Κρέας

Μοσχαράκι με μελιτζάνες στο φούρνο

Συντάκτης  | 

 

Το μοσχαράκι με μελιτζάνες είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και πεντανόστιμο παραδοσιακό φαγητό. Εάν σας αρέσουν οι μελιτζάνες είναι ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!

Το μοσχαράκι με μελιτζάνες στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό λαδερό φαγητό με έντονη και πολύ ιδιαίτερη γεύση. Μπορούμε επίσης να το κάνουμε με την ίδια συνταγή και στην κατσαρόλα!

Από την Χριστίνα Κέμου | xristinacook 

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαράκι χωρίς κόκαλο (κομμένο σε μικρές μερίδες)
  • 5 μελιτζάνες μεγάλες (στρογγυλές, τσακώνικες)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ
  • 3-4 ντομάτες ώριμες και ζουμερές (τριμμένες στον τρίφτη ή το multi)
  • 2 κούπες τσαγιού ελαιόλαδο (για το φαγητό και το τηγάνισμα)
  • ½ κουταλιά ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη κανέλα
  • Φέτα (τριμμένη σε μικρά κομμάτια)
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλα κομμάτια σε σχήμα κύβου τις αλατίζουμε (2-3 κουταλάκια αλάτι) και τις αφήνουμε με το αλάτι περίπου για μισή ώρα  ώστε να ξεπικρίσουν.
  • Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το μοσχαράκι: Αρχικά το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Έπειτα, σε μια κατσαρόλα (ή στη χύτρα ταχύτητος) βάζουμε το μισό λάδι (1 κούπα) να κάψει. Αφού κάψει το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για λίγο μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε στην συνέχεια τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Όσο προσθέτουμε τα υλικά ανακατεύουμε συνέχεια.
  • Αφού πάρει βράση η σάλτσα της ντομάτας, προσθέτουμε το νερό. Ρίχνουμε τόσο, ώστε να σκεπαστεί καλά το κρέας και να φτάσει το υγρό για να βράσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Παρακολουθούμε τον βρασμό και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό. Χρειάζεται σίγουρα μια ώρα, ίσως και παραπάνω, σε απλή κατσαρόλα. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να καταλάβουμε ότι είναι σχεδόν έτοιμο.
  • Όσο βράζει το κρέας  ξεπλένουμε τις μελιτζάνες από το αλάτι και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά από το νερό.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι (1 κούπα) και αφού κάψει ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε ελαφρά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες τόσο, ώστε να πάρουν χρώμα και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές τους. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί (χαρτί κουζίνας). Οι μελιτζάνες πρέπει να στραγγίσουν από το περιττό λάδι και να μην έχουν υπερβολικό.
  • Σε ένα ταψί ή σε μια γάστρα βάζουμε τις μελιτζάνες και προσθέτουμε από επάνω προσεκτικά το μοσχαράκι και τη σάλτσα που έχει.
Tip
Μπορούμε να προσθέσουμε τις μελιτζάνες και στην κατσαρόλα και να τελειώσουμε το φαγητό μας  εκεί αντί να χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο για το τέλος.
  • Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο για περίπου μισή ώρα(ανάλογα με τον φούρνο εάν χρειαστεί και παραπάνω. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να μείνει με το λάδι του και μια πηχτή σάλτσα. Τότε είναι έτοιμο και μπορούμε να το σερβίρουμε!
  • Αφού σβήσουμε το φούρνο, μπορούμε να προσθέσουμε και φέτα (κομμένη σε μικρά κομματάκια ή τριμμένη). Πασπαλίζουμε επίσης με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Η φέτα θα λιώσει και έτσι δίνει μια ακόμη πιο ωραία γεύση και εικόνα στο φαγητό μας. Ο μαϊντανός προσθέτει εκτός από την «τόσο όσο» γεύση του και μια επιπλέον λαχταριστή εικόνα!

Καλή σας όρεξη!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!