Γλυκά & Παγωτά

Λαμπριάτικα Κουλουράκια με πορτοκάλι

Συντάκτης  | 

κουλουράκια Πάσχα

Αυτά τα κουλουράκια για την Λαμπρή και το Πάσχα είναι πολύ νόστιμα και η συνταγή τους είναι παραδοσιακή.

Τα λαμπριάτικα κουλουράκια τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας την Μεγάλη Τετάρτη ή Πέμπτη και μας επέτρεπαν να τα απολαύσουμε το Μεγάλο Σάββατο, αυστηρά μετά την ανάσταση και την μαγειρίτσα. Είναι τόσο νόστιμα και φτιαγμένα με τόσο απλά υλικά και η γεύση τους μας ακολουθεί από τότε πάντα. Μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε περισσότερα από ένα είδος κουλουράκια για το Πάσχα και αυτή η συνταγή είναι μια που δεν πρέπει να παραλείψουμε!

Από την Χριστίνα Κέμου / xristinacook 

Υλικά

1 κιλό αλεύρι κάθε χρήσης

250 γρ (1 πακέτο) βούτυρο γάλακτος

250 γρ ζάχαρη

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι

1/2 ποτήρι γάλα

2 βανίλιες

5 αυγά

1 πρέζα αλάτι

1 κουταλάκι κοφτό σόδα

1 φακ. (μεγάλο) baking powder

1 κρόκο αυγού (για το άλειμμα των κουλουριών στο τέλος)

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε να χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο mixer (θέλει πολύ καλό χτύπημα ώστε το μείγμα να γίνει σαν κρέμα).
  • Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και ένα ένα τα αυγά (κρόκο και ασπράδι) ανακατεύοντας.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε το υγρό στο μείγμα.

  • Προσθέτουμε και το γάλα με την baking powder και ανακατεύουμε.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά και σταδιακά μέσα στο μίγμα μας το αλεύρι.

* Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά και με προσοχή, ώστε η ζύμη να γίνει μαλακή και να πλάθεται εύκολα. Γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι ή αντίθετα μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουμε και επιπλέον.

  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα.
  • Πριν αρχίσουμε να πλάθουμε προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς σε αντίσταση πάνω-κάτω.
  • Παίρνουμε ένα ταψί και απλώνουμε επάνω αντι-κολλητικό χαρτί ή το λαδώνουμε.
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε στο ταψί με λίγο κενό ενδιάμεσα (ώστε να ψηθούν σωστά).
  • Παίρνουμε τον κρόκο από ένα αυγό και προσθέτουμε μέσα λίγο νερό για να αραιώσει. Το ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί και να δημιουργηθεί ένα ρευστό μίγμα.
  • Αλείφουμε στο πάνω μέρος τα κουλουράκια μας με τον κρόκο (με ένα πινέλο).
  • Ψήνουμε τα κουλουράκια για περίπου 25 με 30 λεπτά. Ανάλογα με το φούρνο ίσως χρειαστεί να χαμηλώσουμε ή να ανεβάσουμε λίγο την θερμοκρασία. Από τη στιγμή που θα τα βάλουμε στον φούρνο πρέπει να υπολογίσουμε να ψηθούν και μέσα.
  • Μόλις πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Καλό Πάσχα και καλή απόλαυση!

 
 
 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!