Ιατρική

Θάλασσα, κολύμπι, βουτιές: Προσοχή στα αυτιά λένε οι ΩΡΛ

Συντάκτης  | 

θάλασσα κολύμπι βουτιές

Η θάλασσα, το κολύμπι και οι βουτιές είναι άμεσα συνδυασμένα με το καλοκαίρι και τις καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν προσοχή σε μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ευαισθησία στα αυτιά.

 

Το κολύμπι και οι βουτιές στην θάλασσα αλλά και την πισίνα πολλές φορές συνεπάγονται με μολύνσεις, ωτίτιδες και άλλες παθήσεις των αυτιών. Κάποιες φορές είναι ήπιες, πολλές φορές όμως μπορούν να μας χαλάσουν τις διακοπές.

Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες η συχνότητα των προβλημάτων στα αυτιά τριπλασιάζεται στα παιδιά, στις ηλικίες 5-14 χρόνων.

«Στους ενήλικες η συχνότητα είναι μικρότερη, σχεδόν η μισή, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, διευθυντής τμήματος στο “ΜΗΤΕΡΑ”.

Και πρόσθεσε «Εάν τα αυτιά σας βουλώνουν εύκολα ή είναι αρκετά ευαίσθητα, θυμηθείτε πως το κολύμπι σε πισίνες και τα μακροβούτια στη θάλασσα μπορεί να τους δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα».

Για το λόγο αυτό όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε τα μέτρα προφύλαξης και τις θεραπείες που συνιστούν οι ειδικοί.

Aν υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στα αυτιά, μία επίσκεψη στον ΩΡΛ μπορεί να είναι αρκετή για να μας εξασφαλίσει ανέμελες διακοπές και… βουτιές.

Φυσικά, για αυτούς που βουτούν στα βαθιά (καταδύσεις, υποβρύχιο ψάρεμα κλπ) ίσως είναι απαραίτητη μία πιο εξειδικευμένη εξέταση.

Τι πρέπει να προσέξετε μετά από το κολύμπι ή σε βουτιές

Σύμφωνα με τους ΩΡΛ, αν σε κάποια βουτιά νιώσετε πόνο στο αυτί, δεν πρέπει να τον αγνοήσετε. Πρέπει αμέσως να βγείτε στην επιφάνεια της θάλασσας ή της πισίνας. Διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ακόμη και σοβαρής βλάβης του τυμπάνου, λόγο της πίεσης του νερού.

Aν απλά βουλώσει ή πονέσει λίγο το αυτί σας μετά το μπάνιο, προσπαθήστε να το προφυλάξετε στη συνέχεια.

Φροντίστε να είστε προσεκτικοί με το νερό της πισίνας ή της θάλασσας και αποφύγετε περαιτέρω επαφή με το νερό. Mια καλή λύση είναι να κλείσετε το αυτί με ένα βαμβάκι, εμποτισμένο με λίγο ελαιόλαδο ή με βαζελίνη.

Μετά το κολύμπι, μπορείτε να εμποτίσετε μια μπατονέτα με μερικές σταγόνες οινόπνευμα και να τη περάσετε στο αυτί που έχει την ενόχληση, αυτό μπορεί να κάνει μία ελαφριά αντισηψία. Στην περίπτωση που ο πόνος προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα, αυτό μπορεί επίσης να τη βοηθήσει να “στεγνώσει”, ενώ παράλληλα θα τη “μαζέψει”.

Aν χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες για να προστατέψετε το αυτί, πρέπει να τις πλένετε καλά με σαπούνι και να τις στεγνώνετε καλά μετά από κάθε χρήση. Έτσι θα αποφύγετε τη μόλυνση και από μύκητες ή κάποιο μικρόβιο.

Τέλος εάν δείτε πως ένας πόνος επιμένει και προκαλέσει πυρετό ή εμφανιστεί πύον στο αυτί, πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό. Θα σας δώσει άμεσα την κατάλληλη θεραπεία, έτσι ώστε να αποφύγετε πιο δυσάρεστες καταστάσεις.

Από τι προκαλούνται όμως τα περισσότερα προβλήματα στα αυτιά το καλοκαίρι;

Η θάλασσα, η πισίνα, το κολύμπι και οι βουτιές προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες στα αυτιά. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

Εξωτερική ωτίτιδα

Η παγίδευση φυσικού ή ακάθαρτου νερού στον εξωτερικό ακουστικό πόρο προκαλεί μόλυνση που πονάει.

Αυτή η μόλυνση δίνει την αίσθηση στον πάσχοντα ότι το αυτί του είναι γεμάτο/κλειστό. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η κατάσταση δημιουργεί πύον και προκαλεί λοίμωξη. Η έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικές σταγόνες και πλήρη αποφυγή έκθεσης του αυτιού στο νερό για 10 έως 15 μέρες.

Διάτρηση τυμπάνου

Τα θαλασσινά σπορ (καταδύσεις, σκι, surfing, κ.λ.π.) χαρίζουν συγκλονιστικές εμπειρίες, αλλά και προβλήματα. Πολλές φορές, βάζουν σε δοκιμασία τα αυτιά και είναι δυνατόν να προκαλέσουν σ’ αυτά ελαφριές ή βαριές παθήσεις.

Η διάτρηση τυμπάνου είναι η πιο συχνή πάθηση σε αυτές τις περιπτώσεις. Τη στιγμή που σπάει το τύμπανο υπάρχει έντονος πόνος, μερικές φορές ακόμη και αίμα. Ο πόνος σταδιακά μπορεί να υποχωρήσει, αλλά ο πάσχοντας συνεχίζει να νιώθει βουητό, μπούκωμα στο αυτί και ίσως να έχει βαρηκοΐα.

Τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να σας θορυβήσουν και να σας οδηγήσουν άμεσα στο γιατρό.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *