Ιατρική

Πως θα προφυλαχθείτε από τους μύκητες το καλοκαίρι

Συντάκτης  | 

Το καλοκαίρι οι μύκητες έχουν την τιμητική τους, λόγω της ζέστης και του ιδρώτα, αλλά υπάρχουν κάποιες κινήσεις με τις οποίες μπορούμε να τους αποφύγουμε. Τα νύχια και ευαίσθητη περιοχή είναι τα σημεία που προσβάλλονται πιο εύκολα και ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος αντρών, γυναικών αλλά και παιδιών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και η έντονη υγρασία (νερό και ιδρώτας) δημιουργούν για τους μύκητες το τέλειο περιβάλλον ανάπτυξης τους. Όταν λοιπόν αυτά τα δυο στοιχεία αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό, οι μύκητες στο δέρμα αυξάνονται παράλληλα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και άνδρες, που προσβάλλονται από μύκητες, έχουν ωστόσο κάποια «προδιάθεση». Μπορεί έτσι να τους αποκτήσουν το καλοκαίρι, αλλά το αποτέλεσμα είναι να συνεχίσουν να τους ταλαιπωρούνται συχνότερα και τους χειμερινούς μήνες.

Η σωστή διατροφή και η βελτίωση μικρών καθημερινών συνηθειών είναι το μυστικό για να γλιτώσουμε από τους μύκητες ακόμη και το καλοκαίρι. Σίγουρα κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές τις έχετε ξανακούσει, όμως τις έχετε τηρήσει κατά γράμμα; Εμείς τις αναγράφουμε συνοπτικά, με στόχο την αποφυγή άβολων καταστάσεων…

1. Άλλαξε διατροφή

Εάν έχεις δοκιμάσει κάθε είδους αντιμυκητισιακή θεραπεία αλλά μετά από δύο μήνες αυτοί ξαναεμφανίζονται, σημαίνει ότι έχεις αδύναμο οργανισμό. Άλλαξε τη διατροφή σου προσθέτοντας σε αυτή τουρσί, ελιές, κεφίρ, σπανάκι, καρότα, βλίτα, γιαούρτι πρόβιο, λευκό κρέας, τόνο, αυγό, ελαιόλαδο, ραδίκια, λαχανάκια Βρυξελλών, φασόλια πράσινα πλατιά, αβοκάντο, μπάμιες και ντομάτες.

2. Μείωσε σημαντικά ζάχαρη και υδατάνθρακες

Η σύγχρονη διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, δίνει άριστη «τροφή» στην Candida, τον πιο συχνό τύπο μύκητα.

Δυστυχώς, ειδικά το καλοκαίρι εάν το δέρμα σου είναι επιρρεπείς στους μύκητες πρέπει (κατά προτίμηση) να κόψεις τελείως τα γλυκά. Η ζάχαρη που λαμβάνεις από τα φρούτα είναι υπεραρκετή για να καλύψει τις ανάγκες σου.

Αν πάλι έχεις προσβληθεί από μύκητες, για το διάστημα της θεραπείας μείωσε και τα φρούτα. Η κατάλληλη διατροφή για αυτό είναι εκείνη την περίοδο να κόψεις εντελώς και αλκοόλ, ψωμί, ζυμαρικά ή προϊόντα που προέρχονται από ζύμωση (π.χ. μπύρα).

3. Σιδέρωμα τέλος

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά, το σιδέρωμα ενώ σκοτώνει αφενός μικρόβια, βακτήρια και μύκητες, δεν αφήνει περιθώρια αφετέρου στο δέρμα να δημιουργήσει αντισώματα.

Ειδικά όσον αφορά τα εσώρουχα, η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τον ατμό μπορεί να ωφελήσει στην ανάπτυξη διαφόρων βακτηριδίων.

Αν παρόλα αυτά επιμένεις να σιδερώνεις τα εσώρουχά, μην τα διπλώνεις αμέσως, αλλά άστα πρώτα απλωμένα για να «κρυώσουν» ώστε να στεγνώσουν καλά.

4. Ο “πόλεμος” της θάλασσας…

Στην παραλία γίνεται ο μεγάλος “πόλεμος” σε ότι αφορά τους μύκητες. Το βρεγμένο μαγιό, η υγρή άμμος και η υγρασία επάνω στην ξαπλώστρα και την πετσέτα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των μυκήτων.

Σίγουρα θα γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να μένεις με βρεγμένο μαγιό, ούτε να ξαπλώνεις στην άμμο ή στις ξαπλώστρες χωρίς την δική σου πετσέτα. Η πετσέτα όμως, εάν και δική σου πρέπει επίσης να είναι πάντα στεγνή.

Εάν είσαι επιρρεπής στους μύκητες αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις 2 πετσέτες. Να απλώνεις στην ξαπλώστρα την μια πετσέτα στεγνή και εάν αυτή βραχεί από το μαγιό να αλλάζεις με την δεύτερη.

Την πρώτη, βρεγμένη πετσέτα, άπλωσε την έπειτα στο πίσω μέρος της ξαπλώστρας για να στεγνώσεις και εάν βραχεί η δεύτερη άλλαξε την πάλι με την αρχική κ.ο.κ.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεις πάντα να κάθεσαι επάνω σε βρεγμένη πετσέτα που μπορεί να προκαλέσει κάποια μυκητίαση.

Επίσης, να φροντίζεις πάντα να σκουπίζεις καλά όλο σου το σώμα, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Ακριβός εκεί “φωλιάζουν” οι μύκητες πιο συχνά.

5. Πιστολάκι όπου χρειάζεται!

Με το πιστολάκι των μαλλιών, εκτός από τον καλλωπισμό σου, μπορείς να αφαιρέσεις και όλη την υγρασία που δεν τραβάει η πετσέτα από τα δάχτυλα και τα νύχια των ποδιών σου.

Εάν υπάρχουν περιοχές που τις νιώθεις υγρές μετά το στέγνωμα εφάρμοσε το. Επίσης, μπορείς με χλιαρό αέρα να στεγνώσεις και την ευαίσθητη περιοχή που ίσως να μην έχει στεγνώσει καλά.

6. Παπούτσια

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξεις. Εάν έχεις πρόβλημα απέφυγε δια ροπάλου οτιδήποτε πλαστικό… όπως σαγιονάρες κλπ. Προτίμησε παπούτσια ανοιχτά, από ύφασμα ή/και δέρμα.

Κατάργησε τα κλειστά, στενά και αθλητικά παπούτσια τους θερινούς μήνες. Εάν δεν μπορείς χωρίς αθλητικά, πρέπει πάντα να τα φοράς με κάλτσες.

Εάν παρόλα αυτά επιμένεις στα κλειστά παπούτσια, ψέκασε πάντα το εσωτερικό τους με αντιμυκητιασικά σπρέι. Όταν φοράς βαμβακερές κάλτσες, ανανέωσε τις τακτικά, γιατί συγκρατούν ιδρώτα ο οποίος προκαλεί μυκητιάσεις.

7. Σαγιονάρες παντού!

Όταν επισκέπτεσαι κάποιον χώρο πισίνας μην κυκλοφορείς ποτέ χωρίς σαγιονάρες γύρο από αυτές. Προτίμησε σαγιονάρες ή παπούτσια και στις παραλίες, τα αποδυτήρια, τις ντουζιέρες ή άλλους δημόσιους χώρους.

Όσο καθαρός και εάν είναι ο χώρος γύρο από αυτά, οι μύκητες και τα βακτήρια καραδοκούν σε όλα αυτά τα σημεία.

Editor: Κατερίνα Παπαθανασίου

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *