Λαχανικά & Όσπρια

Γεμιστά λαδερά, με τομάτες και πιπεριές

Συντάκτης  | 

Τα γεμιστά είναι από το πιο αγαπημένο φαγητό των περισσοτέρων. Πολλοί το κάνουν με διάφορους τρόπους.

Τα γεμιστά μπορούν να γίνουν λαδερά ή με κιμά. Πολλές νοικοκυρές προσθέτουν και πατάτες ή ολόκληρα κρεμμύδια. Παρακάτω σας δείχνω πως θα κάνετε τα παραδοσιακά λαδερά γεμιστά!

Από την Χριστίνα Κέμου | xristinacook

Υλικά

  • 4 Ντομάτες  ώριμες  (κόκκινες)
  • 4 Πιπεριές  στρογγυλές  για  γέμισμα
  • 2 Πιπεριές  Φλωρίνης  (μεγάλες )

Υλικά  για  τη  γέμιση

  • 2 φλιτζάνια του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά  σούπας  πελτέ  ντομάτας
  • 2  κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 3 καρότα  και  1  κολοκύθι. Ψιλοκομμένα ή τριμμένα  στον  τρίφτη. Μπορείτε να τα κόψετε και στο  multi, αλλά προσέξτε μην τα πολτοποιήσετε.
  • 3  κούπες  τσαγιού Ρύζι  Καρολίνα
  • Αλάτι  – πιπέρι
  • 9 κούπες νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα λαχανικά (ντομάτες  και πιπεριές).  Κόβουμε  (δημιουργώντας καπάκι) το  πάνω  μέρος  της  ντομάτας  από  τη  μεριά του κοτσανιού. Χωρίς να  αποκολληθεί  εντελώς το «καπάκι» από  τη  ντομάτα. Αδειάζουμε με ένα  κουταλάκι  το  εσωτερικό  της  ντομάτας αφήνοντας τα τοιχώματα, ώστε  να  γίνει  χώρος  για  τη  γέμιση.

** Το  εσωτερικό από τις ντομάτες το κρατάμε, το  πολτοποιούμε στο  multi και το προσθέτουμε στο φαγητό.

Το  ίδιο  κάνουμε  και  με  τις  πιπεριές, αδειάζοντας  σιγά  σιγά  ώστε  να  φύγουν  τα  σποράκια  και  το  εσωτερικό  τους. Τις πιπεριές Φλωρίνης τις  χαράσσουμε  κατά  μήκος  και  τις  αδειάζουμε, με  προσοχή  ώστε  να  μπει  κι  εκεί γέμιση.

Για την γέμιση 

Πλένουμε  το  ρύζι  και  το  αφήνουμε  να  στραγγίσει  σε  ένα  τρυπητό.

Σε  ένα βαθύ αντι-κολλητικό  τηγάνι,  προσθέτουμε  ένα  φλιτζάνι  του  καφέ  λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το  κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το  καρότο με το  κολοκύθι τριμμένα. Τα  αφήνουμε  λίγο  να  τσιγαριστούν  ανακατεύοντάς.

Προσθέτουμε  το  πλυμένο  ρύζι και τον  πελτέ  ντομάτας και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το  εσωτερικό  της  ντομάτας  που  το  έχουμε πολτοποιήσει στο  multi.

Έπειτα ρίχνουμε μια  κούπα  νερό, τον  ψιλο-κομμένο  μαϊντανό και αλάτι- πιπέρι.

Αφήνουμε την γέμιση να  πάρει  μια  βράση  (περίπου  πέντε  λεπτά). Προσέχουμε να  μην  κολλήσει  το  ρύζι και ανακατεύουμε  όταν  χρειάζεται.

Το τραβάμε από την φωτιά και το αφήνουμε να  κρυώσει  λίγο,  ώστε  να  μπορούμε να  γεμίσουμε  τα  λαχανικά  μας.

Για το στήσιμο

Παίρνουμε ένα  κουτάλι και αρχίζουμε να γεμίζουμε  τα  λαχανικά. Δεν τα γεμίζουμε μέχρι  πάνω.

Τα  γεμίζουμε  περίπου  μέχρι  τη  μέση  γιατί  η  γέμιση  θα  φουσκώσει καθώς περιέχει  ρύζι. Προσέχουμε  ώστε  η  γέμιση  να  μην  είναι  πολύ  σφιχτή και καθώς γεμίζουν εύκολα προσέχουμε  λίγο  περισσότερο  τις  Φλωρίνης. Αν  πάλι  δυσκολευόμαστε  έτσι  όπως  έχουμε  κόψει  τις  Φλωρίνης (κατά  μήκος)  μπορούμε  και  σ’  αυτές  να  αφαιρέσουμε  το  καπάκι (όπως  κάναμε  και  με τα υπόλοιπα ). Τις  γεμίζουμε  με  τον  ίδιο  τρόπο  κι  αυτές όπως  τις  ντομάτες  και  τις  στρόγγυλες  πιπεριές.

Τοποθετούμε  κάθε  λαχανικό  που  γεμίζουμε  στο  ταψί  μας χωρίς  να  τα  στριμώχνουμε  μεταξύ  τους.

Αν  περισσέψει  γέμιση,  μπορείτε  να  την ρίξετε στο  ταψί ενδιάμεσα από τα γεμιστά λαχανικά.  Επίσης,  εάν  θέλουμε,  μπορούμε  ανάμεσα  στα  γεμιστά  να  προσθέσουμε  και  πατάτες  κομμένες  σε  μεγάλα  κομμάτια.

Ρίχνουμε ακόμη μια κούπα νερό  στο  ταψί  μας.

Ρίχνουμε  ελαιόλαδο  σιγα σιγά  από πάνω, από  λίγο  σε  όλα  τα  γεμιστά  (είναι  ένα  φαγητό  που  θέλει  αρκετό  λάδι). Πασπαλίζουμε επίσης επιπλέον και με λίγο  αλάτι  σε  όλα  τα  γεμιστά  εξωτερικά.

Σκεπάζουμε  το  ταψί  με  αλουμινόχαρτο και  το  βάζουμε  σε  προθερμασμένο  φούρνο, στους 220 βαθμούς, στην μεσαία θέση, για  περίπου  μια  ώρα.

Παρακολουθούμε  το  ψήσιμο  για  είκοσι  λεπτά  περίπου,  στο  τέλος αφαιρούμε  το  αλουμινόχαρτο  ώστε  το  φαγητό  μας  να  πάρει  το  χρώμα  που  πρέπει.

* Δοκιμάζουμε στα είκοσι λεπτά εάν έβρασε το ρύζι. Ανάλογα με τον φούρνο ίσως χρειαστεί περισσότερο. Εάν δείτε πως το ρύζι δεν έχει βράσει όπως το θέλετε και το νερό έχει στερέψει προσθέστε περιμετρικά ακόμη ½ κούπα νερό.

Καλή επιτυχία και καλή  σας  όρεξη !!!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!