Men's world

Οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου το 2021 και πως έγιναν

Συντάκτης  | 

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου για το 2021 ανακοινώθηκαν για άλλη μια φορά και τα νούμερα είναι τεράστια. Η πανδημία του κορωνοϊού έκανε πολλούς από αυτούς να δουν την περιουσία τους να απογειώνεται κατακόρυφα.  Πως τα κατάφεραν;

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου ανακοινώθηκαν μέσα από την 35η ετήσια λίστα της Forbes που κυκλοφόρησε για το 2021. Στους λογαριασμούς αυτών των δισεκατομμυριούχων υπάρχουν πλέον πολλά και εντυπωσιακά χρηματικά ποσά, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μεγάλο μέρος αυτών των δισεκατομμυριούχων σε πολλούς δεν προκαλεί έκπληξη.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης της Amazon Jeff Bezos είναι πολύ… “φορτωμένος” χρηματικά.  Όμως φιγουράρουν μέσα στη λίστα και κάποια ονόματα, κάπως… σκοτεινά. Όπως αυτό του κινέζου επιχειρηματία Zhong Shanshan. Μετά την έξαρση του κορωνοϊού το 2020, η περιουσία του από 2 δις. Δολάρια ανέβηκε πάνω από 60.

Επίσης, εκπληκτική είναι και η μεγάλη ανάπτυξη χαρτοφυλακίων και της καθαρής περιουσίας  ορισμένων δισεκατομμυριούχων. Δεδομένου του γεγονότος πως εδώ και έναν χρόνο επικρατεί η  παγκόσμιας κρίση λόγο της πανδημίας, των μεγάλων προκλήσεων και της οικονομικής αβεβαιότητας.

Πέραν αυτού όμως, διαπιστώσαμε πως στο σύνολο υπάρχουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από ποτέ. Η συνολική περιουσία τους ανέρχεται στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από πέρυσι.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά πως και με ποιο τρόπο κατάφεραν τα 13 κορυφαία ονόματα να γεμίσουν τόσο τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τους άλλους 7 που τους ακολουθούν.

1. Jeff Bezos

Περιουσία: $177 Δισεκατομμύρια.
Εταιρίες: Amazon (συμπεριλαμβανομένων των Twitch, Ring, Audible, Zappos, & Whole Foods).  AWS Elemental, Souq.com, Blue Origin, ​The Washington Post, IMDb, ​Kiva Systems, Alexa. ​DPReview, ​Fabric.com, ​Woot.com, ​Goodreads, Bezos Expeditions και Bezos Day One Fund.
Ημ. Γέννησης: 12 Ιανουαρίου 1964, Albuquerque, New Mexico, ΗΠΑ.
Σύζυγος: MacKenzie Scott (από 1993 έως 2019). Lauren Sánchez (σύντροφος: 2019 έως σήμερα).
Μόρφωση: Princeton University, Miami Palmetto Senior High School.

Ο ιδιοκτήτης του Amazon, Jeff Bezos, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για 4η χρονιά σύμφωνα με την Forbes. Με την πανδημία είδε το εισόδημά του να αυξάνεται κατακόρυφα. Από 64 δισεκατομμύρια δολάρια στα 177 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Amazon το ξεκίνησε το 1994 από το γκαράζ του σπιτιού του φέρνοντας επανάσταση στις online αγορές. Τα ενδιαφέροντα του όμως δεν σταματούν εκεί. Εκτείνονται μεταξύ άλλων στην τεχνολογία, τα διαστημικά ταξίδια και τα έντυπα όπως την Washington Post. Στο τέλος του 2021 θα παραιτηθεί από Διευθύνων Σύμβουλος και θα αναλάβει ως πρόεδρος.

2. Elon Musk

Περιουσία: $151 Δισεκατομμύρια.
Εταιρίες: Tesla, SpaceX, The Boring Company, Neuralink, SolarCity, OpenAI (ίδρυσε επίσης την  Zip2 και X.com, που έγινε PayPal).
Ημ. Γέννησης: 28 Ιουνίου 1971, Pretoria, Νότια Αφρική.
Σύζυγος: Justine Wilson (από 2000 έως 2008). Talulah Riley (από 2010 έως 2012 και από 2013 έως  2016). Grimes (σύντροφος από 2018 έως σήμερα).
Μόρφωση: Queen’s University, Wharton School at the University of Pennsylvania, Stanton University.

Αν κάποιος είναι σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο από όλη την υπόλοιπη κοινωνία είναι ο Elon Musk. Ωστόσο, είναι νεότερος από τον Μπέζος και βρίσκετε στην 2η θέση των πλουσιότερων του κόσμου. Ακόμη. Η εκκεντρική, out-of-the-box σκέψη του τον έχει κάνει να είναι διαταράκτης πολλών κλάδων. Συμπεριλαμβανομένων των brands που διαταράσσουν το status quo. Αυτά είναι εταιρίες  όπως οι Tesla, SpaceX και The Boring Company. Αυτές οι εταιρείες επενδύουν και υιοθετούν νέες και καινοτόμες  τεχνολογίες. Είναι θα λέγαμε, κάπως… ανθρωπιστικές. Εστιάζουν στην βιώσιμη ενέργεια και την πρόσβαση προϊόντων από την  μαζική αγορά. Η εκκεντρικότητά του συχνά εκτείνεται και στη ζωή του. Κάποια καυστικά σχόλιά του στο tweeter του δημιούργησαν αρκετές φορές προβλήματα. Συμπεριλαμβανομένης της αγωγής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Παρόλ’ αυτά όμως ή λόγω αυτών, η αυτοκρατορία του συνεχίζει να μεγαλώνει. Η εκκεντρική του προσωπικότητα τον περνάει από δύναμη σε δύναμη.

3. Bernard Arnault

Περιουσία: $150 Δισεκατομμύρια.
Εταιρίες: LVMH, Christian Dior SE.
Ημ. Γέννησης: 5 Μαρτίου 1949, Roubaix, Γαλλία.
Σύζυγος: Anne Dewavrin (από 1973 έως 1990). Hélène Mercier (από 1991 έως σήμερα).
Μόρφωση: École Polytechnique, Lycée Faidherbe.

Ο 3ος της λίστας είναι ο πλουσιότερος στη Γαλλία και την Ευρώπη. Είναι ο αυτοκράτορας της μόδας και ιδιοκτήτης της LVMH. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1984 με ρούχα πολυτελείας και την αγορά του Financière Agache. Στη συνέχεια αγόρασε τον οίκο Christian Dior. Το 1987 δημιούργησε την LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton ).  Από την εταιρία  απέκτησε σταδιακά το 43,5% των μετοχών και εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος το 1989. Από τότε μετέτρεψε τον οργανισμό σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες πολυτελείας του κόσμου. Τα brands που συμπεριλαμβάνονται στην LVMH είναι   Christian Dior, Givenchy, Bulgari, Princess Yachts.  Celine, Louis Vuitton, Tiffany & Co, Moët & Chandon.  Fenty, Sephora, Krug, Belvedere και τα ξενοδοχεία Belmond. Με την αύξηση των μετοχών της LVMH στο 86%, η  περιουσία του εκτοξεύτηκε. Τα 76 δισεκατομμύρια έγιναν έτσι τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια του σήμερα.

4. Bill Gates

Περιουσία: $124 Δισεκατομμύρια
Εταιρίες: Microsoft, Bill & Melinda Gates Foundation, Branded Entertainment Network, TerraPower, Cascade Investment, L.L.C.
Ημ. Γέννησης: October 28, 1955, Seattle, Washington, United States
Σύζυγος: Melinda French ​(m. 1994 — present)
Μόρφωση: Harvard University

Ο συνιδρυτής της Microsoft, υπάρχει σταθερά στην λίστα Forbes από το 1987, ενώ βρισκόταν στην 1η θέση από το 1995 έως το 2017. Με εξαίρεση τέσσερα χρόνια, όταν άφησε τα ινία της Microsoft το 2008 και παρέμεινε ως σύμβουλος τεχνολογίας. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του προέρχεται και από πηγές πέραν της Microsoft. Οι άλλες δραστηριότητές του είναι εταιρεία επενδύσεων, ένα brand  διαφήμισης και τοποθέτησης προϊόντων και μια εταιρεία πυρηνικής ενέργειας. Επιπλέον, έχει και ένα τεράστιο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, με μετοχές εταιρειών όπως οι Canadian National Railway, Impossible Foods και Deere & Company. Σήμερα πλέον περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του στο φιλανθρωπικό Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Ένα ίδρυμα που έχει δωρίσει πάνω από 45 δισεκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

5. Mark Zuckerburg

Περιουσία: $97 Δισεκατομμύρια.
Εταιρία: Facebook & the Chan Zuckerberg Initiative.
Ημ. Γέννησης: 14 Μαΐου 1984, White Plains, New York, ΗΠΑ.
Σύζυγος: Priscilla Chan (από το 2012 έως σήμερα).
Μόρφωση: Harvard University, Phillips Exeter Academy, Ardsley High School.

Πολύ γνωστός στους περισσότερους είναι ο εγκέφαλος πίσω από το Facebook. Θεωρήθηκε εκπληκτικός προγραμματιστής όταν ξεκίνησε το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκεί ξεκίνησε και το Facebook το 2004, από το δωμάτιό του. Αρχικά προοριζόταν ως απλός ιστότοπος για τους φοιτητές του Χάρβαρντ. Αλλά στην συνέχεια  αποφάσισε να το διαδώσει και σε άλλα πανεπιστήμια. Έπειτα από την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα εγκατέστησε την επιχείρηση στο Silicon Valley. Από εκεί έπειτα το επέκτεινε σε όλο τον κόσμο. Με την πάροδο των ετών τόσο το Facebook όσο και ο ίδιος άρχισαν να αντιμετωπίζουν έντονη κριτική. Ωστόσο η πλατφόρμα συνεχίζει να αναπτύσσεται διατηρώντας τους ανθρώπους συνδεδεμένους. Το 2020 σημειώθηκε τρελή άνοδο των μετοχών της εταιρείας κατά 80%. Η καθαρή του αξία της πλατφόρμας έφτασε έτσι πάνω από τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

6. Warren Buffet

Περιουσία: $96 Δισεκατομμύρια.
Εταιρία: Berkshire Hathaway.
Ημ. Γέννησης: 30 Αυγούστου 1930, Omaha, Nebraska, ΗΠΑ.
Σύζυγος: Susan Thompson ​(από 1952, απεβίωσε 2004). Astrid Menks (από 2006 έως σήμερα).
Μόρφωση: University of Pennsylvania, University of Nebraska–Lincoln, & Columbia University.

Ο Warren Buffet από όταν ήταν μόλις 11 ετών ήξερε ακριβός που να επενδύσει χρήματα για να τα αυξήσει. Θεωρείται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στον κόσμο και είναι γνωστός ως «Oracle of Omaha». Είναι πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και μεγαλύτερος μέτοχος της Berkshire Hathaway. Η εταιρεία κατέχει πάνω από 60 brands όπως GEICO, Duracell, Dairy Queen, BNSF και Lubrizol. Όπως και ο  Μπιλ Γκέιτς ασχολείται πολύ με φιλανθρωπίες και λέει πως θα δωρίσει πάνω από το 99% του πλούτου του.

7. Larry Ellison

Περιουσία: $93 Δισεκατομμύρια.
Εταιρία: Oracle Corporation.
Ημ. Γέννησης: 17 Αυγούστου 1944, New York City, ΗΠΑ.
ΣύζυγοςAdda Quinn ​(από 1967 έως το 1974). Nancy Wheeler Jenkins ​(από 1977 έως το 1978)​.  Barbara Boothe ​(από 1983 έως το 1986)​. Melanie Craft ​(από 2003 έως το 2010).
Μόρφωση: University of Illinois, Urbana-Champaign, & University of Chicago.

Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας και συνιδρυτής του γίγαντα της software Oracle Corporation. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1977 και ειδικεύεται στο εταιρικό software, το cloud computing και το hardware. Εκτός από τις μετοχές της Oracle, κατέχει μετοχές στην Tesla, η οποία αυξήθηκε κατά 705%. Κατέχει επίσης το 98% του νησιού Lanai στη Χαβάη όπου ζει. Γιατί, γιατί όχι; Συνυπογράφει επίσης το The Giving Pledge, μια πρωτοβουλία των Bill Gates και Warren Buffet. Μέσα από αυτήν ζητούν από πάμπλουτους να δεσμεύσουν τουλάχιστον το ήμισυ της καθαρής περιουσίας τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

8. Larry Page

Περιουσία: $91.5 Δισεκατομμύρια
Εταιρίες: Google, Alphabet Inc, & PageRank
Ημ. Γέννησης: 26 March 1973, Lansing, Michigan, ΗΠΑ.
Σύζυγος: Lucinda Southworth (από το 2007 έως σήμερα)
Μόρφωση: University of Michigan, Stanford University, East Lansing High School, Okemos Montessori School.

Η Google είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος στον κόσμο, με 92,5 δισεκατομμύρια μηνιαίες επισκέψεις. Αυτό είναι ένα δισεκατομμύριο περισσότερα από την καθαρή αξία του ιδρυτή της Google, Larry Page. Η ιδέα για την δημιουργία της μηχανής αναζήτησης προήλθε από το διδακτορικό του. Η διατριβή του διερευνούσε τις μαθηματικές ιδιότητες του ιστού και της δομής συνδέσμων. Σε αυτό το project του έγινε αρχικά πρόταση να συμετέχει από τον άλλο ιδρυτή της Google, Sergey Brin.

9. Sergey Brin

Περιουσία: $89 Δισεκατομμύρια
Εταιρίες: Google, X, Alphabet Inc, & PageRank
Ημ. Γέννησης: 21 Αυγούστου 1973, Μόσχα, Ρωσία.
Σύζυγος: Anne Wojcicki ​(από 2007 έως 2015)​. Nicole Shanahan ​(από 2018 έως σήμερα).
Μόρφωση: University of Maryland, College Park & Stanford University, Paint Branch Montessori School.

Όπως και ο συνέταιρος του, ο Sergey απολαμβάνει τα έσοδα της Google. Υπηρέτησε επίσης και ως πρόεδρος της Alphabet Inc, της νέας εταιρείας της Google (2015 – 2019). Μέρος των επενδύσεών του χρηματοδοτούν το   ημι-μυστικό ερευνητικό κέντρο της Alphabet Inc. Το εργαστήριο αυτό στοχεύει στο να κάνει τον κόσμο ένα  καλύτερο μέρος για να ζούμε. Τα έργα τους περιλαμβάνουν το Glass (γυαλιά αυξημένης πραγματικότητας), το Waymo (αυτοκίνητα χωρίς οδηγό) και το Loon (Διαδίκτυο μέσω στρατοσφαιρικών μπαλονιών). Εργάζεται επίσης σε μια μυστική εταιρεία αεροσκαφών. Επίσης, κάνει και φιλανθρωπικές προσπάθειες μαζί με τον Larry Page και το Ίδρυμα Brin Wojcicki. Όπως και του Larry Page τα έσοδά του αυξήθηκαν κατακόρυφα έπειτα από την τηλεργασία λόγο του covid.

10. Mukesh Ambani

Περιουσία: $84.5 Δισεκατομμύρια.
Εταιρία: Reliance Industries.
Ημ. Γέννησης: 19 Απριλίου 1957, Aden, Υεμένη.
Σύζυγος: Nita Ambani (από 1985 έως σήμερα).
Μόρφωση: Institute of Chemical Technology (ICT), St. Xavier’s College Mumbai, Hill Grange High School.

Ο Ινδός επιχειρηματίας είναι ο νεότερος εκατομμυριούχος της Ασίας. Προεδρεύει και διευθύνει την Reliance Industries, μια εταιρεία επενδύσεων που ξεκίνησε ο πατέρας του το 1973. Είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία της Ινδίας από αγοραία αξία και κατατάσσεται στην 96η θέση της λίστας Fortune Global 500. Η βασική  δραστηριότητα της εταιρίας είναι η ενέργεια, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Έπειτα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, οι τηλεπικοινωνίες, οι φυσικοί πόροι, τα μέσα ενημέρωσης, η ψυχαγωγία και η μουσική. Η Jio Platforms Limited είναι θυγατρική εταιρεία. Είναι το κέντρο για όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών. Το 2020 το ένα τρίτο των μετοχών της Jio πουλήθηκε σε επενδυτές όπως το Facebook και η Google, για 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν η τεράστια αύξηση της προσωπικής του περιουσίας.

11. Amancio Ortega

Περιουσία: $77 Δισεκατομμύρια
Εταιρίες: Inditex Group, Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershak, Stradivarius, Oysho, & Uterque
Ημ. Γέννησης: 28 Μαρτίου 1936, Busdongo de Arbas, Ισπανία.
ΣύζυγοςRosalía Mera ​(από 1966 έως 1986). Flora Pérez Marcote ​από 2001 έως σήμερα).
Μόρφωση: Χωρίς επίσημη εκπαίδευση.

Ο Ortega είναι ο πρωτοπόρος της γρήγορης μόδας μέσω της Inditex Group. Ίδρυσε την εταιρία το 1975 μαζί με την τότε σύζυγό του και κατέχει το 60% των μετοχών. Η εταιρία συμπεριλαμβάνει οκτώ brands με μεγαλύτερο το Zara. Ο όμιλος διαθέτει περισσότερα από 7.500 καταστήματα λιανικής σε όλο τον κόσμο. Ο Amancio έχει απλά έναν αξιοπρεπή «μισθό» λόγο των διακυμάνσεων του λιανικού εμπορίου. Αυτό όμως που απογειώνει την περιουσία του είναι τα ακίνητα. Έχει ιδιοκτησίες στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Μαϊάμι και το Λονδίνο.

12. Francoise Bettencourt Meyers & Family

Περιουσία: $73.6 Δισεκατομμύρια
Εταιρία: L’Oréal
Ημ. Γέννησης: 10 Ιουλίου 1953, Neuilly-sur-Seine, Γαλλία.
Σύζυγος: Jean-Pierre Meyers
Μόρφωση: Άγνωστη.

Η Meyers είναι εγγονή του ιδρυτή της L’Oréal Eugene Schueller. Ως εκ τούτου κληρονόμος του μεγάλου brand  καλλυντικών και ομορφιάς. Μετά το θάνατο της μητέρας της, Liliane Bettencourt, κληρονόμησε το 33% του μεριδίου της εταιρείας και έγινε πρόεδρος. Σε αντίθεση με άλλους εκατομμυριούχους, προτιμά να κρατάει την ζωή της μακριά από τα ΜΜΕ. Εκτός από τον ρόλο της στην L’Oréal είναι και συγγραφέας. Έχει γράψει πολλά σχόλια για την Βίβλο και έχει εξετάσει τις σχέσεις των εβραϊκών-χριστιανικών σχέσεων. Είναι επίσης η πρόεδρος του Ιδρύματος The Bettencourt Schueller. Μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης επιχορηγήσεων  για να προάγει τις επιστήμες και τις τέχνες.

13. Zhong Shanshan

Περιουσία: $68.9 Δισεκατομμύρια
Εταιρίες: Nongfu Spring & Beijing Wantai Biological Pharmacy
Ημ. Γέννησης1 December 1954, Hangzhou, China
Σύζυγος: Lu Xiaoping
Μόρφωση: Zhejiang Radio & TV University

Μέσα σε έναν χρόνο, από τον Απρίλιο 2020 έως τον Απρίλιο 2021, τα έσοδά του εκσφενδονίστηκαν προς τα πάνω. Η περιουσία του από τα μόλις 2 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 68,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της απόκτησης της Nongfu Spring και της Beijing Wantai Biological Pharmacy το 2020. Ο Zhong κατέχει το 75% του Beijing Wantai Biological Pharmacy. Αυτή είναι η εταιρία που παράγει τα τεστ για τον Covid-19 και ένα από τα εμβόλια για τον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρία τον Σεπτέμβριο του 2020 αύξησε τα κέρδη της κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια νύχτα.

Τους παραπάνω ακολουθούν οι:

14. Steve Ballmer

Περιουσία: $68.7 Δισεκατομμύρια
Εταιρία: Microsoft

15. Ma Huateng

Περιουσία: $65.8 Δισεκατομμύρια
Εταιρία: Tencent

16. Carlos Slim Helu & Family

Περιουσία: $62.8 Δισεκατομμύρια
Εταιρίες: Telmex, América Móvil, & Grupo Carso

17. Alice Walton

Περιουσία: $61.8 Δισεκατομμύρια
Εταιρίες: Walmart, Llama Company, Crystal Bridges Museum of American Art

18. Jim Walton

Περιουσία: $60.2 Δισεκατομμύρια
Εταιρίες: Walmart, Arvest Bank, & Community Publishers

19. Rob Walton

Περιουσία: $59.5 Δισεκατομμύρια
Εταιρία: Walmart

20. Michael Bloomberg

Καθαρή Αξία: $59 Δισεκατομμύρια
Εταιρίες: Salomon Brothers & Bloomberg L.P

FAQ


Πόσοι εκατομμυριούχοι υπάρχουν στον κόσμο το 2021


Σύμφωνα πάντα με την 35η λίστα του Forbes, υπάρχουν 2,755 δισεκατομμυριούχοι.

Η περιουσίες τους συνολικά αγγίζουν τα $13.1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση με 724 δισεκατομμυριούχους, ακολουθεί δεύτερη η Κίνα με 693 και τρίτη η Ινδία με 140 άτομα.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!