Ζυμαρικά & Ζύμες
Μπατζίνα με Κεφίρ (ή Ξυνόγαλα)
Η μπατζίνα είναι μια πάρα πολύ εύκολη πίτα της Θεσσαλίας που γίνετε μόνο με χυλό και τη λατρεύουν όλοι! Είναι μια πίτα που γίνεται χωρίς τα… φασαριόζικα φύλλα.
Η παρακάτω συνταγή, για αυτή τη μπατζίνα, δεν είναι η απόλυτα παραδοσιακή. Είναι μια πιο μοντέρνα και εναλλακτική εκδοχή, που όμως και αυτή, όπως και η κλασική, γίνετε πάρα πολύ εύκολα!
Από την Χριστίνα Κέμου / xristinacook
Υλικά
2 κούπες κεφίρ ή ξυνόγαλα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα νερό
2 αυγά
Αλάτι – πιπέρι
1 Baking Powder
200 γρ Κασέρι (τριμμένο)
400 γρ (περ.) Τυρί φέτα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Χτυπάμε το ξυνόγαλα (ή το κεφίρ) με τη μισή φέτα, στο multi ώστε το μείγμα μας να γίνει χυλός.
Βάζουμε το μείγμα αυτό σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε στη συνέχεια στο μπολ τα αυγά και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ώστε να ενσωματωθούν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας σταδιακά την baking powder, το τριμμένο κασέρι, αλάτι-πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύοντας πάντα, προσθέτουμε τη μια κούπα με το νερό και έπειτα το αλεύρι. Τόσο, ώστε το μείγμα μας να σφίξει αλλά να παραμένει ένας παχύρρευστος χυλός.
Σε ένα μέτριο ταψί (τετράγωνο ή στρογγυλό), στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας. Το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε από πάνω τη υπόλοιπη φέτα που μας έχει μείνει, αφού την έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια. Μπορούμε και απλά να την τρίψουμε. Ραντίζουμε επιπλέον από πάνω και με λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς, επάνω και κάτω αντίσταση, στην μεσαία θέση. Ψήνουμε για περίπου μια ώρα (ανάλογα με το φούρνο). Θέλουμε η μπατζίνα μας να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα ή αυτό που θέλουμε).
Καλή σας όρεξη !!!