Ζυμαρικά & Ζύμες

Φοκάτσια (ιταλικό ψωμί)

Συντάκτης  | 

φοκάτσια

Τι θα έλεγες για ένα πεντανόστιμο και ιδιαίτερο ψωμί, την φοκάτσια, με ελιές; Μπορείς να το απολαύσεις μόνο του ή σε σάντουιτς! Αυτό το ψωμί έχει προέλευση από την Ιταλία και έχει την απόλυτη μεσογειακή γεύση!

Η φοκάτσια είναι ένα «πατητό» ψωμί της Ιταλίας, που η βασική του παρασκευή γίνεται από αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά. Παραδοσιακά μπορεί να μαγειρευτεί στο φούρνο αλλά και στη σχάρα.

Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple 

Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις για να έχεις μια αγνή πρώτη ύλη για ένα σάντουιτς;

Τι θα έλεγες αντί για ένα κλασσικό ψωμάκι να έφτιαχνες μέσα σε πολύ λίγο χρόνο μια μυρωδάτη και λαχταριστή φοκάτσια; Μάλιστα, μπορεί να έχει ζυμωθεί με ελαιόλαδο και να είναι γεμιστή με ελιές και πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι;

Είμαστε εδώ για σένα! Θα σου πούμε τον τρόπο που μπορείς να την φτιάξεις!

Υλικά

  • 500 γρ αλεύρι γοχ
  • ½ κτγ αλάτι
  • ½ κτγ ζάχαρη
  • 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • ½ φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 150 ml νερό χλιαρό
  • 10 ελιές
  • Λίγο χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε μια κούπα ή ένα μικρό μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, την ζάχαρη και την μαγιά. Ανακατεύουμε να διαλυθούν όλα τα υλικά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 με 10 λεπτά. Μέχρι να δράσει η μαγιά και να δημιουργηθεί το προζύμι.

Σε μια μπασίνα ή ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το προζύμι. Ανακατεύουμε να δέσουν τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα μας. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμαράκι.

Το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη για μια ώρα, σε ζεστό περιβάλλον, μέχρι να φουσκώσει.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τα χέρια μας -αφού τα έχουμε λαδώσει με ελαιόλαδο- το ζυμάρι. Όχι πολύ λεπτό.
Με τα δάχτυλά μας κάνουμε βαθουλώματα.

Το βάζουμε με προσοχή σε ένα λαδωμένο ταψάκι 15 εκ. και το αφήνουμε σκεπασμένο για άλλη μισή ώρα.

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

Βάζουμε τις κομμένες ελιές στο κέντρο της φοκάτσιας.

Στη συνέχεια, αρχίζουμε να διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα μέχρι να σκεπάσουμε τις ελιές και να τις ενσωματώσουμε στο ψωμί.

Ξαναλαδώνουμε τα χέρια μας και πιέζουμε σε διάφορα σημεία με τα δάχτυλά μας. Το κάνουμε για να ξαναδημιουργηθούν τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα της φοκάτσιας.

Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι.

Αφήνουμε στην άκρη για λίγο ακόμα (10-15 λεπτά) και το βάζουμε στον ζεστό φούρνο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 15 λεπτά.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!