Διάφορα

Κολοκυθο-ανθοί γεμιστοί με ρύζι

Συντάκτης  | 

Ανθοί από κολοκύθι γεμιστοί με ρύζι, με ψιλοκομμένο άνηθο και φέτες λεμόνι, σε λευκό πιάτο

Το καλοκαίρι είναι η μοναδική εποχή που μπορούν να φτιαχτούν κολοκυθο-ανθοί γεμιστοί. Ένα πολύ ιδιαίτερο και πεντανόστιμο φαγητό που προέρχεται από πολύ παλιά. Γιατί μπορούμε να το φτιάξουμε μόνο καλοκαίρι; Μα επειδή τα φρέσκα άνθη κολοκύθας θα τα βρούμε μόνο τότε!

Οι γεμιστοί κολοκυθο-ανθοί είναι από τα φαγητά που πολλοί μπορεί να πουν… «μα, τρώγονται;». Βέβαια και τρώγονται!

Από την Χριστίνα Κέμου | xristinacook

Είναι πεντανόστιμοι και έχουν μια «εξωτική» και ιδιαίτερη γεύση. Γίνονται επίσης πολύ εύκολα, είναι λαδερό φαγητό που φτιάχνετε στο τηγάνι, την κατσαρόλα ή φούρνο (για ακόμη πιο εύκολα).

Υλικά

  • 20-25 φρέσκους κολοκυθο-ανθούς (θα βρείτε στην λαϊκή αγορά)
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη ή 1 κουταλιά της σούπας πελτέ κονσέρβα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Νερό για το βράσιμο

Εκτέλεση

1) Πλένουμε τους κολοκυθοανθούς με προσοχή για να μην διαλυθούν, καθώς είναι λουλούδια και είναι τρυφεροί.

Εάν έχετε κήπο ή ζείτε σε μέρος που μπορείτε να τους μαζέψετε μόνοι σας, πρέπει να τους μαζέψετε το πρωί. Πρέπει να είναι ανοιχτοί για να τους γεμίσετε, εάν κλείσουν δεν γεμίζουν.

Εάν πάλι δεν τους γεμίσετε την ίδια μέρα και πρέπει να τους φτιάξετε την επόμενη, όταν τους μαζέψετε πρέπει να τους  τοποθετήσετε τον ένα μέσα στον άλλο. Έτσι θα παραμείνουν ανοιχτοί. Τους βάζετε σε ένα πλαστικό δοχείο κλεισμένους αεροστεγώς ή σε μια σακούλα τροφίμων και τους τοποθετείτε στο ψυγείο. Έτσι μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε και μια ή δύο μέρες μετά την συγκομιδή.

2) Αφαιρούμε από το κέντρο των ανθών τον κίτρινο στημόνα -που υπάρχει εσωτερικά.

3) Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.

4) Προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας, την ντομάτα (ή τον πελτέ), αλάτι, πιπέρι, άνηθο ψιλοκομμένο και μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό. Ψιλοκόβουμε και ρίχνουμε μέσα στο μίγμα και μερικούς ανθούς.

5) Αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 3-4 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το νερό και να μείνει με το λάδι. Βγάζουμε το υλικό από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

6) Αφού κρυώσει το μίγμα, αρχίζουμε να γεμίζουμε τους ανθούς μας. Γεμίζουμε κάθε ανθό, λίγο περισσότερο από το μισό και γυρίζουμε τις άκρες του ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

7) Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι, τοποθετούμε τους ανθούς. Με τέτοιον τρόπο, ώστε το τελείωμα του ενός να είναι αρχή του επόμενου. Έτσι θα προστατεύσουμε τη γέμιση και με το βράσιμο δεν θα ανοίξουν και δεν θα διαλυθούν.

8) Αφού γεμίσει η κάτω σειρά του σκεύους, τοποθετούμε ανθούς σε νέα σειρά και από πάνω.

Αν μας μείνει γέμιση, τη ρίχνουμε ανάμεσα στους ανθούς.

9) Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλατάκι και πιπεράκι ακόμη. Ρίχνουμε και τόσο νερό, ώστε να σκεπαστούν μέχρι τη μέση, περίπου, οι ανθοί. Υπολογίζουμε τόσο ώστε να γίνει ο βρασμός, αλλά να μην υπερβάλουμε στο νερό. Ρίχνουμε περίπου 2,5 κούπες του τσαγιού (500 ml).

10) Τοποθετούμε πάνω από τους ανθούς ένα πιάτο ανάποδα, για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο. Βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά (περίπου στο μέσο του διακόπτη). Βράζουμε μέχρι το φαγητό  να μείνει μόνο με το λάδι του.

Tip 1

Μπορούμε να ψήσουμε το φαγητο στο φούρνο. Σε γάστρα ή ένα ταψάκι που το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην στεγνώσουν.

Tip 2

Μπορούμε να κάνουμε τους κολοκυθο-ανθούς και με κιμά. Σε αυτή την περίπτωση, σοτάρουμε τον κιμά στην αρχή μαζί με το κρεμμύδι και προσθέτουμε και λίγο μαϊντανό και δυόσμο (προαιρετικά). Ακολουθούμε την υπόλοιπη διαδικασία όπως αναγράφεται.

Καλή σας όρεξη!

Φρέσκος ανθός από κολοκύθι και ανθοί από κολοκύθι γεμιστοί με ρύζι, με ψιλοκομμένο άνηθο και δυόσμο, σε μαύρο πιάτο

 

 
 
 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!