Ζυμαρικά & Ζύμες

Σπανακοτυρόπιτα Παραδοσιακή – Χωριάτικη

Συντάκτης  | 

Η σπανακοτυρόπιτα και η χορτόπιτα είναι από τις πιο διαδεδομένες παραδοσιακές πίτες. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας οι πίτες γίνονται διαφορετικά και έχουν τα δικά τους μυστικά. Μικρά τρικ και ιδιαιτερότητες που περνούν από γενιά σε γενιά!

Η σπανακοτυρόπιτα που σας δείχνω αναλυτικά παρακάτω, είναι μια παραδοσιακή Τρικαλινή συνταγή και οι ρίζες της χάνονται πίσω στα χρόνια!

Από την Χριστίνα Κέμου | xristinacook

1. Προετοιμάζουμε την ζύμη για τα φύλα

Υλικά για τα φύλλα

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλάτι

Μισό φλιτζάνι λάδι

2 κουταλιές σούπας ξύδι

Νερό

Η παρασκευή των φύλων

Σε μια λεκάνη βάζουμε τα ¾ αλεύρι και κάνοντας μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί το αλάτι, λίγη ποσότητα -1 έως 2 πρέζες- με το χέρι (γιατί αλλιώς δεν ανοίγουν καλά τα φύλλα ). Ρίχνουμε επίσης το λάδι και το ξύδι.

Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας το μείγμα, μόλις αρχίζει να σφίγγει ζυμώνουμε όλα τα υλικά. Προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο αλεύρι επιπλέον, τόσο ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

Μόλις πάψει να κολλάει η ζύμη στα χέρια και γίνει λεία, τη βγάζουμε από τη λεκάνη και τη ζυμώνουμε λίγο ακόμη σε μια επίπεδη επιφάνεια (τραπέζι ή πάγκο).

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες (κάθε μπαλίτσα είναι και ένα φύλο), ζυμώνοντας τις πάλι  ελαφρώς για λίγο, ώστε να γίνουν στρογγυλές.

** Μια καλή πίτα θέλει τουλάχιστον 10 φύλα!!

Έπειτα βάζουμε τις μπαλίτσες μας πάλι μέσα στη λεκάνη, όπου τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας όσο εμείς ετοιμάζουμε την γέμιση της πίτας.

** Εάν δεν θέλετε να φτιάξετε εσείς τα φύλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα φύλα εμπορίου.

2. Προετοιμάζουμε τη γέμιση

Υλικά για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι*

5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα

2-3 πράσα

1 κρεμμύδι ξερό

Λίγο άνηθο

Αλάτι

Λάδι ( μπόλικο γιατί χρειάζεται και καθώς χτίζουμε τη πίτα ανάμεσα στα φύλα) και λίγο καλαμποκέλαιο.

½ κιλό τυρί φέτα ή λευκό

* Μπορείτε να προσθέσετε ή να επιλέξετε και ανάμικτα χόρτα όπως: ραδίκια, παζιά – λάπατα – τσουκνίδες – φρέσκα κρεμμυδάκια – άνηθο. Ανάλογα με τη εποχή και τη διαθεσιμότητα που υπάρχει στην αγορά.

Για καλό αποτέλεσμα βάζουμε σίγουρα μέσα στην πίτα σπανάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο!

Παρασκευή της γέμισης της πίτας

Πλένουμε πάρα πολύ καλά όλα τα χόρτα (προσέξτε να μην μείνει χώμα) και τα ψιλοκόβουμε. Τα πλένουμε πάλι και τα στραγγίζουμε καλά.

Τα βάζουμε σε μια λεκάνη όπου προσθέτουμε αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να «μαραθούν» και να μειωθεί ο όγκος τους.

Προσθέτουμε στα χόρτα λίγο λάδι και το τυρί, το οποίο πριν έχουμε τρίψει σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε το μείγμα.

3. Φτιάχνουμε τα φύλλα

Το άνοιγμα των φύλλων 

Σε ένα τραπέζι (ή πάγκο) πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια και βάζουμε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης. Ανοίγουμε το κάθε φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη. Έχουμε δίπλα μας αλεύρι με το οποίο πασπαλίζουμε την επιφάνεια αλλά και το πάνω μέρος κάθε φύλλου (ώστε να μην κολλήσει και ο πλάστης στο ζυμάρι). Κάνουμε το φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε ώστε να κρατάει λίγο και να μην σκίζετε.

Μόλις ετοιμάζουμε ένα φύλλο, για να το αφήσουμε στην άκρη πασπαλίζουμε το εσωτερικό του με λίγο αλεύρι (για να ανοίξει ξανά), το διπλώνουμε και το τοποθετούμε στην άκρη.

Κάθε φύλλο μπορούμε με προσοχή να το διπλώσουμε μέχρι και 4 φορές.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει τα φύλλα να μείνουν πολύ ώρα διπλωμένα γιατί θα κολλήσουν.

4. Στήνουμε την πίτα

Η δημιουργία της πίτας 

Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο.

* Το μέρος του φύλλου που προεξέχει μπορούμε να το αφήσουμε και να το γυρίσουμε στο τέλος. Μόλις στρώσουμε όλη την πίτα γυρίζουμε μαζί όλα τα άλλα φύλα για να φτιάξουμε το λεγόμενο “κοθοράκι”. Μπορούμε όμως και να διπλώσουμε κάθε φύλλο επιτόπου, δημιουργώντας ένα διπλό φύλο.

Βάζουμε ένα φύλλο ακόμη (δηλαδή το κάτω μέρος της πίτας θα έχει 2 ή και 3 φύλλα). Ρίχνουμε την  γέμιση των χόρτων και του τυριού.

Τοποθετούμε ξανά ένα φύλλο, ραντίζουμε πάλι με λίγο λάδι και βάζουμε πάλι γέμιση. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να εξαντληθούν η γέμιση και τα φύλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Κρατάμε 2 φύλλα για το επάνω μέρος της πίτας, οπότε εάν πχ έχουμε 10 φύλλα βάζουμε 2 κάτω στο ταψί – κρατάμε 2 για το τέλος επάνω. Φροντίζουμε τα 6 φύλλα για το εσωτερικό να μοιραστούν  ομοιόμορφα μαζί με τη γέμιση.

** Αν έχουμε αφήσει τα επιπλέον φύλα (αυτά που περισσεύουν από το ταψί) για να φτιάξουμε “κοθοράκι”, τα γυρίζουμε όλα μαζί και τα στρίβουμε ελαφρά σαν ρολό προς τα μέσα. Τέλος τα ραντίζουμε με λίγο λάδι για να μη στεγνώσει το σημείο αυτό καθώς εκεί δεν υπάρχει γέμιση.

Στρώνουμε και τα τελευταία μας φύλλα και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Τη ραντίζουμε με καλαμποκέλαιο, ώστε το φύλλο να γίνει τραγανό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για μια ώρα περίπου. Παρακολουθούμε την πίτα μας και όταν δούμε ότι ψήθηκε και πήρε το χρώμα που θέλουμε, τη βγάζουμε από το φούρνο.

Καλή επιτυχία!

 
 
 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!