Ιατρική

8 στάσεις ύπνου και τι προκαλούν στο σώμα μας

Συντάκτης  | 

Τι γνωρίζετε για τις στάσεις του ύπνου και τα υπέρ ή κατά που υπάρχουν σε αυτές για τα διάφορα προβλήματα υγείας; Ξέρετε πως η στάση που προτιμάτε στον ύπνο μπορεί να συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να σας δημιουργούνται;

Οι στάσεις του ύπνου μπορεί τόσο μνα μας ανακουφίσουν όσο και να μας δημιουργήσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουμε.

Ναι, ο επαρκής ύπνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο σώμα του ανθρώπου. Αλλά, γνωρίζατε ότι ο τρόπος που κοιμόμαστε μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία μας; Ας δούμε 8 κοινές στάσεις ύπνου και τι κάνουν στο σώμα μας.

Ανάσκελα με τα χέρια στα πλάγια

Το να κοιμάστε ανάσκελα με τα χέρια σας στα πλάγια, γενικά θεωρείται η καλύτερη στάση για την υγεία της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η στάση είναι καλή και για το λαιμό σας, αρκεί να μη χρησιμοποιείτε πολλά μαξιλάρια.

Όσοι κοιμούνται ανάσκελα όμως τείνουν και να ροχαλίζουν περισσότερο, σε σχέση με όσους κοιμούνται σε άλλες στάσεις. Επίσης, η άπνοια συνδέεται στενά με τον ύπνο ανάσκελα.

Ανάσκελα, με τα χέρια επάνω

Η συγκεκριμένη στάση είναι καλή για τη μέση. Είτε έχετε τα χέρια ψηλά γύρω από το μαξιλάρι είτε όχι, ο ύπνος ανάσκελα μπορεί ενδεχομένως και να βοηθήσει να προληφθούν οι ρυτίδες στο πρόσωπο.

Ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό και προβλήματα με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιπλέον το να έχει κάποιος τα χέρια επάνω μπορεί να θέσει πίεση στα νεύρα των ώμων, οδηγώντας σε πόνο.

Μπρούμυτα

Αν κοιμάστε μπρούμυτα μπορεί να βελτιωθεί η πέψη. Αλλά εάν δεν έχετε τρόπο να αναπνεύσετε σωστά μέσω του μαξιλαριού πιθανόν θα οδηγηθείτε να στρίβετε το πρόσωπο στη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Αυτό όμως μπορεί να θέσει πίεση στο λαιμό. Αν κοιμάστε μπρούμυτα μπορεί επίσης να εμφανίσετε πόνο στη μέση, καθώς δεν στηρίζεται σωστά η καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.

Στάση εμβρύου

Αν κοιμάστε κουλουριασμένοι σαν μπάλα, με τα γόνατα μαζεμένα και το πηγούνι με κλίση προς τα κάτω, μπορεί να νιώθετε άνετα αλλά πιθανόν είναι μια από τις χειρότερες θέσεις ύπνου. Αυτή η στάση επηρεάζει πολύ τη μέση και το λαιμό.

Η ακραία καμπύλη της στάσης του εμβρύου μπορεί επίσης να περιορίσει την πολύ βαθιά αναπνοή. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, μπορεί όμως  ενδεχομένως να επιλέγετε τη συγκεκριμένη στάση αν ροχαλίζετε ή αν είστε έγκυος.

Στο πλάι, με τα χέρια στα πλάγια

Όταν κοιμάστε στο πλάι με τα δυο χέρια ίσια κάτω, η σπονδυλική στήλη συγκρατείται καλύτερα στη φυσική της καμπυλότητα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στη μέση και το λαιμό, ενώ επίσης περιορίζει την άπνοια.

Το μειονέκτημα σε αυτή τη στάση είναι, ότι ο ύπνος στο πλάι μπορεί να συμβάλλει στη γήρανση του δέρματος και αυτό λόγω της βαρύτητας. Που σημαίνει, ρυτίδες στο πρόσωπο και κρεμασμένο στήθος.

Στο πλάι με τα χέρια έξω

Αυτή η στάση έχει πολλά από τα ίδια οφέλη του να κοιμάται κάποιος στο πλάι με τα χέρια ίσια κάτω. Ωστόσο, ο ύπνος στο πλάι μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο και το χέρι.

Λόγω της περιορισμένης ροής αίματος και της πίεσης στα νεύρα, μπορεί σε αυτή τη στάση να επιδεινωθεί εάν έχετε τα χέρια έξω, μπροστά σας.

Στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά

Αν κοιμάστε στο πλάι, η πλευρά στην οποία έχετε επιλέξει να κοιμάστε επίσης παίζει ρόλο και έχει διαφορά.

Η πλάγια στάση προς τα δεξιά μπορεί να επιδεινώσει τις καούρες. Ενώ η πλάγια προς την αριστερή μεριά μπορεί να ασκήσει πίεση σε  εσωτερικά όργανα όπως το ήπαρ, τους πνεύμονες και το στομάχι.

Στις εγκύους, οι γιατροί συνήθως συμβουλεύουν να κοιμούνται στην αριστερή πλευρά. Καθώς έτσι μπορεί να βελτιωθεί η κυκλοφορία στο έμβρυο.

Με βοήθεια το μαξιλάρι

Είναι πολλοί αυτοί που τους αρέσει να κοιμούνται αγκαλιά με ένα μαξιλάρι και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Εάν είστε ένας/μια από αυτούς πολύ καλά κάνετε. Η χρήση ενός μαξιλαριού ανακουφίζει και κάποιος μπορεί να νοιώσει πιο ξεκούραστος το πρωί!

Η επιλογή της σωστής στάσης είναι σίγουρα πολύ σημαντική. Αλλά άσχετα από τη στάση που προτιμάτε, είναι πιθανό να ξεκουραστείτε περισσότερο και να έχετε λιγότερους πόνους το πρωί βοηθώντας το σώμα σας με ένα μαξιλάρι.

Εάν κοιμάστε λοιπόν ανάσκελα, μπορείτε να βάλετε ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από την καμάρα της σπονδυλικής σας στήλης.

Εάν κοιμάστε στο πλάι, μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα.

Ενώ όσοι κοιμάστε μπρούμυτα, μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από τους γλουτούς σας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να στηρίξετε τις αρθρώσεις και να επιτρέψετε την πλήρη χαλάρωση του σώματός σας.

 
Με πληροφορίες από το iatronet

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *