Πρόσωπα

Μαριάννα Θεοχάρη. «Η ευθύνη μου είναι ίδια, είτε πρόκειται για ποινική υπόθεση είτε για αστική.»

Συντάκτης  | 

Μαριάννα ΘεοχάρηΤελείωσε τη Νομική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια ξεκίνησε την πρακτική της άσκηση σε δικηγορικό γραφείο στα Τρίκαλα. Όμως, η εργασία και η διαμονή του συζύγου της ήταν στη Γερμανία, έτσι τον ακολούθησε. Συνέχισε την πρακτική της άσκηση σε μεγάλη νομική εταιρία της Γερμανίας με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο. Το 2001 πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κι έγινε μέλος του… δικηγορικού
συλλόγου Τρικάλων. Το ίδιο έτος, γίνεται μέλος και στο δικηγορικό σύλλογο του Μονάχου αφού προηγουμένως αναγνωρίστηκε το πτυχίο της και της απονεμήθηκε εκεί ο τίτλος της «Ευρωπαίας» δικηγόρου.

Τα τρία πρώτα χρόνια εργάστηκε στη Γερμανία με τον τίτλο της χώρας καταγωγής της, δηλαδή ως Δικηγόρος (Dikigoros), έπειτα όμως απέκτησε τον τίτλο «Rechtsanwaltin» (που φέρουν όλοι οι Γερμανοί συνάδελφοί της). Το 2009 παραιτείται από το δικηγορικό σύλλογο Τρικάλων, αφού πλέον δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη Γερμανία.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μονάχου Prof. Dr. Fricke, ήταν εκείνος που την παρότρυνε να ειδικευθεί στο ποινικό δίκαιο. Έτσι, μετά από μια σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων και εξετάσεων απέκτησε την ειδικότητα του «ποινικολόγου».

Μετά από πολυετή συνεργασία με γερμανικό δικηγορικό γραφείο, σήμερα πια λειτουργεί το δικό της γραφείο με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Η Μαριάννα Θεοχάρη μας παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Design.

Είστε μια δικηγόρος που ειδικεύεστε στο ποινικό δίκαιο και δραστηριοποιείστε στη Γερμανία. Η έδρα σας ήταν πάντα εκεί;
Ναι, εδώ ξεκίνησα κι εδώ συνεχίζω να ασκώ τη δικηγορία. Από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας ασχολήθηκα σχεδόν αποκλειστικά με το ποινικό δίκαιο. Με την πάροδο των χρόνων όμως και λόγω αναγκαιότητας – μιας και είχα κι αρκετούς πελάτες κρατουμένους αλλοδαπούς – ασχολήθηκα και με το δίκαιο αλλοδαπών.

Νομική και ως επί τω πλείστων ποινική κάλυψη παρέχετε μόνο στη Γερμανία ή μπορείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας και σε άλλα κράτη;
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 98/5/EG, 89/ 48/EWG κοινοτική οδηγία, μπορούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εγώ επέλεξα – μιας και ζω μόνιμα στη Γερμανία – να ασκώ τη δικηγορία μόνο εδώ, διότι το ποινικό δίκαιο είναι ένα σύνθετο και δύσκολο δίκαιο, που εκτός των άλλων απαιτεί και τακτική επαφή με τους πελάτες, ειδικά με εκείνους που είναι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι πελάτες, εκτός της νομικής κάλυψης, ενίοτε αισθάνονται απλώς την ανάγκη να μιλήσουν με το δικηγόρο τους, που κατά κάποιον τρόπο είναι και η επαφή τους με τον έξω κόσμο, ειδικά οι Έλληνες κρατούμενοι.

Εκτός από τους Έλληνες του εξωτερικού, οι Γερμανοί πώς σας αντιμετωπίζουν; Σας εμπιστεύονται ή λόγω εθνικότητας προτιμούν πολλές φορές κάποιον ομοεθνή τους;
Από τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας με εντυπωσίασαν δυο πράγματα: αφενός η έλλειψη ρατσισμού και ξενοφοβίας και αφετέρου η αξιοκρατία που υπάρχει στη χώρα που ζω. Δεν αντιμετώπισα ποτέ το παραμικρό πρόβλημα. Είχα ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με τους Γερμανούς συναδέλφους μου και ουδέποτε η καταγωγή μου υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας στην επιλογή μου από τους πελάτες μου. Άλλωστε, πολλοί Γερμανοί πελάτες με έχουν συστήσει εν συνεχεία επίσης σε Γερμανούς, οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, το κριτήριο δεν ήταν ποτέ η καταγωγή μου. Η συνέπεια και η ειλικρίνεια, παίζουν τελικά μεγάλο ρόλο, όπου κι αν είσαι, ό,τι κ αν κάνεις.

Πότε πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε εσάς; Οι υποθέσεις που αναλαμβάνετε πόσο σοβαρές πρέπει να είναι;
Δεν υπάρχει σοβαρή και λιγότερο σοβαρή υπόθεση, ούτε και αναλαμβάνω υποθέσεις με κριτήριο το αν είναι σοβαρές ή όχι. Κάθε υπόθεση έχει τη δική της βαρύτητα, τους δικούς της αστάθμητους παράγοντες και τη δική της ιδιαιτερότητα. Η ευθύνη μου είναι ίδια, είτε πρόκειται για ποινική υπόθεση είτε για αστική. Σαφώς μια ποινική υπόθεση εξ’ ορισμού έχει πιο σημαντικές επιπτώσεις για τον κατηγορούμενο, γι’ αυτό και συστήνω σε αυτές τις περιπτώσεις οι άμεσα εμπλεκόμενοι ν’ απευθύνονται σε δικηγόρο το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις που μπορεί να συμβούν λόγω άγνοιας των νόμων. Ισχύει το ίδιο όμως και στις αστικές υποθέσεις, όπως π.χ. στα τροχαία ατυχήματα, με τα οποία ασχολούμαι εξίσου, όπου υπάρχουν αρκετές προθεσμίες, η
παρέλευση των οποίων αφαιρεί δικαιώματα από τους εμπλεκόμενους. Αντίστοιχα και με το δίκαιο των αλλοδαπών, που είναι επίσης ένα από τα αντικείμενα που ασχολούμαι, υπάρχουν αρκετά δικαιώματα που παρέχει το γερμανικό κράτος, τα οποία ενδεχομένως να αγνοούν.

Ποιοι είναι συνήθως οι εντολείς σας; Πολλοί από αυτούς πιστεύετε πως θεωρούνται… «τελειωμένοι» κοινωνικά ή νομικά με βάση τον περίγυρό τους;
«Τελειωμένο» κοινωνικά ή νομικά δεν μπορούμε «ποτέ» να χαρακτηρίσουμε κανέναν άνθρωπο! Ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο υπάρχει μια τόσο λεπτή διαχωριστική γραμμή που είναι πολύ εύκολο κάθε πολίτης να περάσει από τη μια πλευρά στην άλλη. Οι εντολείς μου μπορεί να είναι και αξιόλογοι άνθρωποι, με πανεπιστημιακά πτυχία, και γενικά υψηλό μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο, που
διέπραξαν κάποιο αδίκημα επειδή βρέθηκαν κάτω από κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες, έχοντας ωστόσο πλήρη επίγνωση των πράξεών τους και αναλαμβάνοντας πλήρως τις συνέπειες. Αυτό ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τους καθιστά και δεν πρέπει να τους καθιστά… τελειωμένους.

Μάχεστε για τα δικαιώματα, το πιο πολύτιμο αγαθό των ανθρώπων. Αυτό θεωρείται και μία άσκηση πολιτικής. Πιστεύετε πως η δουλειά σας είναι και λειτούργημα, αφού έχετε επιλέξει να υπηρετείτε μέσα από αυτήν «όλο» το σύνολο, χωρίς διαχωρισμούς;
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ομοσπονδιακού Κώδικα περί Δικηγόρων, «Ο δικηγόρος είναι ανεξάρτητο όργανο στην απονομή και λειτουργία της δικαιοσύνης». Σαφώς και είναι λειτούργημα, αλλά δε θεωρώ ότι ασκώ κανενός είδους πολιτική, με την έννοια τουλάχιστον που έχει στο μυαλό του το ευρύ κοινό, για τον όρο πολιτική.

Θεωρείτε πως σήμερα υπάρχει πραγματική δικαιοσύνη ή τελικά συμβάλλουν και άλλα πράγματα – γεγονότα σε αυτήν;
Εάν δεν πίστευα στη δικαιοσύνη δε θα μπορούσα να την υπηρετήσω. Από τη θέση που είμαι και από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου πιστεύω πως υπάρχουν εξαιρετικοί νομικοί, εξαιρετικοί δικαστές και η δικαιοσύνη απονέμεται όπως ακριβώς πρέπει. Σε κάθε κλάδο βέβαια μπορεί να υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί επαγγελματίες, αυτό όμως δεν αρκεί για να στιγματίσει έναν ολόκληρο κλάδο και ειδικά ένα «θεσμό» όπως είναι η δικαιοσύνη. Ιδιαίτερα στη Γερμανία – μιας κι εδώ δραστηριοποιούμαι και μπορώ να έχω εικόνα – με τον τρόπο που είναι χτισμένο το γερμανικό δικαιϊκό σύστημα, δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικές παρεμβάσεις. Πρέπει να κάνεις ευσυνείδητα τη δουλειά σου, να είσαι αποτελεσματικός και έντιμος απέναντι στους πελάτες σου, διαφορετικά δε θα μπορείς να σταθείς στο χώρο. Ο καθένας μας κρίνεται καθημερινά με αυστηρότατα κριτήρια!

Πώς βλέπετε το ρόλο της Δικαιοσύνης σήμερα;
Η δικαιοσύνη σήμερα έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και πολλές δυσκολίες. Συντελούνται πολλές αλλαγές γύρω μας… μεταναστευτικό, εγκληματικότητα. Όλα αυτά και πολλά άλλα δεν είναι δυνατόν να αφήσουν τη δικαιοσύνη αδιάφορη. Για να υπηρετήσει το ρόλο της πρέπει να είναι σε εγρήγορση και επαγρύπνηση. Η παγκοσμιοποίηση απαιτεί να ενημερώνεσαι, να ανανεώνεσαι και να αναθεωρείς πολλά. H διατήρηση του νόμου και της τάξης το απαιτεί. Οι νόμοι αλλάζουν και ισχυροποιούνται, αναδιαρθρώνονται προς όφελος όλης της ανθρωπότητας. Ωστόσο είμαι αισιόδοξη πως όσο υπάρχουν ευσυνείδητοι εκπρόσωποι του νόμου – είτε από τη θέση του δικαστή είτε από τη θέση του δικηγόρου – θα συνεχίσει να απονέμεται σωστά.

Είστε από τα άτομα του κλάδου που η δικηγορία τα… «τρέφει»; Είστε απόλυτα αφοσιωμένη σε αυτήν ή θα μπορούσατε να την αποχωριστείτε για κάποιον ή κάποιους λόγους;
Λατρεύω αυτό που κάνω, μου δίνει ενέργεια και… «δύναμη». Για όσο χρονικό διάστημα η δουλειά μου θα με κάνει ευτυχισμένη και για όσο χρονικό διάστημα θα αισθάνομαι ότι είμαι αποτελεσματική και μπορώ να προσφέρω τα μέγιστα στους ανθρώπους που έρχονται σε εμένα και την επιστήμη μου, θα συνεχίσω να την υπηρετώ. Χωρίς να φοβάμαι ωστόσο και να αποχωρήσω αν νιώσω ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ.

Έξω από τις… δικαστικές αίθουσες, ποια είναι τα πράγματα που σας ευχαριστούν; Με τι σας αρέσει να ασχολείστε για να «ξεφεύγετε» από τη σκληρή πραγματικότητα;
Αυτό που με γεμίζει είναι η επαφή με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Επίσης να κάνω όσο το δυνατόν πιο πολλά ταξίδια και κυρίως οι συχνές επισκέψεις μου στην Ελλάδα!

Εάν σας δινόταν η ευκαιρία να επιλέξετε ένα άλλο επάγγελμα και να δραστηριοποιηθείτε σε κάτι άλλο ή σε άλλο μέρος, ξανά από την αρχή. Τι θα επιλέγατε;
Νομίζω ότι θα μου άρεσε να ασχοληθώ με τη διακόσμηση. Είναι ένας τρόπος να εκφράσει κάποιος τις… καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Ίσως επειδή στη δουλειά μου, έχει συμβεί να έρθω σε επαφή με πολύ άσχημες πτυχές του ανθρώπινου χαρακτήρα. Η αίσθηση του να δημιουργώ έναν ωραίο χώρο, μέσα στον οποίο κάποιος θα μπορεί να βρίσκει ηρεμία και ταυτόχρονα θα είναι το «άσυλό» του, λειτουργεί και λίγο εξαγνιστικά για εμένα!

Μαριάννα Θεοχάρη 1

 

Δικηγορικό γραφείο Μαριάννας Θεοχάρη
Altstadt 28 | 84028
Landshut | Germany
Tel: 0049 871 660 035 06
Fax: 0049 871 660 035 07
Mob: 0049 151 524 444 91
www.kanzlei-theochari.de
info@kanzlei-theochari.de

 

 

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *