Κρέας
Παραδοσιακή Μαγειρίτσα: Πώς φτιάχνεται
Αυτή η συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι από την Θεσσαλία. Γίνεται όπως όλες οι συνταγές για μαγειρίτσα με εντόσθια αρνιού, λαχανικά και άνηθο.
Η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι το πρώτο φαγητό που περιέχει κρέας μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Το μαγειρεύουμε το Μεγάλο Σάββατο και το απολαμβάνουμε το βράδυ μετά την Ανάσταση.
Από την Χριστίνα Κέμου
Υλικά
- Μια αρνίσια συκωταριά
- Μια θηλιά αρνίσια έντερα
- 1 ή 2 κοιλίτσες (κατά προτίμηση)
- 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
- Μισό κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- Μισό φλιτζάνι ψωμί “ψίχα” (καλύτερα μπαγιάτικο)
- Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
- Αλάτι – πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
- Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά και την αφήνουμε στο πλάι.
- Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα και τα γυρίζουμε μέσα-έξω για να καθαριστούν. Μπορούμε να τα γυρίσουμε με ένα μολύβι (με το πίσω μέρος του) ή με άλλο λεπτό και λείο ξύλο.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά και τις κοιλίτσες.
Τις κοιλίτσες τις καθαρίζουμε ως εξής:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσεις και τις «ζεματάμε» στο βραστό νερό για 2-3 λεπτά μόνο. Έπειτα τις ξύνουμε στο εσωτερικό ανάγλυφο μέρος τους με ένα κουτάλι για να φύγει η άγρια μεμβράνη από μέσα.
- Στη συνέχεια ζεματάμε ελαφρά όλα τα εντόσθια μαζί για 2-3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και αδειάζουμε το νερό.
- Ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα καθαρό νερό, το βάζουμε να ζεσταθεί και βάζουμε πάλι μέσα, όλα μαζί να βράσουν τα εντόσθια. Τα βράζουμε μέχρι να διαπιστώσουμε ότι έχουν μαλακώσει καλά (περίπου για μια ώρα).
- Αφήνουμε τα εντόσθια να κρυώσουν ώστε να μπορέσουμε βγάζοντας τα από το ζωμό που έχει δημιουργηθεί, να τα ψιλοκόψουμε. Μόλις κρυώσουν τα βγάζουμε από το ζωμό και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Κρατάμε τον ζωμό.
- Σε άλλη κατσαρόλα «ζεματάμε» μέσα σε νερό τα χόρτα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το βούτυρο μαζί για να κάψει. Προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού και ανακατεύουμε για αν σοταριστεί. Ρίχνουμε μέσα τα χόρτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί.
- Ρίχνουμε τα κομμένα εντόσθια, τον πελτέ και δύο κούπες μεγάλες από τον ζωμό που έχουμε κρατήσει από πριν (όπου έβρασαν τα εντόσθια).
- Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει μέχρι να σωθεί το ζουμί του και να μείνει μόνο με το λάδι.
- Μόλις μείνει με το λάδι, το ανακατεύουμε 1-2 φορές και το σβήνουμε. Το φαγητό μας είναι έτοιμο…!
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!