Γλυκά & Παγωτά

Lemon pie καλοκαιρινή

Συντάκτης  | 

Αυτή η καλοκαιρινή lemon pie είναι ένα ελαφρύ και πολύ δροσερό γλυκό, χωρίς αυγά, που θα θέλετε να το φτιάχνετε συνέχεια!

Η lemon pie είναι ένα γλυκό που αγαπούν πολλοί, αυτή τη δροσερή καλοκαιρινή εκδοχή της θα τη λατρέψετε!

Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple

Το καλοκαίρι τι ζητάμε; Μα φυσικά ιδέες για δροσερές συνταγές, όχι πολύ απαιτητικές και όσο γίνεται πιο ελαφριές. Αυτή την φορά όμως αποφασίσαμε να κινηθούμε στον τομέα των γλυκών. Φτιάξαμε λοιπόν ένα από τα αγαπημένα μας, το lemon pie, σε μια πιο απλή εκδοχή χωρίς αυγά. Πιστέψτε μας, αν το φτιάξετε δεν πρόκειται να μείνει ούτε ψίχουλο από αυτό το ανάλαφρο και πολύ δροσερό γλυκό!

Υλικά

(για ταρτιέρα 20 εκ.)

Για την βάση της τάρτας

200 γρ αλεύρι γ.ο.χ

100 γρ βούτυρο παγωμένο

2 κτσ παγωμένο νερό

Για την κρέμα λεμόνι

250 γρ νερό

250 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

6 κτσ κόρν φλάουρ

2 κτσ βούτυρο ή μαργαρίνη

2 κτσ ξύσμα λεμόνι

100 γρ χυμός λεμόνι

Κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Για την κρέμα τυριού

200 γρ κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγί)

150 γρ ζάχαρη άχνη

300 γρ τυρί κρέμα

1 κτσ χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Για την βάση της τάρτας

Σε μούλτι χτυπάμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο και να αποκτήσει το μείγμα υφή χώματος.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε αλευρωμένο πάγκο και το περιχύνουμε με δυο κουταλιές νερό κρύο.

Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι και να έχουμε μια μπάλα.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσει.

Μόλις η μπάλα για τη βάση της τάρτας κρυώσει καλά τη βγάζουμε από το ψυγείο. Την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε σε ένα χοντρό φύλλο.

Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα, ένα πυρέξ ή μια αντικολλητική φόρμα με αποσπώμενο τοίχωμα. Απλώνουμε μέσα το φύλλο της τάρτας και δημιουργούμε περιμετρικά ένα χαμηλό τοίχωμα περίπου 3 εκατοστά.

Τρυπάμε το ζυμάρι με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, περιμετρικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 25-30 λεπτά.

Για την κρέμα λεμόνι

Αφού βάλουμε την βάση της τάρτας στο φούρνο, παίρνουμε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα 250 γρ νερό με την ζάχαρη και το κόρν φλάουρ.

Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.

Μόλις πήξει, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά εκτός φωτιάς. Προσθέτουμε το βούτυρο να δέσει και να γυαλίσει η κρέμα μας.

Προσθέτουμε (προαιρετικά) χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά. Έτσι έχουμε την lemon curd μας!

Αφήνουμε την κρέμα στο πλάι να κρυώσει καλά.

Εάν την αφήσουμε αρκετή ώρα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα πανί ή με χαρτί κουζίνας, έως ότου τη χρησιμοποιήσουμε.

Για την κρέμα τυριού

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη.

Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι παγωμένη και απευθείας από το ψυγείο, για να χτυπηθεί καλά και να σταιεροποιηθεί.

Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε μια ωραία και σταθερή σαντιγί.

Προσθέτουμε το 1 κτσ χυμό λεμονιού και το τυρί κρέμα.

Ανακατεύουμε απαλά αλλά πολύ καλά με μαρίζ ή κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Θέλουμε να έχουμε μια ομοιόμορφη και βελούδινη κρέμα.

Δημιουργούμε την κρέμα τυριού αφού έχει ψηθεί η βάση της τάρτας και έχει κρυώσει καλά. Εάν απλώσουμε την κρέμα τυριού επάνω σε ζεστή ή χλιαρή βάση τάρτας μπορεί να κόψει.

 

Σύνθεση 

Απλώνουμε επάνω στην κρύα βάση την κρέμα τυριού και την στρώνουμε με ένα κουτάλι ή με μαρίζ.

Απλώνουμε προσεκτικά πάνω από την κρέμα τυριού και όλη την κρέμα λεμονιού.

Προαιρετικά, μπορούμε την καλοκαιρινή lemon pie μας να τη διακοσμήσουμε με σαντιγί ή ότι άλλο μας αρέσει!

Παγώνουμε την τάρτα καλά στο ψυγείο πριν την καταναλώσουμε, ώστε να σταθεροποιηθούν τα συστατικά της.

Καλή απόλαυση!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!