύτερα στις δραστηριότητες της εταιρείας σας, είτε αυτή ασχολείται με την πώληση ειδών λιανικής, είτε ασχολείται με επισκευές οικιακών συσκευών. Θυμηθείτε πως καθώς η επιχείρησή σας μεγαλώνει, μπορείτε να αλλάξετε τη νομική σας δομή για να ικανοποιήσετε τις νέες ανάγκες της επιχείρησής σας.

Στο σημερινό άρθρο έχουμε συγκεντρώσει τους πιο συνηθισμένους τύπους επιχειρηματικών οντοτήτων και τις πιο αξιοσημείωτες δυνατότητές τους, ώστε να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε για την καλύτερη νομική δομή της δικής σας επιχείρησης.

1. Ατομική ιδιοκτησία μιας επιχείρησης

Αυτή είναι η απλούστερη μορφή μιας επιχειρηματικής οντότητας. Με την αποκλειστική ιδιοκτησία, ένα άτομο είναι υπεύθυνο για όλα τα κέρδη και τα χρέη μιας εταιρείας. Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η οντότητα δεν προσφέρει το διαχωρισμό ή την προστασία των προσωπικών και επαγγελματικών περιουσιακών στοιχείων σας, κάτι το οποίο πιθανόν να δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς η επιχείρησή σας αναπτύσσεται και εξελίσσεται στον επιχειρηματικό κόσμο. Όλα αυτά τα θέματα κυριότητας και ιδιοκτησίας, ρυθμίζονται από το Εμπράγματο Δίκαιο, το οποίο ρυθμίζεται από το Αστικό Δίκαιο της χώρας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα δικηγορικό γραφείο για Αστικό Δίκαιο στην Αθήνα, το οποίο θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει καθόλη τη διάρκεια.

Το κόστος ιδιοκτησίας ποικίλλει, ανάλογα με την αγορά στην οποία ανήκει η επιχείρησή σας. Γενικά, τα αρχικά έξοδά σας θα αποτελούνται από κρατικές δαπάνες, φόρους, ανάγκες εξοπλισμού, έξοδα χώρου στέγασης της επιχείρησης, τραπεζικά τέλη και οποιεσδήποτε επαγγελματικές υπηρεσίες αποφασίζει να συνάψει η επιχείρησή σας. Σε μια τέτοια περίπτωση νομική δομή, πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή στη φορολογική δήλωση που θα κάνετε, την οποία θα πρέπει να αναλάβει κάποιος εξειδικευμένος οικονομικός σύμβουλός σας.

2. Προσωπική εταιρεία

Αυτή η επιχειρηματική “οντότητα” ανήκει σε δύο ή περισσότερα άτομα. Υπάρχουν δύο τύποι σχέσεων μέσα σε μια προσωπική εταιρεία: μια γενική εταιρική σχέση, όπου όλα τα άτομα μοιράζονται ισότιμα τα δικαιώματά τους και μια περιορισμένη εταιρική σχέση, όπου μόνο ένας συνεργάτης έχει τον έλεγχο της λειτουργίας, ενώ το άλλο άτομο (ή άτομα) συνεισφέρει και λαμβάνει μέρος των κερδών. Οι εταιρικές σχέσεις παρουσιάζουν μια διπλή κατάσταση αποκλειστικής ιδιοκτησίας ή εταιρικής σχέσης περιορισμένης ευθύνης, ανάλογα πάντοτε με το είδος της χρηματοδότησης και τη δομή των νομικών ευθυνών της. Αυτή η οντότητα θα λέγαμε πως είναι ιδανική για όποιον θέλει να συνεργαστεί με ένα μέλος της οικογένειάς του, έναν φίλο ή έναν επιχειρηματικό συνεργάτη.

3. Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης

Μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης είναι μια υβριδική δομή που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες, τους συνεργάτες ή τους μετόχους να περιορίζουν τις προσωπικές τους υποχρεώσεις απολαμβάνοντας τα φορολογικά και ευέλικτα οφέλη μιας εταιρικής σχέσης. Σύμφωνα με μια τέτοια εταιρεία, τα μέλη της προστατεύονται από την προσωπική ευθύνη για τα χρέη της επιχείρησης, εάν δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι ενήργησαν με παράνομο, ανήθικο ή ανεύθυνο τρόπο κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Οι εταιρείες αυτές δημιουργήθηκαν για να παρέχουν στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων την προστασία ευθύνης που απολαμβάνουν οι εταιρείες, ενώ επιτρέπουν στα κέρδη και τις απώλειες να εμφανίζονται στους ιδιοκτήτες ως εισόδημα από τις προσωπικές φορολογικές δηλώσεις τους.

4. Εταιρεία (Corporation)

Ο νόμος θεωρεί μια εταιρεία ως οντότητα ξεχωριστή από τους ιδιοκτήτες της. Έχει τα δικά της νομικά δικαιώματα, ανεξάρτητα από τους ιδιοκτήτες της – μπορεί να ασκήσει και να δεχθεί μηνύσεις, να αγοράσει και να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία. Τα τέλη κατάθεσης εταιρειών ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα και τις διάφορες κατηγορίες αμοιβών. Οι εταιρείες πάντοτε θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις νομοθετικές διατάξεις κάθε χώρας, στην οποία ασκούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων τις κλειστού τύπου εταιρείες αλλά και των μη κερδοσκοπικών εταιρειών.

5. Συνεταιρισμός

Ένας συνεταιρισμός ανήκει στους ίδιους ανθρώπους που εξυπηρετεί. Οι προσφορές της ωφελούν τα μέλη της εταιρείας, που ονομάζονται επίσης ιδιοκτήτες χρηστών, που ψηφίζουν για την αποστολή και την κατεύθυνση του οργανισμού και μοιράζονται τα κέρδη. Οτιδήποτε αφορά τη διαμοίραση των κερδών, υπάγεται στο Αστικό Δίκαιο και στις νομικές ρυθμίσεις που επιβάλλει. Ένα δικηγορικό γραφείο που ειδικεύεται στο Αστικό Δίκαιο στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάγεται και το είδος του συνεταιρισμού για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διευθέτηση οποιουδήποτε νομικού ζητήματος. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι συνεταιρισμοί περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλότερη φορολογία
  • Αυξημένη χρηματοδότηση
  • Εκπτώσεις και καλύτερη εξυπηρέτηση

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!