Λαχανικά & Όσπρια
Mercimek Corbası: Μια βελουτέ σούπα από κόκκινες φακές
Η Mercimek Corbası είναι μια νόστιμη και πολύ εύκολη στην προετοιμασία της βελουτέ σούπα. Είναι μια συνταγή από την Τουρκία και μεταφράζεται βέβαια ως… «σούπα φακής»!
Η Mercimek Corbası είναι ένα βασικό πιάτο της τουρκικής κουζίνας, που αγαπήθηκε για την απλότητά της, τις θρεπτικές της ιδιότητες και την ωραία της γεύση.
Τα βασικά υλικά που χρειάζονται για την παραδοσιακή συνταγή είναι μόνο κόκκινες φακές, ζωμός κρέατος, κρεμμύδια, βούτυρο και μπούκουβο. Σε αυτή την σούπα οι κόκκινες φακές μαγειρεύονται γρήγορα και έπειτα αλέθονται μέχρι να αποκτήσουν μια λεία και κρεμώδη υφή.
Η συνταγή απαιτεί μόνο κόκκινες φακές, κρεμμύδια, βούτυρο ή λάδι, ζωμό κρέατος, μπούκουβο ή νιφάδες τσίλι ή άλλης κόκκινης πιπεριάς, αλάτι και πιπέρι. Παρόλα αυτά, συχνά προστίθενται σε αυτή και καρότο, πατάτα, πελτές ντομάτας και μπαχαρικά όπως κύμινο και δυόσμος.
Υλικά
(Για 6 μερίδες)
300 γρ. φακές κόκκινες
70 γρ. βούτυρο (περίπου 6 κουταλιές της σούπας) ή ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο (κομμένο σε ½ ροδέλες)
1,5 λίτρα ζωμό κρέατος (περ. 6 ½ φλιτζάνια)
1 κουταλάκι του γλυκού μπούκουβο ή κόκκινη πιπεριά (ψιλοκομμένη) ή πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο
Πιπέρι κόκκινο
Κύμινο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ξεπλένετε καλά και στραγγίζετε τις φακές.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε περίπου 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και το αφήνετε να ζεσταθεί ελαφρά. Ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Μόλις ροδίσουν τα κρεμμύδια προσθέστε τις φακές και σοτάρετε και αυτές (ανακατεύοντας για περίπου 1 λεπτό).
Στη συνέχεια προσθέτετε το ζωμό κρέατος και αλάτοπίπερο (όσο θέλετε, μέχρι να γίνει όσο αλμυρό επιθυμείτε).
Αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βράσουν και να μαλακώσουν οι φακές.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιείστε τις φακές με ένα μπλέντερ χειρός ή στο μούλτι.
Πάρτε ένα μικρό τηγάνι και βάλτε μέσα 40 γραμμάρια περ. 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο. Ρίξτε τις νιφάδες από το μπούκουβο και σοτάρετε. Αποσύρετε το τηγανάκι από τη φωτιά.
Βάλτε σε μπολ ή βαθιά πιάτα την σούπα και περιχύστε κάθε μερίδα με το βούτυρο και το μπούκουβο. Σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί και μια φέτα λεμόνι.
Η Mercimek Corbası σερβίρεται συνήθως ζεστή ως ορεκτικό(σε πιο πηχτή μορφή), ως πρόγευμα ή ως κυρίως πιάτο σε μορφή ρευστής σούπας.
Μπορεί τους καλοκαιρινούς μήνες να σερβιριστεί και κρύα.
Συνοδεύεται πάντα με μια φέτα λεμόνι και φρυγανισμένο ψωμί ή πίτα.
Μια συνταγή από το Taste Atlas