Σαλάτες & Ορεκτικά
Ντολμαδάκια Γιαλατζί
Αυτή η συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα, είναι ένα πάρα πολύ νόστιμο φαγητό. Πολλοί λένε πως είναι δύσκολο αλλά εμείς δεν συμφωνούμε. Λίγο χρονοβόρο ίσως αλλά δύσκολο; Δείτε την συνταγή μας!
Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί μπορούμε να τα κάνουμε νηστίσιμα ή και με κιμά και αυγολέμονο. Είναι ένα φαγητό που μπορούμε να το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο. Όπως και να το γευτείτε θα σας ανταμείψει σίγουρα για τον κόπο που κάνατε!
Από την Χριστίνα Κέμου / xristinacook
Υλικά
50-60 αμπελόφυλλα
2 μεγάλα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κούπες ρύζι Καρολίνα
½ φλιτζάνι του καφέ, μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
½ φλιτζάνι του καφέ άνηθο (ψιλοκομμένο)
Λίγο δυόσμος (ψιλοκομμένος)
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
Νερό
2 λεμόνια (τον χυμό)
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα «ζεματάμε» (δηλαδή μόλις βράσει το νερό που τα έχουμε, τα βγάζουμε από τη φωτιά). Τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμυδάκι (δηλαδή μόλις κάψει λίγο το λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα).
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, μισό ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, άνηθο, το δυόσμο και το μισό χυμό λεμονιού.
- Βράζουμε τη γέμιση μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνει με το λάδι της. Τη βγάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει.
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε στον πάτο της μερικά κληματόφυλλα από τα ζεματισμένα και στη συνέχεια τυλίγουμε τα ντολαμαδάκια.
- Παίρνουμε ένα ένα τα κληματόφυλλα (η πίσω μεριά του φύλου πρέπει να είναι από τη μεριά που θα μπει η γέμιση) και με ένα κουταλάκι τοποθετούμε λίγη γέμιση στο κέντρο του φύλλου. Τυλίγουμε το φύλο σε ρολό κλείνοντάς το δεξιά και αριστερά, ώστε να προφυλαχθεί η γέμιση. Τα βάζουμε ένα-ένα στην κατσαρόλα, λίγο σφιχτά μεταξύ τους.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε και ανακατεύουμε, 2 ποτήρια νερό, λίγο αλάτι, τον υπόλοιπο χυμό λεμόνι και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με αυτό τα ντολμαδάκια και τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα από πάνω τους για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο. Αν με το παραπάνω υλικό δεν σκεπαστεί το φαγητό μας, τότε ρίχνουμε λίγο ακόμη νερό στην κατσαρόλα. Ίσα-ίσα να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.
- Βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του. Δεν θέλει πολύ βράσιμο και παρακολουθούμε ώστε να το βγάλουμε από τη φωτιά έγκαιρα.
Σημείωση
Αν θέλουμε να προσθέσουμε αυγολέμονο στο φαγητό μας.
Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο, αφαιρούμε λίγο (μια κούπα) ζωμό.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη (με τη σειρά) 3 κρόκους αυγών, το χυμό από ½ λεμόνι και 2 κουταλιές σούπας corn flour. Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας και τον ζωμό που βγάλαμε από τα ντολμαδάκια. Προσθέτουμε και 3-4 κουταλιές γάλα εβαπορέ, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Προσοχή
Ο ζωμός πρέπει να είναι ζεστός αλλά όχι καυτός, για να μην «κόψει το αυγολέμονο».
Χτυπάμε καλά το μείγμα και μόλις είναι έτοιμο περιχύνουμε τα ντολμαδάκια μας.
Καλή απόλαυση!