Γλυκά & Παγωτά

Δροσερή και εύκολη τούρτα λεμόνι με σαβαγιάρ (+ video)

Συντάκτης  | 

Αυτή η τούρτα λεμόνι είναι ένα πολύ νόστιμο, ελαφρύ, αλλά και δροσερό γλυκό. Μην σας τρομάζει η λέξη τούρτα. Αυτό το γλυκό γίνεται εύκολα και με απλά, οικονομικά υλικά.

Η τούρτα λεμόνι είναι ιδανική να την φτιάξουν και φοιτητές, αυτό το… μενού είναι όμως για τους λάτρεις του λεμονιού!

Εάν δεν σας αρέσει το λεμόνι και προτιμάτε το πορτοκάλι κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να τη φτιάξετε άνετα και με πορτοκαλί, ανάλογα με τα γούστα, είναι απλά θεϊκή!

Υλικά

1+1/2 πακέτο σαβαγιάρ

400 γρ χυμό λεμονιού (φρούτοποτό) για να βουτήξουμε

750 γρ γάλα πλήρες

125 κόρν φλάουρ (65 γρ + 60 γρ για τις 2 κρέμες)

75 γρ ζάχαρη

75 γρ βούτυρο αγελάδος

2 βανίλιες

Ξύσμα και χυμό από ένα ακέρωτο λεμόνι

750 γρ χυμό λεμονιού (Φρουτοποτό)

200 γρ παγωμένη κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Κρεμα 1η (γάλακτος)

1) Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, τα 550 γρ γάλα (από τα 750 γρ) και κρατάμε το υπόλοιπο γάλα (200 γρ) για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ.

2) Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να πάει παντού. Θα δημιουργηθεί ένα φιλμ στην βάση της κατσαρόλας, αλλά προσέχουμε να μην κολλήσει η ζάχαρη.

3) Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα 65 γραμμάρια κορν φλάουρ. Ενώ το ανακατεύουμε, προσθέτουμε σιγα σιγα τα 200 γρ γάλακτος που κρατήσαμε στην άκρη από πριν. Θα δημιουργηθεί ένα λείο, ρευστό,  μίγμα χωρίς σβώλους. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ζεσταθεί το γάλα.

4) Εν τω μεταξύ, ξεκινάμε να κάνουμε την πρώτη στρώση από σαβαγιάρ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ, με αποσπώμενο τοίχωμα ή πυρέξ. Βουτάμε ένα ένα τα σαβαγιάρ στο φρουτοποτό λεμονιού και τα σηκώνουμε να για να στραγγίσουν. Έπειτα, τα  τοποθετούμε στο ταψί μας δίπλα δίπλα ή σπάμε κάποια εάν χρειαστεί, δημιουργώντας μια στρώση  σαν παντεσπάνι.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Ανακατεύουμε τακτικά το γάλα για να μην κολλήσει στον πάτο.

 

5) Μόλις ζεσταθεί το γάλα, ρίχνουμε μέσα το μίγμα με το κορν φλάουρ, το ξύσμα από το λεμόνι και τον χυμό του. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, για να μην κολλήσει, μέχρι να πάρει μια βράση και να κάνει φουσκάλες. Δεν θέλουμε η κρέμα να γίνει πολύ σφιχτή.

6) Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε πάλι καλά για να ομογενοποιηθούν.

7) Περιχύνουμε με την κρέμα τα σαβαγιάρ στην φόρμα μας. Αλλά με προσοχή και ηρεμία, για να μην ανασηκωθούν τα μπισκότα. Εάν τα μικρότερα κομμάτια ανεβαίνουν προς τα επάνω, τότε τα πιέζουμε πάλι λίγο προς τα κάτω. Με προσοχή και απαλά.

8) Κάνουμε και άλλη μια στρώση από σαβαγιάρ πάνω από την κρέμα. Τα βουτάμε και πάλι μέσα στο υπόλοιπο φρουτοποτο.

Κρέμα 2η (λεμονιού)

1) Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 550 γρ φρούτοποτό λεμονιού, σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

2) Σε ένα μπολ δυαλύουμε τα υπόλοιπα 60 γραμμάρια του κορν φλάουρ, με τα υπόλοιπα 200 γρ χυμού που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Ρίχνουμε τον χυμό σιγα σιγα στο κορν φλάουρ ενώ ανακατεύουμε ταυτόχρονα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα δημιουργηθούν σβώλοι.

3) Ρίχνουμε το μίγμα του κορν φλάουρ μέσα στην κατσαρόλα με τον χυμό. Κατευθείαν θα αποκτήσει ένα λευκό μπεζ χρώμα. Όσο ζεσταίνεται το μίγμα όμως θα αρχίσει το χρώμα του να γίνεται πάλι διαυγές. Όπως ήταν και στην αρχή.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Όταν αρχίσει να πήζει και να αποκτά το αρχικό του ημιδιαφανή χρώμα, το βγάζουμε από την φωτιά.  Γιατί εάν το αφήσουμε πολύ ώρα επάνω στην φωτιά, από την στιγμή που θα αρχίσει να δένει, θα κοπεί. Έτσι θα γίνει σιρόπι αντί για κρέμα, όπως το θέλουμε.

 

4) Το αφαιρούμε από την φωτιά. Παίρνουμε ένα κουτάλι και το κρατάμε με το βαθούλωμα προς τα κάτω, δηλ. γυρισμένο ανάποδα, πάνω από τα σαβαγιάρ. Περιχύνουμε προσεκτικά το μίγμα πάνω από το γλυκό. Πρώτα πρέπει να πέφτει η κρέμα στο κουτάλι και μετά στο γλυκό. Γιατί έτσι δεν θα χαλάσουμε τα σαβαγιάρ και δεν θα ανασηκωθούν.

5) Τέλος, καλύπτουμε το γλυκό με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στο μίγμα. Αφήνουμε στον πάγκο μέχρι να κρυώσει. Έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να παγώσει.

Για την σαντιγί

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), μέσα σε μεταλλικό σκεύος. Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα με το μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια αέρινη, λευκή σαντιγί και να κάνει κορυφές.

Γαρνίρουμε με την σαντιγί την παγωμένη τούρτα λεμόνι.

Τρίβουμε από πάνω λίγο ξύσμα λεμονιού για διακόσμηση και απολαμβάνουμε!

Καλή επιτυχία!

Δείτε βήμα βήμα την συνταγή

 

 
 
 

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!