Ζυμαρικά & Ζύμες
Pizza Napoletana (παραδοσιακή συνταγή)
Σε αυτή τη συνταγή σας δείχνουμε πως μπορείτε να φτιάξετε την παραδοσιακή και λαχταριστή pizza Napoletana.
Η pizza Napoletana έχει ως βάση το κλασικό ζυμάρι της πίτσας με επικάλυψη σάλτσα τομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικό.
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Η πίτσα, αυτό το γευστικό θαύμα που διαδόθηκε από τους Ιταλούς μετανάστες, έχει οπαδούς σε όλο τον κόσμο και όχι άδικα. Όλα όμως φέρονται να έχουν ξεκινήσει από την αρχαία Ελλάδα. Όπου οι Έλληνες είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα στρογγυλό λεπτό ψωμί, για να το χρησιμοποιήσουν ως πιάτο. Το ονόμασαν πλακούντος και το έψηναν με διάφορα υλικά επάνω, όπως τομάτες και τυρί.
Το έδεσμα πέρασε με τις αρχαίες Ελληνικές αποικίες στην κάτω Ιταλία και τη Σικελία, όπου το όνομά του εξελίχθηκε με το πέρασμα των αιώνων. Με βάση της ανακαλύψεις, το όνομα «picea» εμφανίζεται στα γραπτά για πρώτη φορά τον 10ο αιώνα, στην Καιέτα της Ιταλίας.
Πλακούς, picea ή pizza όμως, κανείς δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε αυτό το νόστιμο ζυμάρι. Αγκαλιάζει τόσο αρμονικά τα υλικά που… σερβίρει, όπως τη σάλτσα, το τυρί και ό,τι άλλο θέλει να προσθέσει ο καθένας, που όλοι μέχρι και σήμερα το λατρεύουμε!
Οι επιλογές στη ζύμη και τα topings είναι πολλές, ωστόσο εμείς εδώ θα σας παρουσιάσουμε μια συνταγή για την αυθεντική πίτσα Napoletana!
Η γεύση της θα σε ταξιδέψει στα στενά την Νάπολης και θα είναι σαν να έχει βγει κατευθείαν από τον ξυλόφουρνο.
Υλικά (για 2 πίτσες μεσαίου μεγέθους)
Για την ζύμη
- 370 γρ. αλεύρι τύπου 00 για πίτσα
- 1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1/2 κτγ ζάχαρη
- 1/2 κτσ. αλάτι
- 200 γρ. χλιαρό νερό
- 10 γρ ελαιόλαδο
Για την σάλτσα
- 300 γρ τριμμένες ντομάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 30 γρ ελαιόλαδο
- 100 γρ νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πρόσθετα υλικά
- 1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα
- 8 φυλλαράκια βασιλικό
Εκτέλεση
Σε μία μπασίνα, ρίχνουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με το χέρι.
Μπορείτε να χρησιμοποιείστε και το μίξερ, στην χαμηλή ταχύτητα, με το εξάρτημα του γάντζου.
Προσθέτουμε το νερό μέχρι να απορροφηθεί όλο. Ζυμώνουμε για δέκα λεπτά πολύ καλά, διπλώνοντας την ζύμη προς τα μέσα μετά από κάθε ζύμωμα.
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για ένα τέταρτο σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι και το ενσωματώνουμε ζυμώνοντας πολύ καλά για άλλα πέντε λεπτά.
Τώρα το ζυμάρι μας είναι έτοιμο για να ξεκουραστεί. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα για τουλάχιστον 8 ώρες.
Για καλύτερο αποτέλεσμα σας προτείνουμε να μείνει για 24 ώρες. Εάν θέλετε να φτιάξετε πίτσα την επόμενη μέρα, μπορείτε να ζυμώσετε από το βράδυ. Η ωρίμανση μπορεί να γίνει και στο ψυγείο.
Μόλις η ζύμη έχει ωριμάσει αρκετά, την μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε σε 2 ίσια κομμάτια.
Πλάθουμε σε μπάλες και αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλες δυο ώρες.
Η ζύμη θα είναι ελαστική και κολλώδης ελαφρώς.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε την σάλτσα μας.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο αφού το έχουμε ψιλοκόψει. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις πιει τα υγρά της αφαιρούμε το σκεύος από την φωτιά. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε στην σάλτσα και ρίγανη ή θυμάρι.
Αφού περάσουν οι 2 ώρες, αλευρώνουμε (με αλεύρι ή και λεπτό σιμιγδάλι) την επιφάνεια μας. Ανοίγουμε φύλο σε πάχος 1-2 εκ. με τις παλάμες μας και δημιουργούμε ταυτόχρονα έναν μικρό κόθρο περιμετρικά. Φροντίζουμε να μετακινούμε το φύλο αρκετά για να μην κολλήσει.
Για να ψήσουμε την πίτσα μας, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου, με αέρα.
TIP
Τοποθετούμε μέσα ένα ταψί από την ανάποδη μεριά και το αφήνουμε για δέκα λεπτά, να κάψει καλά.
Αυτή η κίνηση θα μας δώσει μια τραγανή βάση και η πίτσα μας θα είναι σαν να έχει ψηθεί σε ξυλόφουρνο.
Μόλις κάψει το ταψί απλώνουμε επάνω την ζύμη, βάζουμε τη σάλτσα και τις φέτες της μοτσαρέλα. Εναλλακτικά, απλώνουμε σε ένα ταψί χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε επάνω την πίτσα μας.
Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη. Μόλις ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε τον βασιλικό και λίγες σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο.
Καλή απόλαυση!