Κρέας

Ιτς πιλάφ: Μια ιδιαίτερη πολίτικη συνταγή

Συντάκτης  | 

Το “Ιτς πιλάφ” είναι μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή βγαλμένη από τα… “σεντούκια” της πολίτικης κουζίνας!

Το “Ιτς πιλάφ” είναι μια εύκολη και πεντανόστιμη Πολίτικη συνταγή. Σερβίρεται κυρίως σαν εορταστικό πιλάφι, αλλά μπορείτε να το κάνετε και μια Κυριακή. Έχει περίοπτη θέση στην Πολίτικη κουζίνα!

Το Ιτς πιλάφ είναι ένας “πλούτος” αρωμάτων, γεύσεων και υλικών!

Υλικά

  • 4 φλ. ρύζι
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 κ.σ. σταφίδες
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. συκωτάκια αρνίσια (ή πουλερικών)
  • 4 κ.σ. κουκουνάρια
  • Κάστανα βρασμένα, ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα (ποσότητα κατά βούληση)
  • 1 κούπα κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • αλάτι
  • 2 φλ. ζωμό κρέατος
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2-3 κ.σ. άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγη κανέλα
  • Ρόδι (προαιρετικό)

Εκτέλεση  

Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε μισή κούπα κόκκινο κρασί αποβραδίς.

  1. Ξεπλένουμε το ρύζι.
  2. Το βάζουμε σε κατσαρόλα, σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να «σταθεί» για μισή ώρα.
  3. Το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.
  4. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, βάζουμε τις σταφίδες στραγγισμένες, (κρατώντας το κρασί)
  5. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κουκουνάρια, τα κάστανα και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε γρήγορα (για να μη μας μαυρίσει το κουκουνάρι)
  6. Προσθέτουμε τα συκωτάκια και το ρύζι και ανακατεύουμε μαζί για 3-4 λεπτά.
  7. Τα σβήνουμε με την υπόλοιπη μισή κούπα κρασί.
  8. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε για λίγο να βράσουν.
  9. Προσθέτουμε το πιπέρι, το ζωμό κρέατος το αλάτι,το πασπαλίζουμε με ελάχιστη κανέλα και τη ζάχαρη.
  10. Όταν πάρει βράση, σκεπάζουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό (αν το μάτι είναι έως το 3 το βάζουμε στο 1.5, αν είναι έως το 9 τότε στο 4.5) και αφήνουμε να γίνει για 15 λεπτά.
  11. Μετά τα 15 λεπτά απομακρύνουμε από τη φωτιά, ανοίγουμε το καπάκι ακουμπάμε μια πετσέτα, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε πάλι για 10 περίπου λεπτά να απορροφηθούν οι ατμοί.
  12. Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  13. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο ή τον μαϊντανό.
  14. Προαιρετικά, για πιο εορταστική όψη απλώνουμε επάνω και περιμετρικά ρόδι.

Σερβίρουμε το ρύζι σκέτο ή σαν συνοδευτικό με κάποιο άλλο βασικό φαγητό της επιλογής μας.

Καλή επιτυχία!

Μια συνταγή που από το constantinoupoli team 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!