Λαχανικά & Όσπρια

Φαλάφελ φούρνου με αραβική πίτα 

Συντάκτης  | 

Αυτή η εκδοχή για φαλάφελ είναι διαφορετική από την κλασσική. Η γεύση τους είναι ίδια, αλλά τα έχουμε κάνει πιο «φιλικά» για όλη την οικογένεια και πιο εύπεπτα.

Τα φαλάφελ ή κοινώς ρεβυθόκεφτέδες, είναι μικρές μπαλίτσες φτιαγμένες από ρεβυθάλευρο, κουκιά ή ενίοτε και τα δυο!

Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple

Τα παραδοσιακά φαλάφελ είναι ένα κλασσικό ανατολίτικο πιάτο που πιθανολογείτε ότι δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο. Σερβίρετε στη θέση του κρέατος και γι’ αυτό είναι και πολύ δημοφιλή γεύμα στην χορτοφαγική διατροφή.

Καταναλώνονται μόνα τους ως σνακ, ως μεζέδες σε ποικιλίες ορεκτικών αλλά και σε wrap ως ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα. Μετά το 2000 τα φαλάφελ μέσα σε αραβική πίτα έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα του street food, με πολύ μεγάλη πέραση παγκόσμια!

Η εκδοχή μας εδώ, διαφέρει ελαφρώς από την κλασσική εκτέλεση. Κάνοντας τα φαλάφελ λίγο πιο φιλικά σε όλη την οικογένεια και σαφώς πιο εύπεπτα.

Η κύρια διαφορά της συνταγής μας είναι ότι εμείς βράζουμε πρώτα ελαφρώς το ρεβύθι, για να είναι πιο εύπλαστο.

Υλικά

  • 500 γρ ρεβίθια
  • ½ κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200 γρ τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κτγ ρίγανη
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την σύνθεση

  • Αραβικές πίτες
  • 1 μαρούλι iceberg (ψιλοκομμένο)
  • 1 ντομάτα (κομμένη σε φέτες)
  • Πιπεριά πράσινη καυτερή (προαιρετικά)
  • 2 Κτσ ταχίνι
  • 2 Κτγ νερό
  • ½ λεμόνι (τον χυμό του)

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει αλατισμένο, ρίχνουμε τα ρεβύθια.

Τα ρεβίθια θα πρέπει να μείνουν 6-8 ώρες μουλιασμένα πριν τα βάλουμε στην κατσαρόλα για να βράσουν.

 

Αφήνουμε τα ρεβύθια να βράσουν σκεπασμένα για τριάντα έως σαράντα λεπτά.

Σουρώνουμε τα ρεβύθια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Στον πολυκόφτη βάζουμε τα ρεβίθια με το κρεμμύδι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν τρίμμα.

Μεταφέρουμε το υλικό σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε ένα-ένα όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την φρυγανιά.

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά ζυμώνοντας ελαφρά.

Παίρνουμε λίγο λίγο το υλικό και σχηματίζουμε μπαλάκια με τα χέρια μας.

Περνάμε τα μπαλάκια από την φρυγανιά, για να πετύχουμε μια τραγανή κρούστα.

Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω τους ρεβιθοκεφτέδες μας.

Αφήστε απόσταση μεταξύ τους για να ψηθούν καλά.

 

Προαιρετικά μπορούμε να τα λαδώσουμε ελαφρά από την πάνω μεριά με ένα πινέλο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα εξωτερικά.

Σε αυτό το σημείο τα φαλάφελ μας μπορούν να καταναλωθούν έτσι, σε σάντουιτς ή σε αραβικές πίτες.

 

Για την εκδοχή της αραβικής πίτας…

Φτιάχνουμε μια σος ταχινιού, με λεμόνι, λίγο νερό και καρυκεύματα.

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε 2  κουταλιές της σούπας ταχίνι και 2 κουταλιές του γλυκού νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον χυμό από ½ λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, κοκκινοπίπερο (προαιρετικά) και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά.

Σύνθεση

Παίρνουμε μια αραβική πίτα και ρίχνουμε επάνω λίγη από την σος.

Προσθέτουμε σαλάτα iceberg, ντομάτα και την καυτερή πιπεριά σε λεπτές φέτες.

Τοποθετούμε από πάνω ένα ή δύο φαλάφελ και περιχύνουμε με λίγη ακόμα σος.

Τυλίγουμε την πίτα και την σερβίρουμε κομμένη στη μέση, σε δυο κομάτια.

Καλή όρεξη!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!