Lifestyle

Ποιοι εργαζόμενοι προστατεύονται από απολύσεις

Συντάκτης  | 

απολύσεις

Αγωνία για απολύσεις σε εκατομμύρια εργαζόμενους, καθώς πολλές από τις επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν έχουν χαμηλό τζίρο.

Παράλληλα, τελειώνει και η προστασία που υπάρχει λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Όλα παραπέμπουν σε ένα «καυτό» καλοκαίρι στα εργασιακά.

Σωσίβιο θα μπορούσε να αποτελέσει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», αλλά γι΄ αυτό, το ενδιαφέρον των εργοδοτών είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθεί σύντομα ένα λίφτινγκ, με αύξηση της επιδότησης των εισφορών, ώστε να ξεκινήσει να «τρέχει» και να διασφαλιστούν μέχρι τον Οκτώβριο, όσο γίνεται περισσότερες θέσεις απασχόλησης.

Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από το κλίμα στην οικονομία και από τις προσδοκίες των επιχειρηματιών και από τον τουρισμό. Τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν φέτος θα φτάσουν μέχρι το 60%, ενώ οι πληρότητες είναι χαμηλές. Έτσι πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος, ενώ στο ταμείο ανεργίας θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας που δεν θα ανοίξουν ή θα ανοίξουν αλλά με μειωμένο προσωπικό.

Επίσης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, πλήγμα από την πανδημία θα υποστούν και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, αλλά όχι κατά ανάγκη στον τουριστικό τομέα, οι οποίες επωφελούνταν τα προηγούμενα χρόνια από τις αυξημένες αφίξεις.

Σε ότι αφορά στα αστικά κέντρα, ο εμπορικός κόσμος γκρινιάζει καθώς ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις απολύσεις

Στο πλαίσιο όλων αυτών των αβεβαιοτήτων το Σin, καταγράφει τους κινδύνους που υπάρχουν για τις απολύσεις εργαζόμενων, αλλά και για όσους τελούν σε καθεστώς προστασίας.

Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της «Συν-Εργασίας» προστατεύονται από τις απολύσεις. Ο εργοδότης δεν μπορεί, όχι μόνο λύσει τη σύμβαση εργασίας τους, αλλά ούτε να την τροποποιήσει. Όσοι ενταχθούν στο σύστημα αυτό, θα εργάζονται με μειωμένο χρόνο απασχόλησης και θα λαμβάνουν από τον εργοδότη τους μειωμένες αμοιβές. Το κράτος θα καταβάλει το 60% του υπολοίπου των αμοιβών. Συνολικά δηλαδή, ο εργαζόμενος για μισό χρόνο εργασίας, θα λαμβάνει το 80% των αμοιβών του.

Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχείρηση που έβαλε ορισμένους υπαλλήλους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» αλλά όχι του ίδιους, μπορούν να απολυθούν. Δηλαδή μια επιχείρηση που απασχολεί 10 εργαζόμενους, βάζει στη «Συν-Εργασία» τους 3 υπαλλήλους. Αυτούς, δεν μπορεί να τους απολύσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Μπορεί όμως να απολύσει κάποιους ή όλους από τους υπόλοιπους επτά εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η ανωτέρω αναστολή της λειτουργίας τους, υποχρεούνται να μην προβούν σε απολύσεις προσωπικού, καθώς οι κινήσεις αυτές θεωρούνται εκ του νόμου άκυρες.

Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της ρύθμισης των αναστολών συμβάσεων εργασίας, δεν μπορούν προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους. Η απαγόρευση των απολύσεων καταλαμβάνει όχι μόνο τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολές συμβάσεων αλλά το σύνολο ακόμη και αυτούς που εργάζονται κανονικά.

Οι εργοδότες που παρέτειναν τις αναστολές συμβάσεων, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, το 45ήμερο συμπληρώνεται στις 15 Ιουλίου. Γι΄ αυτό υπάρχει ανησυχία στο υπουργείο Εργασίας για το τι μέλλει γενέσθαι από την 16η Ιουλίου και μετά.

Τι ισχύει με τους περιορισμούς

Οι περιορισμοί ισχύουν ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων που είναι σε αναστολή σύμβασης. Έστω και ένας να τεθεί, καλύπτονται και οι υπόλοιποι.

Η προστασία από τις απολύσεις δεν ισχύει ονομαστικά για τους εργαζόμενους, αλλά για τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων. Δηλαδή μια επιχείρηση που είναι στο καθεστώς των αναστολών συμβάσεων, και απασχολεί 10 εργαζόμενους, μπορεί να απολύσει τον Γιάννη και να προσλάβει άμεσα στη θέση του τον Γιώργο, χωρίς να τίθεται εκτός ρύθμισης, αρκεί ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων να είναι ο ίδιος.

Για τις επιχειρήσεις που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική απόφαση, η ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων ισχύει για όσο διαρκεί το μέτρο της αναστολής λειτουργίας. Κατόπιν, ο εργοδότης, εάν δεν κάνει του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, μπορεί να προβεί σε απολύσεις.

Στο διάστημα που ισχύει η απαγόρευση των απολύσεων, ο εργοδότης δεν μπορεί να προβεί μονομερώς σε αλλαγή των συμβάσεων εργασίας. Αυτό όμως δεν ισχύει, εάν υπάρχει συναίνεση του εργαζομένου.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!