Ιατρική

Μυοσκελετικοί Πόνοι: Αναλύοντας το «τίποτα»

Συντάκτης  | 

Οι μυοσκελετικοί πόνοι είναι και ένδειξη κακών συνηθειών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα «τίποτα» που μπορεί να είναι το παν!

Αναλύοντας έτσι αυτό το «τίποτα», μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι μυοσκελετικοί πόνοι μας εξουσιάζονται από την καθημερινότητά μας.

 

Από την Δρ. Κωνσταντίνα Χάνου / Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD, MLD, MDT Cert, MT Maitland, Health Coach, Theta Healer

 

Κάθε μέρα έρχομαι σε επαφή με ασθενείς, οι οποίοι, ενώ ήταν καλύτερα υποτροπιάζουν ξαφνικά. Όταν τους ρωτάω «τι έκανες εχθές και σήμερα είσαι χειρότερα;» η απάντησή τους είναι «τίποτα». Και φυσικά, την ερώτηση δεν την κάνω με σκοπό να τους μαλώσω ή με ύφος σαν να τους λέω «Σε τσάκωσα πουλάκι μου»!

Αντίθετα, ο στόχος είναι να τους βοηθήσω να καταλάβουν πώς αυτό το «τίποτα» μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τα ΠΑΝΤΑ. Και αυτό αποκαλύπτεται όταν τους ζητάω να μου αναλύσουν αυτό το «τίποτα»!

Η νοικοκυρά λοιπόν ξεκινάει λέγοντας όλη την καθημερινή της ρουτίνα (σκούπισμα, σφουγγάρισμα, μαγείρεμα κτλ.).

Ο έφηβος αναφέρει τη συνήθειά του να αράζει στον καναπέ και να ασχολείται με το κινητό. Ο εργαζόμενος αραδιάζει τα βάρη και τις υποχρεώσεις της δουλειάς του.

Ο αθλητής περιγράφει αυτό το μικρό τσιμπηματάκι που ένιωσε κατά τη διάρκεια της προπόνησης, και το οποίο δεν θεώρησε σοβαρό ώστε να σταματήσει.

Τίποτα είναι όλα αυτά; 

Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι η καθημερινότητά μας είναι αυτή που εξουσιάζει και τους πόνους μας; Και όσο κι αν επιμένουμε -γιατί μας βολεύει τις περισσότερες φορές- ότι δεν προλαβαίνουμε ή ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε μέσα στην ημέρα, στην πραγματικότητα ΑΛΛΑΖΟΥΝ.

Και δεν μιλάμε για τεράστιες ή πολυέξοδες αλλαγές που δεν είναι εφικτές. Καμιά φορά αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να ζητάει ένας γιατρός ή θεραπευτής από τον ασθενή να αλλάξει δουλειά, λες και είναι πουκάμισο που έχει λεκέ και θα βάλει άλλο!

Τις περισσότερες φορές οι αλλαγές είναι μικρές αλλά έχουν τεράστια αξία! Δεν σου ζητάω να μην ασχοληθείς με την καθημερινή σου ρουτίνα λοιπόν ως νοικοκυρά, απλά να οργανώσεις τον χρόνο και τις δουλειές σου, έτσι ώστε να κάνεις όλα όσα χρειάζεται το σπίτι σου -όσα πραγματικά χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή- και ταυτόχρονα να προστατεύεις το σώμα σου!

Δεν σου ζητάω να σταματήσεις να παίζεις με το κινητό σου…

Απλά να κάνεις ένα διάλειμμα στο 20λεπτο για να αλλάξεις θέση, να ξεπιαστείς, να κυκλοφορήσει το αίμα και να… ξελαμπικάρεις.

Δεν σου ζητάω να σταματήσεις τη δουλειά σου -ακόμη και αν στο ζητούσα το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα το έκανες… και πολύ καλά θα έκανες!

Σου ζητάω απλά να ενημερωθείς σχετικά με το πώς να σηκώνεις βάρη που ίσως χρειάζεται. Να κάνεις ενεργητικά διαλείμματα για να ξεκουράζεις τη μέση, τον αυχένα και τα χέρια σου ή να φροντίσεις για την εργονομία του χώρου που σε περιβάλλει!

Δεν σου ζητάω να σταματήσεις τις προπονήσεις σου.

Σου ζητάω να διαφοροποιήσεις το πρόγραμμά σου ακούγοντας το σώμα σου και τις ανάγκες του, μειώνοντας την ένταση ή τη διάρκεια της άσκησης κτλ.

Οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι αυτές που φέρνουν τις μεγάλες αλλαγές στην υγεία μας! 

 

Και μη μου πεις «δεν έχω πρόβλημα υγείας εγώ οπότε δεν με αφορά»!

Άκου αυτό: 

Κάθε μικροπονάκι που νιώθεις, κάθε μικροτσιμπηματάκι που αισθάνεσαι είναι κι ένα προειδοποιητικό μήνυμα που λαμβάνεις από το σώμα σου και το οποίο νομίζεις ότι λύνεις απλά με την ξεκούραση. Μόνο που στην πραγματικότητα δεν το λύνεις… απλά το κουκουλώνεις! Μέχρι την επόμενη φορά που θα το επαναλάβεις και θα είναι λίίίγο πιο έντονο. Μέχρι που θα εγκατασταθεί κι εσύ θα αναρωτιέσαι γιατί, αφού δεν έκανες ΤΙΠΟΤΑ!

Μάθε να προλαμβάνεις, μάθε να ακούς το σώμα σου και να του δίνεις αυτό που χρειάζεται!

Ανάλυσε αυτό το «τίποτα» και βρες τι είναι αυτό που πραγματικά σου δημιουργεί τα προβλήματα.

Και σε εκληπαρώ να μην πεις ότι ξέρεις τι είναι αυτό που σου δημιουργεί τα όποια συμπτώματα βιώνεις στην καθημερινότητά σου, είτε είναι μικρά είτε μεγάλα.

Πίστεψέ με δεν ξέρεις… και δεν το λέω εγώ… το λέει ο καθένας από εσάς -τους θεραπευόμενους. Όταν αναλύουμε αυτό το «τίποτα» και τους εξηγείται πως η εκάστοτε καθημερινότητα δημιουργεί τα εκάστοτε συμπτώματα.

Η απάντηση συνήθως είναι: «Δεν το είχα φανταστεί ότι κάτι τόσο απλό θα μπορούσε να προκαλέσει τον πόνο μου»!

Ρώτα, μάθε, συμβουλέψου και το κυριότερο κάνε δράση το πώς μπορείς να προστατεύεις τη μυοσκελετική σου υγεία χωρίς να περιορίζεις τις καθημερινές σου απολαύσεις!

Κάνε την σωστή επιλογή, μην μένεις στο «τίποτα»!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!