Διάφορα, Προτάσεις & Tips

Πως καθαρίζουμε και συντηρούμε σωστά τις γαρίδες (+video)

Συντάκτης  | 

πως καθαρίζουμε και συντηρούμε τις γαρίδες.

Είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως καθαρίζουμε αλλά και συντηρούμε τις γαρίδες. Εδώ θα δεις βήμα βήμα και αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνετε!

Οι γαρίδες είναι ένα ευπαθή προϊόν και το πως πρέπει να τις καθαρίζουμε και να τις συντηρούμε σωστά πολλοί δεν το γνωρίζουν. Όμως παρόλο που ο καθαρισμός τους είναι λίγο “φασαριόζικος”, η γεύση τους μας ανταμείβει με το παραπάνω.

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Όλα τα θαλασσινά: γαρίδες, καραβίδες, σουπιές, καλαμάρια, χταπόδια και όστρακα, είναι πολύτιμα υλικά. Αλλά κατατάσσονται στα ευπαθή προϊόντα. Γι’ αυτό λοιπόν θέλει πολύ προσοχή να επιλέξεις τα σωστά και πιο φρέσκα θαλασσινά.

Πρέπει επίσης να γνωρίζεις τα πάντα για τη σωστή συντήρησή τους στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Επίσης, σημασία πρέπει να δώσεις και στη διαχείρισή τους κατά τη μεταφορά στο σπίτι.

Πάμε να πάρουμε τα βήματα με τη σειρά και να δούμε πως συντηρούμε, αλλά και πως καθαρίζουμε σωστά τις γαρίδες.

Υπάρχουν κάποια μυστικά που θα διαβάσετε εδώ μια φορά και θα τα γνωρίζετε για πάντα. Θα σας λυθούν απορίες όπως: πως καθαρίζω γαρίδες, πως βγάζουμε το αντεράκι από τις γαρίδες, πως καταψύχουμε τις γαρίδες, πως ξεπαγώνω και γιατί μαυρίζουν οι γαρίδες.

Πώς καθαρίζω γαρίδες;

Με απλές κινήσεις μάθετε εδώ πως καθαρίζουμε τις γαρίδες.

Πιάνουμε τη γαρίδα στα χέρια, κρατάμε με το αριστερό χέρι το σώμα της γαρίδας και με το δεξί τραβάμε και αποκολλάμε το κεφάλι.

Για το τσόφλι στο σώμα, κρατάμε τη γαρίδα με το αριστερό χέρι και με το δεξί αποκολλάμε τα πόδια κατά μήκος τραβώντας ταυτόχρονα το κέλυφος. Έτσι ξεφλουδίζεται ολόκληρη η γαρίδα.

Τέλος, πιέζουμε τραβώντας την ουρά της γαρίδας και την αφαιρούμε.

Τώρα έχουμε καθαρό το σώμα της γαρίδας. Όμοια καθαρίζω μικρές γαρίδες αλλά και μεγάλες.

Δείτε το στο παρακάτω βίντεο. 

Πώς βγάζουμε το εντεράκι από τις γαρίδες;

Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε κατά μήκος τη ράχη της γαρίδας από το κεφάλι στην ουρά. Αφαιρούμε τραβώντας το λεπτό σκούρο εντεράκι της γαρίδας.

Τα θαλασσινά θέλουν πολύ καλό καθάρισμα.

Οι γαρίδες μας είναι έτοιμες για μαγείρεμα.

Πως συντηρούμε τις γαρίδες στο ψυγείο και πως καταψύχουμε γαρίδες;

Μόλις αγοράσετε ολόφρεσκιες γαρίδες το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τις βγάλετε από τα χαρτιά τους, όπως και τα περισσότερα θαλασσινά.

Συντηρούμε για 24 ώρες τις φρέσκες γαρίδες μέσα σε ένα σουρωτήρι. Σκεπασμένες πάντα με νωπή πετσέτα στους +2 °C στο πιο κρύο ράφι του οικιακού ψυγείου. Αυτό βρίσκεται πάνω από τα συρτάρια των λαχανικών.

Εκεί αντέχουν το πολύ 2 ημέρες και όχι παραπάνω.

Μπορούμε να τις καταψύξουμε, στην κατάψυξη την ημέρα που τις αγοράσαμε και θα είναι ολόφρεσκες. Πρέπει όμως να τις τυλίξουμε πολύ καλά ώστε να μην τις αλλοιώσει η κατάψυξη.

Μην ξεχνάτε τις φρέσκες γαρίδες πάνω από μερικές εβδομάδες στην κατάψυξη. Αλλοιώνεται η υφή και χάνουν τη γεύση τους.

Πολλές φορές με ρωτάτε: γιατί μαυρίζουν οι γαρίδες;

Οι γαρίδες αρχίζουν και μαυρίζουν μετά το πρώτο δωδεκάωρο. Γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνουμε τις φρέσκες γαρίδες την ίδια μέρα που τις αγοράζουμε. Διαφορετικά, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση και από το κεφάλι αρχίζουν σιγά σιγά να μαυρίζουν.

Είναι προτιμότερο να κρατήσετε στη συντήρηση του ψυγείου μόνο αυτές που χρειάζεστε άμεσα. Τις υπόλοιπες πρέπει να τις βάλετε στην κατάψυξη.

Πώς ξεπαγώνω γαρίδες;

Ακριβώς με τον ένα και μοναδικό σωστό τρόπο απόψυξης.

Βάζουμε τις γαρίδες στο πιο κρύο ράφι της συντήρησης του ψυγείου να ξεπαγώσουν. Ξεπαγώνουν γρήγορα.

Η μέθοδος απόψυξης της γαρίδας με ζεστό νερό ή πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή σε μικροκύματα απαγορεύονται.

Σε γενικές γραμμές να θυμάσαι ότι αν ξεπαγώσεις γαρίδες δεν επιτρέπεται να τις ξαναβάλεις στην κατάψυξη. Το ίδιο ισχύει και για  οποιοδήποτε άλλο κατεψυγμένο υλικό. Δεν ξαναμπαίνουν στη κατάψυξη ούτε μαγειρεμένα ούτε βέβαια ωμά.

Τα υλικά που ξεπαγώνουμε πρέπει να καταναλώνονται άμεσα.

Πως ξέρεις εάν είναι φρέσκες οι γαρίδες που αγοράζεις. 

Όταν αγοράζεις φρέσκες γαρίδες πρέπει:

1) Να μοσχοβολάν θάλασσα.

2) Να μην έχουν στίγματα στο σώμα.

3) Η ουρά να λυγίζει.

Η μύτη θα σε βοηθήσει να διαλέξεις την πιο φρέσκια γαρίδα. Δεν σε ξεγελάει ποτέ.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!