Ζυμαρικά & Ζύμες

Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ

Συντάκτης  | 

Τα λαζάνια με κιμά είναι μια πολύ αγαπημένη συνταγή, ένα αγαπημένο φαγητό για τους περισσότερους.

Τα λαζάνια με κιμά τα λατρεύουν όλοι και κυρίως τα παιδιά!

Από την Χριστίνα Κέμου | xristinacook

Υλικά

Για τη σάλτσα κιμά (για ένα μικρό στρογγυλό ταψί)

  • 1 πακέτο λαζάνια (μισό κιλό)
  • Μισό κιλό κιμά (ή και παραπάνω)
  • Μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 4 τριμμένες ντομάτες ώριμες ή τριμμένη ντομάτα σε συσκευασία (1 κουτί)
  • Μισό ματσάκι  μαϊντανό
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο (150 γραμμάρια) ή παρμεζάνα

Για τη μπεσαμέλ (για ένα μικρό στρογγυλό ταψί)

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 6 κουταλιές σούπας corn flour  ή αλεύρι
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο (150 γραμμάρια) ή παρμεζάνα

Λαζάνια: Κλασική ιταλική συνταγή 


Εκτέλεση

Για τη σάλτσα με κιμά

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο. Αφού κάψει λίγο προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για ακόμη 4-5 λεπτά. Μέχρι ο κιμάς να αρχίσει να παίρνει χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ τομάτας, τσιγαρίζοντάς τα όλα μαζί λίγο ακόμη, ώστε ο πελτές να δώσει γεύση στο μείγμα. Ο πελτές και να κολλήσει ελαφρά στην κατσαρόλα δεν πρέπει να ανησυχήσουμε. Με το ανακάτεμα που θα κάνουμε θα δώσει γεύση στο φαγητό μας.

Κατόπιν βάζουμε και την τριμμένη ντομάτα ανακατεύοντας. Βάζουμε λίγο νεράκι (1 ποτήρι μεγάλο), τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά. Η σάλτσα αυτή δεν πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι. Καλό είναι να είναι λίγο πιο αραιή όταν σταματήσουμε τον βρασμό της, όποτε αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.

Για τη μπεσαμέλ (μια διαφορετική μπεσαμέλ)

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.

Σε ένα μπολ, βάζουμε το υπόλοιπο μισό λίτρο γάλα και εκεί προσθέτουμε το corn flour ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με το γάλα που ζεσταίνετε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.

Μόλις δέσει η μπεσαμέλ την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας. Επίσης, βάζουμε το τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας πάντα, ώστε το υλικό να πάει παντού.

Στήσιμο του φαγητού στο ταψί

Σε ένα ταψί ή πυρίμαχο γυάλινο σκεύος, βάζουμε λίγο λάδι με ένα πινελάκι στο κάτω μέρος. Στη συνέχεια απλώνουμε κάτω-κάτω μια στρώση μπεσαμέλ, φροντίζοντας ώστε το υλικό να πάει παντού.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα υλικά μέσα στο ταψί  ως εξής:

Μία στρώση φύλλα λαζάνια, μια στρώση σάλτσα κιμά, μια στρώση λαζάνια. Έπειτα, μια στρώση μπεσαμέλ, σάλτσα κιμά και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά μας.

Εννοείται, ότι η τελευταία στρώση πάνω-πάνω θα πρέπει να είναι μπεσαμέλ, πασπαλισμένη με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι για να ροδίσει.

Ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, περίπου για  μισή ώρα (ανάλογα με τον φούρνο μας). Παρακολουθούμε το φαγητό ώστε μόλις βράσουν τα λαζάνια και ροδίσει να το βγάλουμε από το φούρνο.

Tip

Είναι πολύ πιθανό (ανάλογα με τον φούρνο), το πάνω μέρος να έχει ροδίσει, αλλά τα φύλλα από τα λαζάνια να κρατούν ακόμη και είναι λίγο σκληρά. Σε αυτή την περίπτωση σκεπάστε το πάνω μέρος του φαγητού με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ψηθεί καλά.

Τέλος το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Καλή σας όρεξη!!!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!